Tuinbericht week 25 Moestuin de Haar

We delen de tuin met elkaar: met jullie als oogstdeelnemers, vrijwilligers, stagiaires en wij als tuinders. Maar ook delen we de tuin met allerlei kleine en grotere dieren. Als je goed kijkt zie je overal kevertjes, bijen, luizen, lieveheersbeestjes en nog veel meer insecten. Wormen kom je tegen als je een ui uit de harde grond probeert te halen, een naaktslak zit zomaar in je sla, vogels vliegen over en brengen soms wat tijd op de tuin door om lekkernijen te verzamelen uit bedden die net bewerkt zijn. Vroeg op een stille ochtend kun je een ooievaar zien staan in de tuin, een machtig gezicht! Sinds kort hebben we ook een echtpaar fazant op de tuin met een paar kleine fazantjes. De grote haas, waarvan we dachten dat hij (of zij) de tuin had verlaten door een gat in het hek, zijn we afgelopen week in het hoge gras tegen gekomen. De sporen die de medegebruikers van de tuin achterlaten zijn zichtbaar in bijvoorbeeld aangevreten koolbladeren, omgeknaagde slaplantjes of zwarte tuinbonen. Het is makkelijk om ergernis te voelen over de 'schade' die aangericht wordt. Als we het van een andere kant bekijken zien we hoe de tuin steeds meer plaats bied aan een groot scala aan bewoners. Door deze groeiende diversiteit aan bewoners worden er stapjes gezet naar een meer natuurlijke balans. Sporen van vraat zijn bodes van leven: we verwelkomen ze graag op onze tuin!

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Rode bindsla of slamix: De rode bindsla heeft nog niet de stevig krop zoals de groene bindsla die we een aantal weken geleden hebben geoogst. Dit maakt hem wat zachter van smaak, en daardoor goed te verwerken in een salade. Voor het grillen komt deze krop niet goed in aanmerking.
De slamix lijkt 1 krop sla met 3 soorten blad. Maar schijn bedriegt, want onze planten leverancier heeft 3 soorten slazaad in 1 perspotje gezaaid waardoor er 3 slakroppen uitgroeien. Omdat ze zo dicht op elkaar gezaaid zijn lijkt het 1 krop geworden.
Oogst de hele krop door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Extra lang houdbaar door het kluitje eraan te laten en thuis in het water te zetten.
- Aardbeien: Nog een week aardbeien oogst! We merken dat de aardbeien die nu rijp zijn sneller rotten: Dus lekker snel thuis opeten. We hebben op 3 verschillende plekken aardbeien staan (vak A, C, F). Op het oogstbord geven we aan welk van welk vak de netten zijn gehaald en waar je kunt oogsten. Meld het even aan één van de tuinders als je geen rijpe aardbeien meer kunt vinden in een vak, dan zorgen wij dat van een ander vak de netten gaan.
- Zomerpostelein: Deze bijzondere groente telen we dit jaar voor het eerst. Anders dan de winterpostelein behoort de zomervariant tot de vetplanten. Het heeft een wat vlezige structuur en heeft een lichtzure ietwat zoutige smaak. Zowel het blad als de knoppen en de steel zijn eetbaar. Rauw, koken, roerbakken; het kan allemaal! Gekookt wordt deze groente wat slijmerig, en daar moet je van houden. Voordeel van deze eigenschap is dat zomerpostelein prima te gebruiken is als basis voor een heerlijk groene zomersoep.
De reden dat zomerpostelein niet verkocht wordt in de supermarkt is dat de blaadjes na het oogsten snel verleppen. Het liefst eet je ze dus dezelfde dag nog op, op die manier komt deze groente het beste tot zijn recht. Snij de zomerpostelein dichtbij de grond af met een scherp mesje.

2 keuzegroenten:
- Koolrabi: Oogst de koolrabi door hem helemaal uit de grond te trekken. De wortel is er makkelijk af te knippen met een snoeischaartje.
- Snijbiet: Dit veelkleurige bladgewas is een echte zomertopper! De eerste kleine blaadjes, inclusief de steel zijn heerlijk in de salade. Maar deze veelzijdige groente kent vele bereidingswijzes: een snijbietjestaart uit de oven, een stampotje, of een pasta met gewokte snijbiet, roomkaas en pijnboompitjes. Het blad heeft qua smaak wat weg van spinazie terwijl de stengel iets aards heeft van de rode biet.
Je snijd de bladeren 5 tot 10 cm boven de grond af. Trek de plant er vooral niet uit want het leuke is dat snijbiet gewoon doorgroeit na het oogsten en we er over een aantal weken weer van kunnen genieten.
- Meiraapjes: Ga opzoek naar de grootste meiraapjes in het bed en trek deze voorzichtig helemaal uit de grond. Op deze manier krijgen de kleiner knolletjes de ruimte om verder te groeien.
- Tuinbonen: Alleen als je nog niet gehad hebt. Ook voor tuinbonen geldt dat je opzoek gaat naar peulen waarin de tuinboon duidelijk voelbaar is. Voelen de peulen nog slap? Dan zijn de tuinbonen nog niet volledig ontwikkeld en kun je ze beter nog even laten rijpen aan de plant.
- PeultjesL Als je nog niet gehad hebt
- Komkommer: Als er komkommers beschikbaar zijn dan liggen ze in de kraam. 2 snack komkommers of 1 grote komkommer.
- Een tweede krop sla

Kruiden mogen geoogst worden in de bedden waar een vlaggetje staat.
IMG_2483

Bloemenpluktuin open

De eerste bloeiende dahlia is gespot. Het is de soort met de naam 'Pooh'. Hij doet zijn naam eer aan want hij is net zo mooi geel met rood als zijn knuffelige naamgenoot Winnie de Pooh. De bloemenabonnement houders konden al plukken en nu er steeds meer bloemen in bloei komen, stellen we de bloemenpluktuin open voor iedereen.
Voor € 12,- kun je een bos plukken. We hebben speciale 'bloemenbos afmeters' gemaakt waarmee je de maximale grootte van de bos bepaald. Een bos mag zo groot zijn als er stelen in het gat van de afmeter passen.
Betalen kan contant, met pin of met een cadeaukaart. Graag vooraf betalen bij de kraam. Openingstijden van de pluktuin zijn gelijk aan de oogsttijden.


Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_2467
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram