Tuinbericht week 32 Moestuin de Haar

Het is droog, heel droog en sinds vorige we hebben we in Nederland een officieel watertekort. Het voordeel van onze kleigrond is dat het redelijk goed vocht vast houdt. Het nadeel is dat als de bodemt uitdroogt hij hard wordt. Vaak komen we er met een spitvork niet meer in, laat staan dat de wortels van net geplante plantjes dan hun weg kunnen vinden naar diepere lagen waar het vocht nog wel zit. Er zit niets dop: we moeten beregenen. Jong plant- en zaaigoed krijgt meerdere malen per week water, de grote planten zoals de pompoenen en courgettes moeten het doen met een waterbui van 2 uur per week. Het is voor ons een kwestie van goed blijven kijken om te zien wat er waar nodig is, om dan een passend plannetje te maken waarbij we proberen jullie als oogstaandeelhouders droog te houden.
In sommige delen van het land zijn voor de landbouw al sproeiverboden ingesteld. Wij houden de berichtgeving van het hoogheemraadschap waar wij onder vallen, De Stichtse Rijnlanden, goed in de gaten. Gelukkig voor ons mogen wij de beregening nog wel aan zetten, maar we proberen wel zo efficiënt mogelijk om te gaan met het inmiddels kostbare water. Zo hebben we een tijdschakelaar op de pomp gezet, waardoor we midden in de nacht kunnen beregenen. Het grote voordeel is dat er dan minder water verdampt dan op een zonnige middag, en veel meer vocht de diepere lagen van de bodem bereikt. Op deze manier lukt het nu om alles in leven te houden, maar eigenlijk hopen we op een paar dagen heerlijk verkoelende, gestaag vallende regen, die niet alleen onze tuin, maar alle natuur verfrist en verkwikt.

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Aardappel: Oogst aansluitend, dus waar de vorige oogster gestopt is ga jij verder. Op deze manier is het makkelijker om alle aardappelen uit de grond te halen. Alle groene delen van deze planten zijn niet eetbaar, dus ook de tomaat achtige vruchtjes die aan de plant zitten niet. Groene aardappels zijn niet eetbaar, een groen plekje kun je wel veilig wegsnijden en de rest opeten.
- Ui: Een paar weken geleden hebben we alle uien geoogst en te drogen gelegd. Deze week neem je je portie van dit jaar in één keer mee. Op een droge plek kun je de uien thuis nog een tijd bewaren. Ze liggen in de kraam.
- Mini venkel: Venkel houdt niet van erg warm weer en schiet dan snel door. Om dit te voorkomen deze week daarom mini-venkel op de oogstlijst voor iedereen.
- Sla
- Komkommer

3 keuzegroenten:
- Knoflook: De laatste knoflook hebben wij uit de grond gehaald en bij de uien te drogen gelegd. Voor de liefhebber deze week als keuzegroente in de kraam.
- Courgette
- Snijbiet
- Taglio da Verde
- Nieuw-Zeelandse spinazie: Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden.
- Fluo melde
- Stengelui
- Chinese kool: De planten ontwikkeling zich niet gelijkmatig, en daarom zijn er elke week een beperkt aantal kolen klaar om geoogst te worden. Dus deze week voor oogsters die vorige week niet gehad hebben. Kijk of er een mooie volle stevige kool in het bed staat en trek deze volledig uit de grond. Is er geen groot exemplaar meer? Meldt het dan aan de tuinder, dan halen wij de kool van de oogstlijst. Volgende week komt hij weer terug; er is uiteindelijk voor iedereen die dat wil één Chinese kool beschikbaar.
- Red Russian: Dit is een zomer boerenkool. Knip de grootste bladeren af en laat de kern van de plant in tact. Oogst ook achteraan in het bed.
- Sperzieboon: zijn de sperziebonen op waar de vlag staat? Geef dat even door aan een van de tuinders dan verplaatsen zij de vlag of halen deze optie van de oogstlijst.
- Rode biet en Chioggia biet: Nog steeds volop bieten in het bed, wel tussen het onkruid, maar ze zijn heerlijk!
- Paprika: liggen ze niet bij de kraam dan zijn ze op voor die dag.
- Tomaten: De beschikbare tomaten liggen in de kraam.

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. De basilicum vind je in kas 1.
85ac168e-36a5-40e0-a1e4-32ff6ccd1e49

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

We gebruiken een nieuw rooster om je in te schrijven om mee te werken op de tuin. Deze vind je via de knop hieronder. Veel mensen zijn lekker op vakantie dus we kunnen extra hulp heel goed gebruiken.
IMG_2893
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram