Tuinbericht week 28 Moestuin de Haar

* Letten jullie op de oogsttijden? Op vrijdag is de tuin open van 15:00 - 18:00 *

De zomervakantie is begonnen. Een heerlijk vooruitzicht om even de tijd aan jezelf te hebben. De tuin lijkt in de zomer ook wat tot rust te komen. De hoeveelheid plantgoed dat de grond in moet neemt af. Onkruid groeit uiteraard lekker door, maar wel iets langzamer. Op hele warme dagen gaat het werktempo wat omlaag en zo is er ook voor ons tijd om eens rustig rond te kijken. Wat we zien stemt ons tevreden. De komkommers en tomaten in de kassen staan er fier bij, en de meeste groenten op het land doen het prima. De grootste uitdaging blijft het onder controle houden van het onkruid, en nu ook vrijwilligers op vakantie gaan kunnen we hiervoor alle hulp gebruiken. Heb je deze vakantie een ochtend of een middag zin om te helpen op de tuin? Je bent van harte welkom! Geef je op via het rooster hieronder. Nieuw is ook de mogelijkheid om donderdagavond aan te sluiten voor een uurtje. Zin om te helpen met de oogst van courgettes, komkommers en tomaten. Dat doen we op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
Als je op vakantie bent en niet kan komen oogsten mag je iemand anders in jou plaats sturen. Hoe fijn is het om je zus, oom, buurvrouw, vriend of collega een weekje verse groenten te geven uit de tuin! Het is fijn als je ze vast een beetje verteld hoe het in zijn werk gaat of het tuinbericht doorstuurt.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Andijvie: Net als sla langer te bewaren als je het kluitje thuis in het water zet.
- Fluomelde: Deze groente wordt ook wel boomspinazie genoemd. De toppen van de bladeren zijn felroze. De kleine jonge blaadjes zijn te gebruiken in de sla, de grote bladeren zijn lekker gekookt of gewokt. Te gebruiken zoals je ook spinazie zou gebruiken. Oogst de top van de plant door hem ongeveer 20 cm onder de top af te knippen. De plant groeit weer verder zodat we er nog een aantal keer van kunnen oogsten. Zie foto hieronder voor oogstinstructies.
- Afhankelijk van de oogst is er voor iedereen deze week een courgette en een komkommer beschikbaar. Als er niet genoeg is dan verplaatsen we hem naar het keuzemenu maar het lijkt erop dat we genoeg hebben.

2 keuzegroenten:
- Rucola: De kleine gaatjes zijn gemaakt door de aardvlo. Een onschuldig beestje dat, mocht hij nog op een blad zitten, er met een goede wasbeurt afspoelt. Snij dichtbij de grond de blaadjes af.
- Snijbiet
- Bietjes: Kijk ook in de tweede helft van het bed. Zoek in het bed de grootste bietjes op en trek ze er voorzichtig uit. De kleinere exemplaren krijgen zo de kans om nog verder door te groeien.
- Nieuw-Zeelandse spinazie: Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden. Laat de kern van de plant vooral staan, want deze groeit lekker door.
- Spitskool
- Sla verschillende soorten
- Zomer postelein

Aardbei stekjes: als je nog meer aardbeistekjes wilt, loop nog even langs de bedden in C.


Zonnebloemen: Als je nog geen zonnebloem geoogst hebt kun je een mooi exemplaar uitzoeken: Snij of knip de zonnebloem met een mooie lange steel af. In de meeste bloemen zitten een aantal knoppen: als de knoppen een beetje kleur laten zien zullen ze op de vaas nog uitkomen!

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. Er staan een aantal bordjes 'niet oogsten' bij planten die even rust nodig hebben of dit jaar nog niet oogstbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de laurier.
IMG_7858

Oogst tip

Op de foto hiernaast staat basilicum (die gaan we ook binnenkort oogsten). Als je de top van deze tak knipt groeien de 2 bladeren die je ter hoogte van de middelvinger of ter hoogte van de pink ziet uit tot 2 nieuwe takken. Zo wordt de plant door te oogsten groter en geeft hij meer oogst. Probeer tijdens het oogsten eens te zien of je dit kan herkennen en je oogst net erboven kan afknippen.
Dit werkt hetzelfde met de fluomelde van deze week.

Calendulazalf

We zijn op zoek naar iemand met kennis over het maken van calendulazalf die voor ons dit jaar de calendulazalf zou willen maken. Stuur een mailtje naar simone@moestuindehaar.nl als je tijd en zin hebt om dit binnenkort te doen.
Goudsbloem
wielschoffel

Wielschoffel

Afgelopen week is hij binnengekomen: de wielschoffel. We hebben een middagje proef mogen draaien met deze wielschoffel van een andere tuinderij, en we werden er heel blij van. Zeker het schoffelen van de paden gaat makkelijk en snel. Een waardevolle aanvulling op het gereedschap, en ook nog eens leuk om mee te werken!

RTV Utrecht

Afgelopen week zijn er opnames gemaakt voor een item over kasteeltuinen. Thijs Vissenberg heeft tot 1973 als tuinder op deze grond gewerkt en heeft zijn verhaal gedaan over de tuin zoals hij er vroeger uit zag en Simone over het heden. In december wordt dit item uitgezonden.
IMG_7838
f09a6452-5d11-481f-af57-7e3a51c396c4

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram