Tuinbericht week 24 Moestuin de Haar

Voor de bloemenabonnementhouders een herinnering: je mag vanaf nu iedere week een boeket komen plukken. Kun je een keer niet komen plukken dan mag je iemand anders uitnodigen op jouw naam te komen plukken.
De tuin wordt voller en voller. We planten en zaaien bijna elke dag en daar zitten ook bijzonder soorten bij. Zo zit de Red Russian boerenkool in de grond, een heerlijke zomervariant van onze welbekende wintergroente. En ook ruim 600 sojabonen zaailingen zijn door noeste arbeid in de grond gezet: een echte delicatesse weten we van vorig jaar. De oogstluwte van vorige week duurt ook deze week nog even voort. We hebben een paar mensen gelukkig kunnen maken met de eerste snackkomkommers en als je een blik in de kas werpt zie je dat er veel komkommer op komst zijn, een heerlijk vooruitzicht.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Aardbeien: wat een overvloed aan aardbeien dit jaar! Ook deze week is er nog oogst, misschien de laatste week, we gaan het zien.
We hebben op 3 verschillende plekken aardbeien staan (vak A, C, F). Op het oogstbord geven we aan welk van welk vak de netten zijn gehaald en waar je kunt oogsten. Meld het even aan één van de tuinders als je geen rijpe aardbeien meer kunt vinden in een vak, dan zorgen wij dat van een ander vak de netten gaan.
- Koolrabi: waar de biet of de aardappel een knol vormen van de wortel maakt de koolrabi een knol van de stengel. Daarom groeit deze ovale groente boven de grond. Ook de bladeren en stengels zijn eetbaar, bijvoorbeeld klein gesneden en even gewokt in een nasigerecht. De knol is lekker rauw in een salade, gekookt als koolrabistampotje of geroosterd in de oven met wat olie en een beetje zout. Een hele veelzijdige groente!
Oogst de koolrabi door hem helemaal uit de grond te trekken. De wortel is er makkelijk af te knippen met een snoeischaartje.
Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen week heeft de plant in één keer veel vocht opgenomen. De buitenwand van de koolrabi kan zo'n snelle groei niet aan, en barst open. Deze barst gaat weer dicht, maar hierdoor ontstaat er wel een verharding op die plek. Dit kun je er makkelijk afsnijden en doet verder niets af aan de smaak.
Stengelui: een echt smaakmaker in je gerechten! Snij de groene stengels in fijne ringen voor in de salade of wok het mee in een gerecht voor een vleugje uien smaak.
Trek de ui voorzichtig, in zijn geheel uit de grond. Gebruik een schepje als je trekt en de stengel dreigt te breken.


Keuzegroenten:
- Sla: bataviasla. Oogst de hele krop. Inclusief wortel is hij langer te bewaren (evt. met een laagje water in een kommetje). Je mag een extra krop meenemen als je wilt.
- Meiraapjes: Ga opzoek naar de grootste meiraapjes in het bed en trek deze voorzichtig helemaal uit de grond. Op deze manier krijgen de kleiner knolletjes de ruimte om verder te groeien.

Kruiden mogen geoogst worden in de bedden waar een vlaggetje staat. Rucolabloemen als garnering.
In de kraam te koop de komende tijd voor €2,5: courgetteplanten (bol, donkergroen, lichtgroen, zapallito), pompoenplanten (reuze, oranje, sweet dumpling) en dahlia's.

Het is groeizaam weer, en dat is heel fijn voor de groentes die nu in de grond staan. Maar het is ook groeizaam weer voor het onkruid. Het ziet er naar uit dat het komende week droog blijft, en dat maakt het prachtig schoffel weer. Heb jij zin om een uurtje te komen schoffelen en zo met ons het onkruid onder de duim te houden? Je bent van harte welkom op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag of zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Je buren, vrienden of familieleden mogen uiteraard ook meekomen: vele handen maken licht (schoffel-)werk!
IMG_2455


Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_2465
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram