Tuinbericht week 47

Moestuin de Haar

We hebben weer een nieuwe datumprikker om je oogstmoment te prikken. Je hoeft dus niet iedere week op dezelfde tijd te komen, je mag iedere week een nieuw tijdslot kiezen. De tuin sluit op woensdagen om 16:00 en op zaterdagen om 15:00. Zorg dat je voor die tijd je oogst binnen hebt.

Dit is alweer onze laatste oogstweek van dit seizoen.
Onderaan deze mail informatie over de EVALUATIE.

Deze week te oogsten op de tuin:
Sweet dumpling pompoen
Carolus aardappels
Yacon We hebben de planten gekregen van een mede tuinder. Dit jaar hebben we ze voornamelijk voor de broedknolletjes geplant zodat we volgend jaar een volwaardige oogst kunnen realiseren. Dus dit jaar een kleine portie, leuk om een keer te proeven. Rauw te eten, hij is knapperig, fris en zoet. Eenmaal gesneden verkleurt hij snel. Het zoetst als je hem max 4 weken bewaard. Meer info.
Boerenkool alleen de bladeren, achteraan staat het meest.
Spruitjes onze vorige oogst van 600 gram heeft de planten al behoorlijk leeg gemaakt. Daarom deze keer een kleinere portie om te verdelen wat we hebben.

Kies er 2 van de volgende lijst. Op = op.
Aardpeer
Pastinaak (alleen met handschoenen en lange mouwen te oogsten)
Chinese kool
Paksoi
Bladmosterd
Palmkool
Prei
Snijbiet
Ui
Knoflook

Er mag nog gesneden worden van de rucola in D1 en de tuinkers in D2.

Mocht er later dit jaar of vroeg in 2021 nog voldoende te oogsten zijn (de boerenkool, spruitjes en palmkool groeien langzaam door) dan zal ik een tuinbericht sturen met een uitnodiging te komen oogsten.

Extra deze week:
Nieuw in de marktkraam: calendula zalf. Gemaakt van de goudsbloemen van Moestuin de Haar. Je kan calendulazalf gebruiken bij wondjes en droge huid.
Aardappels extra €2,- per kilo. Alleen nog in de marktkraam.
Uien extra €2,- per kilo

De komende tijd nemen we onze ontvangstruimte in gebruik. Hiervoor zijn we op zoek naar allerlei spullen. Via onderstaande knop kun je zien waar de tuin behoefte aan heeft. Ook stekjes voor de bloementuin zijn welkom.
foto4
IMG_4977

Evaluatie

Heb je lekker gegeten het afgelopen jaar? Welke groenten wil je graag vaker of minder vaak op je bord voorbij zien komen? Wat vind je van de huidige oogsttijden? Dat is een deel van de vragen waar ik heel graag jouw antwoord op wil.

Nu het weer mij uitnodigt om weer terug naar binnen te keren is de tijd aangebroken om te gaan reflecteren op het afgelopen jaar. Ik wil je vragen onderstaande vragenlijst voor 23 november in te vullen. Daarna ga ik de antwoorden verwerken en over een aantal weken ontvang je een nieuwsbrief waarin we terugblikken op het afgelopen jaar en waarin ik terugkom op de antwoorden uit deze evaluatie.
IMG_1860

Bomenhub

Een bomenhub is een verzamelplek waar boomzaailingen tijdelijk worden ingekuild gedurende de herfst- en de wintermaanden. In het voorjaar 2021 worden ze uitgedeeld waarna ze definitief worden aangeplant om uit te groeien tot een volwaardige boom die CO2 compenseert, water vasthoudt, hitte bestrijdt en de biodiversiteit stimuleert. Als het ons lukt om 5000 tot 10.000 bomen in te kuilen en deze in het voorjaar allemaal opgehaald en uitgeplant worden dan dragen wij bij aan een CO2 compensatie van 120.000 – 240.000 kilo per jaar. De moestuin draagt bij aan dit project van Plant voor Plant en zo dragen we ook in de winter bij aan een betere wereld. Meer info. Wil je meehelpen stuur dan een mailtje naar tuinders@moestuindehaar.nl.
IMG_1891

Corona-virus en de tuin

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Kom je helpen op de tuin, neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Was en desinfecteer je handen regelmatig, hiervoor zijn de benodigde materialen aanwezig in de zeecontainer.
- Hou gepaste afstand tot elkaar (min 1.5m).
- Neem je eigen drinken, eten en benodigd servies mee. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
e1cf4eef-01fa-429a-a8f1-1ba603b4dab8
IMG_0966

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram