Tuinbericht week 16 Moestuin de Haar

Zonneschijn, stralende gezichten, tassen vol lekkers en een lading positiviteit. Het was heerlijk jullie vorige week op de tuin te ontvangen. Hopelijk hebben jullie lekker gegeten.

We zijn nog op zoek naar nieuwe oogstbegeleiders. Een oogstbegeleider verspreidt aan het begin van de dag de oogstvlaggen, eventuele weegschalen en oogstgereedschap. Tijdens de oogsttijden kunnen de deelnemers bij de oogstbegeleider terecht voor alle vragen en een praatje en aan het eind van de dag helpt de oogstbegeleider alles weer netjes op te bergen. Heb je vragen of wil je je aanmelden, stuur ons een berichtje via tuinders@moestuindehaar.nl.

Helaas hebben ​de kiemende radijsjes in de kas kindervoetjes over zich heen gehad en dit niet overleefd waardoor de oogst verloren gaat. We gaan iets strenger worden de komende tijd, spelen mag maar alleen op de graspaden of het asfaltpad. Let alsjeblieft goed op waar de kinderen spelen, daar help je ons erg mee. We lopen alleen op de paden om kiemende zaden en planten niet te beschadigen maar ook om lucht in de bodem te houden wat nodig is voor gezonden gewassen.

Het weer is duidelijk omgeslagen en alles op de tuin maakt een groeispurt. Het gras, de paardenbloemen maar ook de kroppen sla en andijvie in de kas. Zij vormen samen met paksoi de volgende oogst. Door het koude weer hebben we onze verwachten aan moeten passen, maar deze gewassen hebben de groei nu toch goed te pakken. We verwachten oogst in de week van 3 mei, info volgt.

Aardappel poot dag

De ruggen liggen er klaar voor, de aardappels zijn gekiemd, tijd om aardappels te gaan poten! Aankomende zaterdag 24 april gaan de aardappels de grond in en ben je welkom hierbij te helpen. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Om drukte te voorkomen ook dit weer via een datumprikker met een maximaal aantal inschrijvingen. 1 inschrijving is 1 volwassene (en eventueel een kind). Kom alsjeblief op het hele uur (10 uur, 11 uur, 13 uur) dan leggen we uit wat we doen.
IMG_3584

Ondertussen op de tuin

Het middelste vak noemen we de Middentuin. Vorig jaar hebben we deze diagonaal voor de helft gebruikt. Hier vind je bijvoorbeeld de kruidentuin. Dit jaar nemen we de gehele middentuin (780m2) in gebruik. De komende tijd creëren we hier een pluktuin, educatietuin en beleeftuin. Hierover binnenkort meer informatie.

Om deze grote oppervlakte te kunnen vullen met bloemen en planten zijn we op zoek naar stekjes, zaadjes en plantjes. Dus heb je thuis nog iets over​ dan geven wij het heel graag een mooi plekje in de middentuin. Fijn als het voorzien is van een labeltje met naam en van wie het komt.
IMG_3542
9b5c990b-2dc0-4716-9c3f-13c7389c4931
De tomatenplanten die speciaal voor ons zijn opgekweekt zijn groot genoeg om uitgeplant te worden maar daarvoor moet eerst het folie op de nieuwe kassen. De monteurs die dat in maart zouden komen doen zijn helaas verhinderd en het is dus even spannend of we het op tijd rond gaan krijgen. Daarom bouwen we de komende tijd toch zelf verder aan de kas.
April, mei en juni zijn de drukste maanden voor ons als tuinders, dit soort onverwachte werkzaamheden maken het best uitdagend.
We zijn regelmatig op zoek naar spullen voor de tuin. Via deze pagina kun je zien waar we nog naar op zoek zijn.
IMG_3541
Naast het runnen van een productietuin doen we bewust ons best om op verschillende maatschappelijke vlakken waarde toe te voegen. Zo ook op het vlak van educatie. Naast 6 stagiaires leren sinds vorige week de kinderen van de Bonifatius school ook mee op de moestuin. Onderstaand verzoek delen wij daarom ook met jullie:
Ik ben Meike van Noortwijk en studeer Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Hierin kijk ik naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van deelname aan Community Supported Agriculture (CSA) initiatieven zoals Moestuin de Haar, voornamelijk op het gebied van leefstijlgewoonten en voeding. Voor u zijn deze voordelen vast overduidelijk, en er is hier en daar ook al wel wat (voornamelijk anekdotisch) bewijs voor, maar een wetenschappelijke analyse is nog niet eerder gedaan. Wat mij betreft dus super interessant om hier meer over te leren! Ik hoop met mijn onderzoek inzicht te krijgen in de concrete bijdrage van CSA initiatieven in Nederland aan de humane gezondheid en de rol van CSA initiatieven in het verduurzamen van ons huidige voedselsysteem. Dus eigenlijk; zijn CSAs niet alleen groener, maar ook gezonder?

Om dit te onderzoeken heb ik een enquête opgesteld met vragen over uw leefstijl en voedingspatroon, zowel voordat u oogstaandeelhouder was als op dit moment. Mijn vraag aan u is of u bereid bent deze in te vullen. De vragenlijst is uitgezet in Qualtrics, erkende software aangeboden door de Universiteit van Amsterdam. Het zijn 30 vragen, invullen duurt zo’n 12 minuten en gaat het makkelijkst op de computer (op de telefoon kan echter ook). Deelname is volledig anoniem.
Alvast hartelijk bedankt! Meike van Noortwijk
IMG_3532
IMG_5749
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram