Tuinbericht week 44

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Deze week te oogsten op de tuin:
Spekbonen Deze bonen moeten langer koken dan bijvoorbeeld snijbonen. Zie recept onderaan. Ze liggen geoogst bij de zeecontainer klaar.
Knolselderij
Groenselderij Het lijkt erop dat de kou ons net voor is geweest helaas. Dat betekend dat veel stelen bruin zijn geworden. Deze kun je van de plant afbreken als je hem geoogst hebt.
Oranje pompoen

Voor de deelnemers met 2 aandelen: je mag de 2e porties vervangen met een portie aardappels of uien.

Na de succesvolle crowdfunding van afgelopen zomer is de tijd gekomen om onze ontvangstruimte te bouwen. Ook kunnen we beginnen met het betegelen van de entree dus hopelijk hebben we snel minder last van de modder.

Extra deze week:
Aardappels extra €2,- per kilo. Wil je ze niet zelf oogsten dan liggen ze in de marktkraam voor €2,- per kilo.
Uien extra €2,- per kilo
IMG_1584
0024d568-6536-4170-b11a-c1058aea3395
IMG_1692
IMG_1691

Recept bonen

Voor wie wat meer wil lezen is deze link interessant.
Voor vier personen: 500 gram spekbonen, draad verwijderen, puntje eraf snijden, schuin in stukjes van 2 cm gesneden, 2 uien grofgehakt (240 gram), olijfolie (2 eetl.), 3 flinke tenen knoflook fijngehakt, 2 theel. komijnzaad, 1 ½ theel. scherp paprikapoeder, ¾ theel. geraspte nootmuskaat, 1 eetl. tomatenpuree, 6 middelgrote tomaten ontveld en grofgehakt (500 gram), 500 ml groentebouillion, 10 gram koriander grof gehakt, zout en zwarte peper.

Giet de olijfolie in een grote sauteerpan waarvoor je een passend deksel hebt en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de uien in de pan en laat ze 8 minuten fruiten: schep ze af en toe om, tot ze gaar zijn en gaan kleuren. Voeg knoflook, komijnzaad, paprikapoeder en nootmuskaat toe en roerbak alles ongeveer 2 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en bak die 2 minuten, doe er dan de bonen, tomaten, bouillion, ¾ theel. zout en wat zwarte peper bij. Draai het vuur halfhoog, zet het deksel op de pan en laat de bonen nog 30 minuten zachtjes sudderen.
Haal het deksel van de pan en laat de inhoud af en toe roerend nog 30 minuten sudderen tot de saus dikker is en de bonen gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer de koriander door de saus. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Uit het boek: Simpel van Ottolenghi.
IMG_1580
IMG_1533

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0810
IMG_0966

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram