Tuinbericht week 30 Moestuin de Haar

Wat een zomerse overvloed nu op de tuin, tassen vol groenten en de mooiste boeketten komen voorbij. De bloementuin is nu op haar allermooist, het is maar goed dat Mirjam weer terugkomt van haar vakantie. Simone wisselt haar af en gaat komende week ook op vakantie. Ook de oogstdeelnemers zijn van harte welkom mee te oogsten van de bloementuin. Voor €12,- mag je een mooi boeket bij elkaar plukken. Op tafel liggen meetlatjes met een gat erin. Je mag zoveel bloemen plukken als in het gat passen.

Dan nog twee belangrijke opmerkingen van huishoudelijke aard:
De goede relatie die we hebben met de Emmaus is ons heel dierbaar. Het is belangrijk dat we absoluut nooit parkeren op hun terrein. Niet 'voor even' en ook niet met een (bak)fiets. Ook de berm van de laan is niet geschikt om te parkeren, de vrachtauto van de Emmaus kan er dan niet meer doorheen. Willen jullie dit ook vertellen aan de mensen die voor je oogsten als je zelf weg bent?

Op vrijdagen oogsten we van 15:00 - 18:00 dat is het hele jaar al zo. Toch ontvangen we sommige weken de hele dag door al oogstdeelnemers die zich vergissen in de tijd. Onze toppers van oogstbegeleiders zorgen dat alles wat jullie nodig hebben klaar staat en dat alle vragen beantwoord worden. Te vroeg naar de tuin komen zorgt er soms voor dat we ons werk niet af krijgen en de spullen/oogst niet op tijd klaar staan voor de mensen die om 15:00 komen. Daarom openen we vanaf deze week de poort pas om 15:00 en is eerder oogsten echt niet meer mogelijk.
9e3c7e49-6ca2-4fe0-83ca-203ad552f021
IMG_8144
77F4E3A4-B74D-4E44-B4E7-FAEE3C30EC1C
Het oogstoverzicht voor deze week:
- Aardappel: de allereerste! Geen aardappel is zo lekker als eigen geoogste verse piepers. Met een spitvork prik je onderaan de rug (de bult aarde) en wip je de grond omhoog. Zorg dat je alle aardappels uit de grond haalt die onder jouw plant zitten. Soms zitten ze dieper dan je denkt. Je mag 1 kilo meenemen per oogstaandeel. Komt er meer onder jouw plant vandaan? Leg ze dan boven de grond voor de volgende persoon klaar. Alle groene delen van deze planten zijn niet eetbaar, dus ook de tomaat achtige vruchtjes die aan de plant zitten niet. Zo zie je wel duidelijk dat het familie is van de tomaat (nachtschade familie). Groene aardappels zijn niet eetbaar, een groen plekje kun je wel veilig wegsnijden en de rest opeten. De plant resten verzamelen we in de kruiwagen en deze mogen jullie zelf over onze composthoop verspreiden. Die vind je in de hoek voorbij de zeecontainer.
- Sla
- Venkel: tip voor in de keuken: venkel stamppot.
- Courgette

3 keuzegroenten:
- Snijbiet
- Nieuw-Zeelandse spinazie: Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden. Laat de kern van de plant vooral staan, want deze groeit nog een aantal maanden lekker door.
- Prei
- Fluo melde
- Komkommer: heb je een augurkenpot leeg? Gebruik het vocht dan om zelf zoet zuur te maken of maak je eigen zoet zuur mengsel om je komkommers in te doen.
- Red Russian: Dit is een zomer boerenkool. Knip de grootste bladeren af en laat de kern van de plant in tact. Oogst ook achteraan in het bed. We houden de planten deze week goed in de gaten. Als iedereen tegelijk besluit ervan te oogsten (combi met aardappels...) dan halen we ze weer van de lijst om de planten niet teveel te belasten. We kunnen nog maanden oogsten van deze planten als we er nu niet tegelijk allemaal op duiken. Hij komt nog terug op de keuzelijst.
- Sperzieboon: zijn de sperziebonen op waar de vlag staat? Geef dat even door aan een van de tuinders dan verplaatsen zij de vlag of halen deze optie van de oogstlijst.
- Rode biet en Chioggia biet: Het meest rechter bed is behoorlijk overgroeid met onkruid maar hier staat de zoetste bieten: de Chioggia bieten. Dat zijn prachtige bieten met wit/roze ringen. Hetzelfde ook hier, kijk achteraan in het bed. Het is duidelijk dat de eerste meters leger zijn.
- Andijvie: laatste restje, op=op
- Paprika: liggen ze niet bij de kraam dan zijn ze op voor die dag
- Tomaten: De beschikbare tomaten liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op. We doen ons best het aanbod te verspreiden over de week en tijd van de dag zodat iedereen gelijke kans heeft.

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. De basilicum vind je in kas 1.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

We gebruiken een nieuw rooster om je in te schrijven om mee te werken op de tuin. Deze vind je via de knop hieronder. Veel mensen zijn lekker op vakantie dus we kunnen extra hulp heel goed gebruiken.IMG_8127
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram