Tuinbericht week 31 Moestuin de Haar

Aardappels, er valt zoveel over te schrijven! Voor nu houden we het bij de basis, de oogstinstructies: De bult aarde waar de aardappelplanten op groeien heet een 'rug'. Voor het rooien (dat is het oogsten) is het van belang dat je de spitvork onder de rug insteekt, niet in de bult zelf. Zo is de kans dat je een aardappel aan je spitvork spietst het kleinst (al zijn deze gespietste aardappels prima te eten!).
Prik de spitvork dus aan de zijkant van de rug, wip de spitvork omhoog en trek aan de aardappelplant. Ga vervolgens met je handen door de aarde op zoek naar je aardappels. Oogst verder waar de persoon voor jou is gebleven en het is belangrijk dat je alle aardappels uit de aarde haalt, ook de mini aardappels. Goed zoeken dus! Dit worden namelijk anders weer nieuwe aardappelplanten. Heb je teveel geoogst? Laat deze dan voor de volgende persoon liggen.

Help ons mee door alle plant resten te verzamelen in een kruiwagen. Mocht deze vol zijn dan kan de inhoud verspreidt worden op de grote composthoop waar het groene doek op of naast ligt. De composthopen vind je aan de Emmaus kant van de tuin naast de opkweekplek.

Groene delen van de aardappelplanten zijn niet eetbaar. Een aardappel die is blootgesteld aan licht (doordat hij niet volledig bedekt was met aarde) kleurt groen. Snij groene plekken op de aardappel ruim weg en laat aardappels die helemaal groen zijn op de tuin achter en oogst een nieuwe.

Let er bij het oogsten op dat je oogst uit het bed waar de vlag staat (en niet per ongelijk het bed ernaast). Dit gaat de afgelopen tijd nog wel eens mis. Daardoor kan het zijn dat je onrijpe groenten plukt en dat is zonde! We planten vaak in een successie, bijvoorbeeld de sperziebonen hebben we 6 keer gezaaid dit jaar zodat we een lang oogstseizoen hebben. Dit is ook bij de worteltjes gebeurt. Het kan dus zijn dat je kleine worteltjes hebt geoogst als je per ongelijk in het andere bed hebt geoogst. Soms is het voor ons ook heel handig om eerst 1 bed helemaal leeg te oogsten voordat we aan het volgende bed beginnen zodat we daar weer iets nieuws kunnen planten of zaaien.

Op dit moment hebben we lekker veel oogst. Daarom verkopen we een deel van deze oogst in de marktkraam. Het is niet altijd duidelijk welke kratten voor de deelnemers zijn en welke voor de kraam verkoop. We zijn nog een beter systeem aan het bedenken. Als er op het whiteboard staat dat je de groente in de kraam kun vinden dan kun je met een gerust hart de groenten uit de kraam pakken. Als er bijvoorbeeld staat 'spitskool uit vak C' en er ligt ook spitskool in de kraam dan is het de bedoeling dat je zelf op spitskolen jacht gaat en de spitskool uit de kraam voor de verkoop laat liggen.

Oogst van deze week:
Aardappel ras Twinner, 1 kilo. Vastkokend, geschikt om te koken en bakken. Recept voor aardappelsalade: https://www.youtube.com/watch?v=nyOgrac358o
Rode ui
Komkommer of snack komkommer door het koude weer valt de groei van deze planten stil. Afhankelijk van het weer zijn ze er of niet.
Courgette inspiratie nodig? Kijk hier eens: https://groentegroente.nl/groentes/courgette-bereiden/

Kies 3 groenten:
Snijbiet
Venkel Moet deze week op want gaat bloemen maken. Ook het loof is goed te gebruiken in pesto, sauzen of salades. Recept voor geroosterde venkel: https://www.youtube.com/watch?v=n3_sMpejtqs
Nieuw Zeelandse spinazie meer info op Koken Met
Fluo melde
Rode sla
Slaboon groen veel beschikbaar deze week, voornamelijk woensdag. Lijkt qua smaak op sperzieboon, is groter en dikker. Op dezelfde manier te gebruiken
Stoksnijboon geel niet veel beschikbaar deze week
Sperziebonen (paars en groen)
Rode biet, chioggia biet, gele biet
Inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=hsqFUffMdrM
Een heerlijk 1 pans gerecht: https://www.youtube.com/watch?v=dkn6D0kzXHM
Tomaat
Augurk
Groene spitskool
Palmkool
Een extra courgette

Zonnebloemen als je er vorige week geen mee hebt genomen
Basilicum
Peper

De muntbakken beginnen er langzaamaan beter uit te zien. Komende tijd alleen kleine porties meenemen.

De bloementuin is prachtig op dit moment. Help ons het woord te verspreiden en deel de website met mensen die misschien geïnteresseerd zijn. https://moestuindehaar.nl/bloementuin/
IMG_4591
IMG_4593

Ondertussen op de tuin

IMG_4560
IMG_4582

Kolen voor het najaar

Palmkool, 2 kleuren boerenkool, bloemkool en broccoli hebben een plekje gekregen op de tuin.

Een van de experimenten van dit jaar is het telen van meloenen. De meloenen in de kas beginnen goed te groeien. Duimen voor wat warmer weer zodat ze lekker zoet worden!
IMG_4583
5

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Cecile - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram