Tuinbericht week 30 Moestuin de Haar

Een van de fijne dingen aan het werken op de tuin is het meebewegen met de seizoenen. Van de rust en traagheid in de winter naar de opbouw en het harde werken in de lente, van het oogsten en genieten in de zomer naar de beweging terug naar binnen in het najaar.

Veel van de aandacht gaat op dit moment naar de planten die iedere werkdag geoogst moeten worden. De courgettes, zapallito's, augurken, komkommers en tomaten. Na een luwte in het planten en zaaien is de tijd alweer aangebroken voor het uitplanten van de herfstgewassen. We hebben plantgoed staan voor onder andere boerenkool, broccoli, bloemkool (wit en paars), palmkool, koolrabi, groenlof, botersla en stengelui. De stekken van de aardbeiplanten staan in potjes, tegen het eind van de zomer creëren we hiermee een 3e aardbeiveld.

Oogst van deze week
Venkel ook het loof is goed te gebruiken in pesto, sauzen of salades
Komkommer of 2 snack komkommers
Courgette bij voldoende oogst zijn het er 2

Kies 1 bladgroente
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie meer info op Koken Met
Fluo melde
Rode sla

Kies 2 keuzegroenten:
Stoksnijboon geel
Sperziebonen (paars en groen)
Rode biet, chioggia biet, gele biet
Tomaat https://www.youtube.com/watch?v=DktPo3_rf1c
Augurk
Groene spitskool nu heel mooi
Peper
Palmkool
Wortel
Een extra bladgroente (snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie)
Een extra komkommer of courgette

Zonnebloemen vinden wij ultiem zomers genot. Daarom hebben we in vak E een rij zonnebloemen gezaaid waar jullie er 1 van mogen plukken. Let bij het plukken erop dat je een steel knipt waar geen ongeopende knoppen op zitten. Zo kunnen we nog lang van de zonnebloemen genieten en vaker een bloem plukken die mooi open is. Waarschijnlijk heeft je zonnebloem dus een korte steel. Deze week staan er nog geen 150 zonnebloemen. Kies de komende 3 weken zelf een moment om er een te plukken.

De muntbakken hebben nog een week rust nodig.

Ter inspiratie een heerlijk Chinees bonengerecht te bereiden met snijbonen of sperziebonen. Noodles erbij en je bent in een handomdraai klaar. Voor een vega(n) variant kun je roerei of (gerookte) tofu gebruiken. https://www.youtube.com/watch?v=YfnspMRBbJg
IMG_4539
IMG_4530

Ondertussen op de tuin

Compost thee

Afgelopen weekend hebben we een bijzonder brouwsel gebrouwen op de tuin: compostthee. We voegen wormencompost van hoge kwaliteit, met voeding (melasse en zeewierextract) samen met 50 liter water en zuurstof (via een vijverpompje) in onze composttheemachine. Dit laten we 30 uur borrelen en de microorganismen uit de wormencompost vermeerderen zich. Deze 50 liter compostthee hebben we vervolgens uitgebracht over vak C (hier heeft de bodem de meeste aandacht nodig), onze nieuwe kassen en de bloementuinen en het plantgoed voor onze herfstoogst.
Zie het als een soort probiotica. De micro-organismen zorgen ervoor dat de planten de nutriënten uit de bodem kunnen gebruiken voor hun weerstand, groei en smaakontwikkeling. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten.
IMG_4532
9ad0592f-93f7-4b70-948e-b30061320122 (1)
Het vochtige weer in combinatie met het ongenadige voorjaar zorgt ervoor dat sommige planten vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Van tuinders om ons heen horen we verhalen over tomatenplanten en hele velden courgetteplanten die dusdanig aangetast zijn door schimmel dat de oogst verloren gaat.

Bij ons heeft de augurk het bijvoorbeeld lastig en ook de komkommers en tomaten vragen meer aandacht. Hopelijk lukt het om de planten gezond te houden en kunnen we nog lang van hun oogst genieten.
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram