Tuinbericht week 46

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Dit is alweer onze een na laatste oogstweek
Deze week te oogsten op de tuin:
Aardpeer (meer info onderaan nieuwsbrief) we hebben de kluiten al opgegraven en er blijkt een overvloedige hoeveelheid aardpeerknollen onder te zitten. Daarom mag je 1 kilo meenemen. Een waarschuwing voor mensen met een gevoelige spijsvertering, aardpeer staat erom bekend winderigheid te veroorzaken doordat het de werking van de darmflora bevordert.
Bladmosterd
Palmkool
Andijvie (kas) of Paksoi (kas)
Prei

Van de volgende gewassen hebben we kleine hoeveelheden beschikbaar. Kies er daarom 1:
Pastinaak (alleen met handschoenen en lange mouwen te oogsten)
Radijs
Herfstraapjes (voor de oplettende oogster, dit zijn meiraapjes maar in de herfst noem je ze herfstraapjes)
Chinese kool

Voor de liefhebber:
Gedroogde peper
Knoflook
Sjalotjes

Later deze week ontvang je een vragenlijst over het afgelopen oogstseizoen ter evaluatie. Een aantal weken daarna ontvang je een nieuwsbrief waarin we terugblikken op het afgelopen jaar en waarin ik terugkom op de antwoorden uit deze evaluatie.

Extra deze week:
Nieuw in de marktkraam: calendula zalf. Gemaakt van de goudsbloemen van Moestuin de Haar. Je kan calendulazalf gebruiken bij wondjes en droge huid.
Aardappels extra €2,- per kilo. Alleen nog in de marktkraam.
Uien extra €2,- per kilo
6D6C5DD5-5DC0-47B3-9A06-6D3BFB25CFAB
9983F88B-19E4-492D-81D1-E49FA1EEAC7A

Het is tijd voor aardpeer

Begin 17e eeuw is de aardpeer vanuit Amerika ingevoerd in Europa maar inmiddels schalen we hem onder de 'vergeten groenten'. Het is familie van de zonnebloem maar in Nederland komt hij meestal niet tot bloei. Ze stonden op de tuin een beetje verstopt in vak C, achteraan bij de paarden. Je bewaart ze het beste op een koele donkere plek en laat de knollen niet uitdrogen.

We hebben de kluiten al opgegraven zodat jullie ze alleen nog hoeven lospeuteren uit de kluit en schoonmaken. Je kan de aardpeer met schil en al bereiden, wel even schoonboenen.
De allerkleinste aardperen mag je in de emmer apart houden, die planten we weer uit voor volgend jaar. (zie foto voor idee formaat)

Recept: Aardpeer chips
Zin in een tussendoor gerechtje of lekker snack. Snijd de aardpeer in dunne plakjes en bak ze in olijfolie snel gaar, eventueel ook wat knoflook of een uitje meebakken. Zout erover, even uit laten lekken en je hebt heerlijke chips.
Recept: Gepofte aardpeer
Pak de aardperen in aluminiumfolie met een beetje olijfolie, grof zeezout en eventueel kruiden. Pof ze in een oven van 200 graden Celsius. Prik er af en toe in. Ze moeten aanvoelen als een gare stevige aardappel.
Recept: Aardpeercake
Nodig: 280 g zelfrijzende bloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl gemberpoeder, 2 tl kaneelpoeder, 250 g suiker, 25 cl plantaardige olie, 300 g geschilde en geraspte aardpeer, 4 eieren. Bereiding: Meng de droge ingrediënten en voeg de olie toe. Meng goed en voeg vervolgens de aardpeer toe. Meng door elkaar en voeg als laatste de eieren toe. Zorg dat alles goed gemengd is. Bak +- 45 min. in een voorverwarmde oven van 175°C.

Recepten van de website van Moestuin Leyduin. Een quote van die site: "Aardpeer lijkt qua smaak volgens sommigen op schorseneer en volgens anderen op artisjok. In het Engels heet aardpeer Jerusalem artichoke. Dat wordt ook wel verbasterd tot fartichoke omdat ze winderigheid kunnen veroorzaken."

Een aardpeer puree (zoals aardappelpuree) is ook heel erg lekker.
IMG_1829
IMG_1832
IMG_1828

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
IMG_1813
IMG_0966

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram