|
Tuinbericht week 42
Moestuin de Haar
|
|
|
|
We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.
|
Deze week te oogsten op de tuin:
|
Knolselderij (2e aandeel mag ipv 2e knolselderij ook extra item van de lijst) recepten onderaan
|
Spruit toppen Dit zijn de toppen van de spruitplanten. Deze oogsten wij en leggen ze voor je klaar. Lekker in een wokgerecht, stamppot of in een (pasta) saus verwerkt. Tussen deze bladeren kunnen bladluizen/insectjes verstopt zitten. Als je ze in een bak water met een theelepel zout legt (+/-15 minuten) laten ze los. Wel even goed afspoelen daarna. We houden rekening met de datumprikker inschrijvingen zodat we de juiste hoeveelheid oogsten.
|
Sla De kropjes hebben te lijden gehad helaas maar samen met een van de andere bladgewassen is het vast nog voldoende voor een lekkere salade.
|
Palmkool (echt alleen de bladeren, niet de plant afbreken) of snijbiet
|
Bladgewas: tuinkers of winterpostelein (kas) of NZ spinazie (achteraan bed het mooist) of Rucola op=op of Raapsteel op=op of Mesclun op=op
|
Bonen op=op. De ingedroogde peulen kun je doppen en de boontjes weken en koken (+/-8 uur weken, daarna +/- 25 minuten koken). Ik kwam dit recept tegen.
|
Rogge: er kunnen sporen van tarwe in zitten.
|
Aardappels extra €2,- per kilo. Wil je ze niet zelf oogsten dan liggen ze in de marktkraam voor €2,- per kilo.
|
|
|
|
|
|
Moestuin de Haar tassen
Tijdens het ontwerpen van de tasjes hebben we ons laten inspireren door het Jugendstil ontwerp-principe. We hebben onder andere het originele hek van de moestuin terug laten komen. De tasjes (van biologisch katoen) hebben we laten bedrukken via een water gedragen zeefdruk waardoor er zo min mogelijk schadelijke stoffen zijn gebruikt voor de opdruk. Gelukkig gaat deze bedrukking even lang mee als traditionele bedrukking maar is het minder belastend voor het milieu.
|
Je kan ze bij de container kopen voor €10,-.
|
|
Oogsten in de kas
Na de zomergewassen hebben we de kas weer gevuld met najaarsgroenten. Een paar dingen om op te letten:
|
- wees alsjeblieft extra voorzichtig met oogsten
|
- loop alleen op de paden
|
- vermijdt de modderplassen (gaten in het dak...)
|
- was de deur dicht? Sluit hem dan als je klaar bent met oogsten
|
- oogst alleen waar de vlag staat (winterpostelein)
|
- snij de winterpostelein 3cm boven de grond af, boven het groeipunt van de plant. Zo groeit hij weer terug. Foto hiernaast is het zaad.
|
|
|
|
Pannenkoeken tijd!
Alle rogge is inmiddels in de molen van Montfoort gemalen. Hierdoor kunnen er sporen van tarwe in zitten. Neem zelf een zakje/bakje mee.
|
Dit recept gebruik ik zelf voor de pannenkoeken. Ook heel lekker met een gebakken appeltje erbij!
|
100 gram tarwemeel of boekweit meel
|
700 gram (plantaardige) melk
|
(kokos) olie om in te bakken
|
|
|
|
Knolselderij, mijn favoriete groente. Hier wat inspiratie
|
Puree met blauwe kaas: pof hem in de oven.
|
Pak de knolselderij in aluminium folie in samen met 2 knoflook tenen. Gebruik een sateprikker om te testen of hij gaar is. Pureer de knol met schil en al en voeg 250 gram blauwe kaas toe. Eventueel zout en peper. Ook heerlijk op brood.
|
Geroosterd in de oven: 220 graden voor 30 – 40 minuten.
|
Flespompoen, geschild en zaden verwijderd, in stukken van 2 -3 cm gesneden (sweet dumpling is vast ook heerlijk)
|
Knolselderij, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
|
Koolrabi, in plakken van 2 – 3 cm dik gesneden
|
Pastinaken, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
|
Pofaardappels, schoon geschrobd
|
Vastkokende aardappels, schoon geschrobd en gehalveerd
|
Wortels, in stukken van 2 – 3 cm gesneden
|
|
|
|
Corona-virus en de tuin
- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
|
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
|
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
|
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
|
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
|
|
|
|
Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!
|
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
|
|
|
|
|
|
|