Tuinbericht week 45

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Hebben jullie ook zojuist de persconferentie gekeken? Ik wil jullie nogmaals vragen met zo min mogelijk mensen naar de tuin te komen om te oogsten.

Deze week te oogsten op de tuin:
Andijvie uit de kas
Aardappel Carolus (kruimig)
Knoflook het zijn kleintjes, maar ze smaken heerlijk.
Paksoi uit de kas
Bietjes of Chinese kool
Snijbiet of palmkool of winterpostelein (kas)

Voor de liefhebber:
Sjalotjes ze zijn erg klein gebleven dit jaar
Gedroogde hete peper
Bonen de laatste restjes
Restjes rucola, tuinkers, raapsteel uit vak D

We hebben een dak op ons huisje en daarmee is hij waterdicht geworden, een prachtige mijlpaal!
Hieronder informatie over onze laatste oogstweken.

Extra deze week:
Aardappels extra €2,- per kilo. Alleen nog in de marktkraam.
Uien extra €2,- per kilo
fd9c258b-9d18-49df-8f0e-8639acb2c94d
IMG_1710
En opeens is het herfst en zien we de statige laan naar het hek van de moestuin verkleuren van
groen naar geel en de krans van bomen rond de tuin naar een weelderig palet van
herfsttinten, prachtig!
Op de tuin is ook overduidelijk het najaar ingetreden, zomergroenten als de courgettes zijn
de grond uit en de boerenkool is helemaal in zijn element. Als tuinder is het aflopende
seizoen ook een beetje spannend, hoe zal het weer uitvallen, wordt het erg nat en wanneer
komt de eerste nachtvorst? Maar vooral ook de vraag leeft wat we nog kunnen telen, is er
nog voldoende tijd, warmte en licht om het gewas tot rijpheid te brengen. En is er zo
voldoende aanbod en diversiteit om een oogst aan te bieden waar we trots op zijn.

Het mooie aan de CSA-landbouw (gemeenschapslandbouw in het Nederlands) is dat de
afnemende oogst geen risico wordt voor de tuinder alleen, maar dat dit met de
gemeenschap gedragen wordt. In de zomer genieten we samen van de overvloed en is er
van alles ruim, wordt het kouder en natter dan is er minder keus in geschikte gewassen en
ruimen we de laatste gewassen op om voedselverspilling tegen te gaan. Het is spannend
voor ons en waarschijnlijk nieuw voor de meesten van jullie. We zijn met zijn allen gewend
aan een systeem waar bijna alles jaarrond beschikbaar is in de hoeveelheid die wenselijk is.
Koken met groenten van het seizoen prikkelt de creativiteit want je eet ofwel vaker dezelfde
groenten of groenten die iets meer aandacht in de bereiding vragen.

Het spannende voor ons is dat we erachter komen dat telen in overvloed heel comfortabel
voelt, een CSA-tuin is genieten in de zomer. Maar dat het zoeken is als het schaarste
aanbreekt. Zoeken hoe je hier goed over communiceert en oefenen om niet te balen als het
een keer wat minder is. Vertrouwen in het systeem van gemeenschapslandbouw. En
vertrouwen dat we allemaal weer kunnen wennen aan het leven met de seizoenen.

Onze waarneming is dat door het herfstige weer er minder mensen komen oogsten, dat
vinden we zonde. Om het zo lang mogelijk aantrekkelijk te houden en om te zorgen dat er
geen groenten over blijven is het plan jullie nog 3 weken (tot en met 21 november) op de tuin te ontvangen. Zo blijven we hopelijk de echte koude dagen voor en kunnen we jullie nog een
aantal weken voorzien van een ruime portie, ipv dat we dit verspreiden over meerdere
weken.

Binnenkort volgt er een evaluatieformulier waarop we graag horen waar jullie van genoten
hebben en ook waar ruimte voor verbetering is. Vind je het leuk om wat meer over CSA-landbouw te weten te komen is hier een mooi kort filmpje ter inspiratie.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9HKjeTMLC8&feature=emb_logo
Tot op de tuin! Met dank aan Cecile voor het vangen van onze gedachten in deze tekst.

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_0810
IMG_0966

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram