Tuinbericht week 24 Moestuin de Haar

De datumprikker van deze week ziet er anders uit dan jullie van ons gewend zijn. Woensdag draaien we namelijk tropenrooster. Oogsten met 30 graden zorgt voor verlepte groenten en we stoppen om 13:00 met oogsten, wel zijn jullie vanaf 9 uur welkom. Zo houden we het voor onszelf werkbaar op de tuin en kunnen we in de middag de schaduw opzoeken.

Deze week te oogsten op de tuin:
Stengelui
Een krop sla, rode of groene
Aardbeien

1 groente van de lijst op het bord op de tuin. Laat je op de tuin verassen wat er beschikbaar is, een aantal van de groenten is namelijk maar beperkt beschikbaar deze week. Dit zou je aan kunnen treffen op de lijst:
Peultjes
Bietjes er volgen er nog vele dit seizoen
Radijsjes
Verse knoflook
Meiraapjes vak C achteraan
Een extra krop sla
Snack komkommer. De allereerste! Op=op. Er zullen er nog vele volgen.
Courgette deze week zeer beperkt beschikbaar maar de komende maanden in ruime hoeveelheid.

Tuinkers bloemen een verassing voor ons is dat de tuinkers zo mooi bloeit en ook nog eens mooi blijft staan op de vaas. Dus deze week de uitnodiging om een bosje tuinkers te plukken voor in de vaas. Zie foto hieronder.
Rucola bloemen

Dan nog twee opmerkingen van huishoudelijke aard: het tekenseizoen is vol op gang. Op de paden en moestuinbedden zal de kans er een op te lopen klein zijn maar als je in het hogere gras bent geweest is het verstandig te checken of je er een bij je draagt. We hebben een tekentang op de tuin. Regelmatig moedigen we je aan om bloemen te eten (die van de rucola, bieslook of tuinkers bijvoorbeeld). Het is belangrijk om alleen de bloemen te eten waarvan we specifiek hebben benoemd dat ze eetbaar zijn en absoluut nooit uit de bloementuin. Hier zitten namelijk ook niet-eetbare bloemen tussen. Bij twijfel, zoek het even op of vraag het.

Afgelopen zaterdag is er een promotiefilmpje opgenomen op de tuin. Zij hebben ook een mooie dronefoto gemaakt waarop voor het eerst het ontwerp van de middentuin goed zichtbaar is. Hierin kun je het patroon van een boom herkennen, dit is dezelfde boom die je ook bovenop het rood witte hek richting het kasteel kunt zien, ontworpen door Pierre Cuypers.

Ondertussen op de tuin

3e349996-ac65-41c4-8307-f252c51b643c

Schoffelen en planten

Deze week schoffelen we er lustig op los, daar is het perfect weer voor. Ook bereiden we zoveel mogelijk bedden voor (onkruid vrij maken en compost rijden) zodat we vrijdag en zaterdag heel veel planten kunnen planten als het wat minder warm is.
IMG_4106
IMG_4102
Zaterdag 19 juni ben je weer van harte welkom mee te werken op de tuin. We gaan lekker veel plantjes planten. Onder andere knolselderij, mais en Nieuw Zeelandse Spinazie. Afhankelijk van het weer gaan we ook in de bloementuin onkruid wieden en schoffelen. De weersvoorspellingen zijn prima, 4mm regen over de hele dag. Perfect voor net geplante plantjes. Ook als je liever niet in de miezer staat is er voldoende te doen in de kassen. Inschrijven via de datumprikker:
We hebben een levering kleine kratjes binnengekregen. Het zijn er wat meer dan we hadden voorzien dus als je kratjes kunt gebruiken mag je er een paar meenemen.
IMG_4094
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram