Tuinbericht week 27 Moestuin de Haar

Het is eigenlijk niet zo mooi: die afgedekte bedden met witte doeken. Zeker in het vak waar de kolen staan (vak B) ligt het op dit moment behoorlijk vol. Er zijn verschillende redenen waarom we dit doen. Vroeg in het voorjaar beschermen we de jonge plantjes tegen de kou, in hele droge periodes beschermen we plantjes, en ook wel zaden die net aan het kiemen zijn, tegen uitdroging. Op dit moment worden kleine kooltjes en ook kleine slaplantjes opgegeten door vogels, de fazanten en de haas. Vooral die jonge plantjes zijn favoriet. Als de planten wat groter zijn kunnen ze best een blaadje missen maar tot die tijd leggen we er een doek overheen. Er zijn ook insecten die hun eitjes leggen in de kern van de plant. De larven die uit de eitjes komen hebben daar meer dan voldoende voedsel. Maar helaas kan de plant hier niet tegen en sterf af. Dit doet bijvoorbeeld de preivlieg. We gaan daarom binnenkort de prei afdekken met een speciaal doek, met gaatjes die klein genoeg zijn om deze vlieg tegen te houden. Ook het koolwitje, een prachtig wit vlindertje, legt zijn eitjes in een plant: in de kolen. De boogjes met daarover het dikke klimaatdoek moet hiertegen bescherming bieden. De doeken hebben dus vele functies, en de lelijkheid nemen we daarom voor lief.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Spitskool: De eerste kool van het jaar! Deze variant van de ronde witte kool is net wat sappiger en zachter dan zijn grote broer en leent zich naast warme bereidingswijzen (koken, stomen, stoven, roerbakken of wokken, het kan allemaal!) ook prima om rauw in een salade te verwerken. Trek de kool volledig uit de grond en snij boven de kruiwagen de losse bladeren en het kluitje eraf. De spitskool is prima een week te bewaren om een koel, donkere en droge plek.
- Sla: botersla, bataviasla, krulsla, bindsla. Kijk waar de vlaggen staan.
- Nieuw-Zeelandse spinazie: De naam doet vermoeden dat dit bladgewas familie is van de spinazie, maar dat is hij niet. Als je de plant goed bekijkt, lijkt hij ook niet op spinazie, de bijna driehoekige bladeren voelen wat vettig aan en zijn veel dikker dan de gewone spinazie. De smaak lijkt echter wel heel veel op onze gewone spinazie, de plant komt uit Nieuw-Zeeland, dus vandaar de naam de naam. Kort gekookt of geroerbakt komt deze groente goed tot zijn recht.
Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden. Laat de kern van de plant vooral staan, want deze groeit nog een aantal maanden lekker door.
- Knoflook: Als je vorige week nog niet meegenomen hebt.

3 keuzegroenten:
- Bindsla: we promoten graag de bindsla deze week. We hebben nog ongeveer 100 kroppen staan en ze staan op het punt om door te schieten, dat is zonde. Je kan deze sla fantastisch stoven, een heerlijk recept vind je via Koken Met.
- Komkommer: De beschikbare komkommers liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op.
- Rucola: De kleine gaatjes zijn gemaakt door de aardvlo. Een onschuldig beestje dat, mocht hij nog op een blad zitten, er met een goede wasbeurt afspoelt. Snij dichtbij de grond de blaadjes af.
- Sla: keuze uit verschillende soorten; het aanbod staat op het oogstbord
- Courgette: De beschikbare courgettes liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op.
- Zomer postelein: inspiratie voor in de keuken via deze site. Heb je een lekker recept? Deel het met ons en dan zetten wij het op onze Koken Met pagina.
- Snijbiet: een ware kleursensatie.
- Meiraapjes: De laatste week.
- Bietjes: Deze rode beauty is zeer veelzijdig. Vaak wordt hij gekookt gebruikt. Wist dat de schil heel makkelijk te verwijderen is nadat je de biet in zijn geheel gekookt hebt? Verwijder het loof, was de biet even schoon en kook hem in zijn geheel een klein half uurtje tot hij zacht is. Even laten afkoelen en dan pel je de schil er eenvoudig af. Het loof is trouwens ook eetbaar; de kleine jonge blaadjes zijn heerlijk in een salade. De biet zelf is rauw, fijn geraspt, ook goed in een salade te gebruiken. Als je iets heel anders zou willen proberen met bietjes kun je er een gezonde smoothie van maken met bijvoorbeeld appel en gember. Zoek in het bed de grootste bietjes op en trek ze er voorzichtig uit. De kleinere exemplaren krijgen zo de kans om nog verder door te groeien.


Aardbei stekjes: De aardbeiplanten hebben dit jaar een fantastische oogst gegeven en zijn nu mooie stekjes aan het maken. Wij halen deze stekjes eraf zodat de plant haar energie kan steken in zichzelf en volgend jaar ook weer mooie aardbeien geeft. Jullie zijn welkom 2 uitlopers met daaraan stekjes af te knippen om thuis ook aardbeien te kunnen planten.

Zonnebloemen: Als je nog geen zonnebloem geoogst hebt kun je een mooi exemplaar uitzoeken: Snij of knip de zonnebloem met een mooie lange steel af. In de meeste bloemen zitten een aantal knoppen: als de knoppen een beetje kleur laten zien zullen ze op de vaas nog uitkomen!

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. Er staan een aantal bordjes 'niet oogsten' bij planten die even rust nodig hebben of dit jaar nog niet oogstbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de laurier.
basi

Bankrekening

Sinds een paar maanden hebben een nieuw bankrekening. We gaan de oude rekening bij de ABN-AMRO bank opheffen, dus vanaf nu alle betalingen naar: NL 32 TRIO 0320 4225 69 tnv Zelfoogsttuin de Haar.


Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_2564
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram