Tuinbericht week 26 Moestuin de Haar

De aardbeienoogst is nu echt voorbij. We hebben de netten eraf gehaald en de aardbeien die er nu nog aan zitten zijn voor de vogels, fazanten en andere dieren die van aardbeien houden. Wat hebben de planten enorm veel vruchten gegeven dit jaar! Iedereen heeft zeker een kilo kunnen plukken. Wij hebben de overrijpe aardbeien er steeds afgehaald en in de vriezer gedaan. Hier gaan we jam van laten maken zodat we ook op die manier nog kunnen genieten van deze zomerkoninkjes.
Langzaamaan komt de komkommeroogst op gang, de eerst courgettes zijn zichtbaar en er zitten al heel veel groene tomaten aan de planten. Nog even en dan kleuren ze rood en kunnen we ook van tomaten genieten.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Sla: Keuze uit verschillende soorten deze week. Op het oogstbord staat welke beschikbaar is.
- Zomerpostelein: Snij de zomerpostelein dichtbij de grond af met een scherp mesje. Deze groente is niet lang houdbaar. Eet hem het liefst dezelfde dag nog op.
- Knoflook: Je neemt gelijk alle knoflook mee voor het hele seizoen. We willen de oogst graag goed onder iedereen verdelen. Daarom zou het fijn zijn als iedereen een mix tussen grote, middelformaat en kleine plantjes heeft, en ook de mensen die pas op zaterdagmiddag komen oogsten mooie knoflook kunnen meenemen. De bladeren van de knoflook zijn geel en dor. Dit is het teken dat de knoflookbol onder de grond zich niet verder ontwikkeld. En dus tijd om te oogsten. Steek met de spitvork de bol voorzichtig uit de grond. Je kunt de knoflook meteen gebruiken maar ook op een droge, luchtige plaats laten drogen. Tip is om het loof eraan te laten zitten en ze met een touwtje samen te binden en ergens op te hangen. Op deze manier heb je er lang plezier van.

3 keuzegroenten:
- Snijbiet: Snij de bladeren 5 tot 10 cm boven de grond af. Trek de plant vooral niet uit de grond, want de snijbiet groeit weer opnieuw waardoor we er meerdere malen van kunnen oogsten.
- Komkommer: De beschikbare komkommers liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op. Een portie bestaat uit 2 snackkomkommers of 1 grote komkommer.
- Peultjes: Als je nog niet gehad hebt.
- Een tweede krop sla
- Koolrabi: vooral achterin het bed staan nog mooie exemplaren
- Raapsteel: De raapsteeltjes zijn weer aangegroeid. Dus voor de liefhebbers zijn ze er deze week weer!
- Meiraapjes: De laatste meiraapjes zijn nog aan het einde van het bed te vinden.
- Courgette: de courgetteplanten geven nu langzaam hun eerste vruchten. De beschikbare courgettes liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op voor die dag.
- Erwten: Alleen op zaterdag beschikbaar. Ga op zoek naar peulen waarin je de erwten goed ziet zitten. De peul voelt stevig en je ziet mooie ronde erwten. Deze zijn het lekkerste en door de kleinere peulen te laten hangen krijgen ze de kans zich verder te ontwikkelen. Trek niet aan de plant, maar 'knijp' de peulen voorzichtig met je vingers van de plant. Thuis doppen en genieten!

Zonnebloemen: De eerste zonnebloemen, die we naast de aardappels geplant hebben, staan in bloei. We willen in de loop van het seizoen graag iedereen een zonnebloem meegeven. Ze staan echter niet allemaal op hetzelfde moment in de bloei. De komende weken zal de zonnebloem daarom op de oogstlijst staan zodat langzaamaan iedereen er eentje kan oogsten. We planten binnenkort nog een paar nieuwe rijen die na de zomervakantie in bloei komen. Dus ga je als snel op vakantie? Wacht dan tot liever tot na de zomer om er eentje te oogsten. Snij of knip de zonnebloem met een mooie lange steel af. In de meeste bloemen zitten een aantal knoppen: als de knoppen een beetje kleur laten zien zullen ze op de vaas nog uitkomen!

LET OP:
Kruiden mogen vanaf nu geoogst worden in alle bedden in de kruidentuin, er staan geen vlaggen meer. Er staan een aantal bordjes 'niet oogsten' bij planten die even rust nodig hebben of dit jaar nog niet oogstbaar zijn (zoals bijvoorbeeld de laurier).

Schapenwol

Misschien heb je het al gezien: er ligt schapenwol tussen de dahlia's. Slakken zijn dol op dahlia's en door het plaatsen van emmertjes met een beetje bier tussen de planten hebben we heel wat slakken kunnen vangen. Maar het bier moet steeds vervangen worden, en gaat ook behoorlijk stinken met warm weer. Niet ideaal dus.
In de zoektocht naar andere manieren om de planten te beschermen kwamen we het gebruik van ongewassen schapenwol tegen. Een tuin in de buurt maakt hier al gebruik van en zijn er enthousiast over. Bijkomend voordeel is dat de bodem onder de wol mooi vochtig en rul blijft. ook onkruid krijgt veel minder kans. We konden de wol gratis ophalen en hebben een voorraadje aangelegd om van de winter te gebruiken in de bloementuin om de bodem mee te bedekken om uitdroging te voorkomen. Op deze manier voegen we een mooi natuurlijk product toe aan de tuin.
IMG_2535 1
78d5c3e5-d2d2-4859-a929-ee150e5687c3

Egeltje gered!

We hebben een nieuwe bewoner op de tuin: een prachtig klein egeltje! Een oplettende oogstdeelnemer maakte ons erop attent dat deze kleine vast zat in het net van de aardbeien. We hebben hem kunnen bevrijden en weer losgelaten in het hoge gras. We hoopte al een tijdje dat er een egeltje zou komen wonen op de tuin. Ze zijn heel nuttig want ze eten onder andere kevertjes, slakken en rupsen. En nu is hij (of zij) gewoon vanzelf gekomen. We zijn er erg blij mee!


Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_2538
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram