Tuinbericht week 43

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Deze week te oogsten op de tuin:
Groene Hokkaido pompoen. 1 extra grote pompoen voor mensen met 2 aandelen, deze liggen in een aparte krat. In de planning stond om deze week de oranje pompoen te oogsten. Bij het verplaatsen van de pompoenen naar de kas kwamen we erachter dat de groene pompoenen vrijwel allemaal ook door de muizen goed gevonden worden. Daarom oogsten we deze als eerste. Dit ras heb ik uitgekozen om de superieure smaak, daar zijn de muizen het helaas ook mee eens. Volgende week staat de oranje pompoen op de planning, wel zo leuk voor Halloween.
Prei
Mini bieten, uien of aardappel
Spruitjes laat de planten staan! Je oogst de losse spruitjes door ze van de steel af te breken in een beweging van boven naar beneden.

1 item van deze lijst: (van alles zijn nog kleine hoeveelheden, op=op)
Mesclun, Raapsteel, Rucola, Tuinkers (een mix van deze groenten mag ook)
Snijbiet
Winterpostelein (kas)
Nz spinazie
Sla (meerdere kleine kropjes)
Radijs
Bonen. De ingedroogde peulen kun je doppen en de boontjes weken en koken (+/-8 uur weken, daarna +/- 25 minuten koken). Ik kwam dit recept tegen.
Courgette

Vergeet de Oost Indische kers niet uit de kruidentuin. Fantastisch voor pasta, pesto of salades.

Extra deze week:
Rogge: er kunnen sporen van tarwe in zitten.
Aardappels extra €2,- per kilo. Wil je ze niet zelf oogsten dan liggen ze in de marktkraam voor €2,- per kilo.
Uien extra €2,- per kilo
IMG_1515
IMG_1535

De meest gestelde vragen:

De kruidentuin heeft najaarsonderhoud gehad en staat er weer strak bij. De stenen zijn opgeruimd maar je mag nog steeds overal oogsten.

We oogsten tot de eerste week van december door (als het weer dat toelaat). Zo halen we alsnog 30 weken oogst ondanks dat we 2 weken laten zijn begonnen met oogsten.

Je hoeft je nog niet aan te melden voor volgend jaar. Over een tijdje ontvang je van mij een e-mail over je aandeel van volgend jaar. Voor de huidige deelnemers is er sowieso plek!

Een evaluatie bijeenkomst zit er niet in. Binnenkort vraag ik jullie digitaal (of bij de oogsttafel) om feedback zodat jullie suggesties en meningen meegenomen kunnen worden in de planning van volgend jaar.

Deze week wordt begonnen met het maken van de fundering voor ons huisje en ook bij de entree wordt er gegraven zodat de grastegels gelegd kunnen gaan worden.
Zodra het weer het toelaat (het moet droog zijn) wordt ons huisje in 1 dag neergezet. In de weken daarna gaan we het huisje voorzien van verf, een keuken, elektra, drinkwater en inrichting.
IMG_1545
Op de foto hierboven zie je Peter (stagiaire) de zwarte bessen struiken die we gekregen hebben scheuren en opkuilen zodat we deze over een tijdje op hun definitieve plaats uit kunnen planten.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0810
IMG_0966

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram