Tuinbericht week 23 Moestuin de Haar

De afgelopen week zijn de laatste voorjaarsgroenten uit de kassen geoogst en ze hebben plaatsgemaakt voor onze zomertoppers: de tomaten, komkommers, basilicum, pepers en paprika's. De planten hebben even tijd nodig om goed te wortelen en daarna de eerste vruchten te geven. Dit moment in het jaar voelt voor ons als een spreekwoordelijke stilte voor de storm qua oogst. De zomergewassen hebben nog wat tijd nodig, de eerste buitengroenten zijn geoogst. Inmiddels weten we, het komt wel goed met die oogst, nog even geduld dus proberen we er niet meer zenuwachtig van te worden. We liggen op schema met het planten en zaaien dus die oogst die komt wel.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Sla: ijsbergsla, bataviasla of rode krulsla. Oogst de hele krop. Inclusief wortel is hij langer te bewaren (evt. met een laagje water in een kommetje). Niet echt Hollands maar zeker aan te raden: slasoep. Je mag een extra krop meenemen als je wilt.
- Aardbeien: iedereen heeft afgelopen week (of daarvoor) de eerste portie op kunnen halen. We hebben nu zicht op hoeveel er nog hangt en daarom nu voor iedereen (een kleinere) tweede portie. Mocht je toch nog niet gehad hebben, oogst dan deze week de portie van deze week en de 350 gram die je de afgelopen tijd mocht oogsten. Mocht je per ongelijk al 2 porties gehad hebben, oogst dan geen derde. Laat je iemand anders voor jou in de plaats oogsten, stem dan zelf af of er wel of geen aardbeien geoogst mogen worden.
We hebben op 3 verschillende plekken aardbeien staan (vak A, C, F). Meld het even aan één van de tuinders als je geen rijpe aardbeien meer kunt vinden in een vak, dan passen wij dat voor die dag op het bord aan.

Keuzegroenten: Kies er 3
- Spinazie: oogst de grootste, buitenste bladeren door deze af te snijden of te breken. Kijk vooral achteraan in het bed.
- Raapsteel: snijd de blaadjes zo’n 2 cm boven de grond af. Het is fijn als je aan het begin van een bed begint met oogsten en verder gaat waar de persoon voor jou gestopt is. Ook deze groente groeit nog een keer aan. Lekker in een salade met verse geitenkaas en walnoten of in een pastagerecht met knoflook en ricotta!
- Meiraapjes: dit mooie paars-roze-witte knolletje kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Rauw heeft het een radijs-achtige smaakt, gekookt is het knolletje lekker zacht, mals en licht zoet van smaak. Er zijn veel meer bereidingswijzen te vinden voor de meiraap. Zo kun je ze in de oven bakken met wat olie en oregano als echte 'meiraap overfrietjes'. Schillen hoeft niet, dus lekker snel op tafel! Ga opzoek naar de grootste meiraapjes in het bed en trek deze voorzichtig helemaal uit de grond. Op deze manier krijgen de kleiner knolletjes de ruimte om verder te groeien. Er hebben de meiraap recepten in de kookboeken van de tuin opgezocht en deze liggen voor jullie klaar bij de oogsttafel.
- Peultjes van de plant halen zonder aan de plant te trekken. Kijk ook goed dichtbij de grond en achteraan in het bed.

Kruiden mogen geoogst worden in de bedden waar een vlaggetje staat. Rucolabloemen als garnering.
IMG_9983
In de kraam te koop de komende tijd voor €2,-: courgetteplanten (bol, donkergroen, lichtgroen, zapallito), pompoenplanten (reuze, oranje, sweet dumpling).

Afgelopen zaterdag was onze meewerkdag pompoenen planten. Bijna het hele vak is volgeplant en de eerst lading suikermais is de grond in gegaan.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Vraagje aan de tractor gebruikers: wil je, na gebruik, de tractor weer bij het huisje terug zetten?
IMG_2444 (1)
IMG_2448 (1)

Nog een paar plekken vrij voor de workshop bloemen plukken en schikken, de basis

Afgelopen weken hebben we alle bloemenzaailingen uitgeplant en staat de bloementuin vol. Nog even en dan barst het van de kleuren en geuren. Op 2 juli van 9:30 - 12:00u vertelt onze eigen tuinder Mirjam je alles over bloemen, plukken en over de basis van korenschoof schikken. Uiteraard ga je naar huis met een mooie bos (zelfgeplukte) bloemen. Kosten: € 35,- (je krijgt € 10,- korting als je een bloemenabonnement hebt bij ons.). Aanmelden kan door een email te sturen naar tuinders@moestuindehaar.nl. Meer info vind je hier.
IMG_7204

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam & Caroline - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram