Tuinbericht week 14 Moestuin de Haar

Volgende week zijn jullie van harte welkom voor de allereerste oogst. Op het land staat nog niet veel maar door het warme weer (in de kas soms bijna 40 graden) zijn de kasgewassen extra snel gegroeid. Na volgende week duurt het weer een aantal weken voordat de rest oogstbaar is en in mei kunnen we het seizoen dan starten met wekelijkse oogst.

Het oogsten gaat als volgt in zijn werk:
  • Via de knop hieronder kies je een oogstmoment. Dit doen we zodat we drukte kunnen voorkomen en er ruimte genoeg is voor iedereen. We vragen je om binnen dit tijdslot te arriveren op de tuin, vervolgens kun je op je gemak oogsten.
  • Je fiets parkeer je op de tuin in de fietsenstalling, je auto op het grote parkeerterrein aan het begin van de straat (dus niet bij de entree of Emmaus).
  • Zet bij aankomst op de tuin een kruisje achter je naam bij de juiste week.
  • Neem zelf bakjes en zakjes mee waar je jouw oogst in mee kunt nemen. Mesjes en schaartjes zijn aanwezig op de tuin.
  • Op de tuin en in de kas staan vlaggen bij de bedden waar geoogst mag worden.
  • Het spreekt voor zich maar toch voor de zekerheid nog een keer, alleen op de paden lopen! In de bedden proberen we de grond zo luchtig mogelijk te houden zodat de planten lekker diep kunnen wortelen.
  • Probeer met het oogsten rekening te houden met elkaar. Bijvoorbeeld, als je van iets 2 stuks mee mag nemen en je oogst een grote, neem dan ook een kleine mee in plaats van 2 grote. Zo is er ook aan het eind van de oogstweek nog een mooie oogst te oogsten.
  • Plantenresten (bladeren of wortels die je niet mee wilt nemen bijvoorbeeld) mogen in de krat of kruiwagen die aan het begin van het bed staat of die op de hoek van een oogstvak staat. Is de kruiwagen vol dan mag je dat even bij de oogstbegeleider aangeven of de kruiwagen zelf legen op de composthoop bij het groene afval (niet de stapel bruin afval). Deze vind je aan de slootkant aan de Emmaus kant.
  • Is er iets onduidelijk of heb je vragen, stel ze gerust aan de oogstbegeleider of tuinders.
Deze week te oogsten op de tuin:
- 1 Paksoi. Oogst de grootste, de kleinere groeien nog even door. Met wortel en al uit de grond trekken of met een mesje vlak boven de grond afsnijden. Met wortels blijft de paksoi langer vers.
- Ui stengels. Het loof van de uien in de kas. Dit kun je heerlijk verwerken door omeletten, salades, soepen en sauzen. Stengels vlak boven de grond afsnijden of de hele ui eruit trekken. De ui zelf is waarschijnlijk niet meer zo lekker.
- Veldsla OF rammenas. De veldsla staat in de kas en is in bosjes bij elkaar gezaaid. Je mag 3 bosjes meenemen, trek ze met wortel en al uit de grond. Het hele plantje is eetbaar, incl wortels. OF oogst 2 rammenassen van het land. Aan het loof uit de grond trekken. Heerlijk geraspt door salades of een pokebowl of als rauwkost.
- Snijbiet uit de kas OF boerenkool van het land. Snij van de snijbiet 10 grote bladeren af. Lekker door sauzen, quiche en geroerbakt. OF van de boerenkool 1 plant met groene bladeren en 1 plant met paarse bladeren. Normaal oogsten we alleen de bladeren en laten we de plant staan. Nu haal je met een spitvork de gehele plant uit de grond en oogst alle bruikbare bladeren. Leg de overgebleven plandelen aan het begin van het bed (of in kruiwagen). Stamppot kennen we allemaal, salades of chips zijn ook heerlijk van boerenkool, google maar eens. De onderste bladeren zijn niet meer zo mooi door de tijd dat het -15 was, de bovenste zijn niet meer zo mooi omdat de plant nu in bloei gaat. De middelste zijn het beste.
- 1 Verse knoflook. Zowel het loof als het mini knolletje te gebruiken zoals je knoflook uit de winkel zou gebruiken.

De mensen met 2 oogstaandelen mogen dubbele hoeveelheden meenemen en ervoor kiezen bijvoorbeeld 1 portie snijbiet én een portie boerenkool mee te nemen (of een dubbele portie van 1 van beide).
Ook mag je een zakje tuinkers zaad meenemen om thuis zelf te zaaien. Gezaaid op een vochtige keukenrol kun je de kleine kiemblaadjes oogsten (goed nat houden). Zaai je op een laagje potgrond of aarde dan kun je de plantjes groter laten worden (hier zit namelijk voeding in) en dan kun je ze eten als ze zo groot zijn als een rucola blad. Door salade, omelet, noedels of in de soep bijvoorbeeld.

In de kruidentuin zijn de bieslook en tijm oogstbaar. De rest van de kruiden heeft nog even nodig. Tijm thee is heel fijn bij keelpijn, verkoudheid of luchtwegklachten.
IMG_3393

Ondertussen op de tuin

De grond is voldoende opgedroogd om te kunnen bewerken en afgelopen week heeft de loonwerker het land gefreesd. Hierdoor kunnen we nu echt van start!
Het weer is bijzonder wisselvallig, van 25 graden en korte mouwen naar bibberen in de winterjassen binnen 2 weken.
De kleine plantjes houden daar niet van en we doen ons best op tijd de kas open te zetten bij warmte, op tijd water te geven bij zon en wind en ze op tijd af te dekken bij kou. Op de foto hiernaast planten we groene asperge.
IMG_3484
IMG_3470
De kas is er klaar voor om het folie erop te spannen. We wachten tot de wind wat meer gaat liggen voor dat klusje.

In de buurt van de tuin nestelen 3 paren ooievaars en ze komen regelmatig op bezoek. Ze eten allerlei kleine dieren (muizen, wormen, insecten en kikkers) en wat ons betreft zijn ze welkom mee te genieten van de muisjes, die hebben we voldoende.
Onder andere de bladmosterd, tuinkers, raapstelen, radijzen, rucola, meiraap, tuinboon, spitskool, 3 kleuren bieten, zomerwortels en uien hebben inmiddels een plekje gekregen op de tuin. De komende weken is het hard werken om zoveel mogelijk gewassen de grond in te krijgen en bij te houden.
IMG_3336
IMG_3389
De afgelopen 20 jaar was deze grond een paardenweide. Insecten die in grasland leven komen we daarom volop tegen in de bodem. Zo ook de larve van de langpootmug (emelt) en de larve van de kniptor (ritnaald). Ze eten wortels en het stukje van de plant tussen de wortels en het bovengrondse gedeelte. Hierdoor verliest de plant haar connectie met de wortels en gaat dood. Op de foto hiernaast zie je zo'n plantje. De komende jaren zal de 'uitval' van plantjes door deze insecten minder worden als de grond mee veranderd naar haar nieuwe functie.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram