Tuinbericht week 31 Moestuin de Haar

Eigenlijk is de tuin op zijn mooist aan het begin van augustus: de gewassen staan er stralend bij, er is een overvloed aan oogst en de bloementuin is prachtig. Wij genieten er samen met de stagiaires en vrijwilligers volop van, wij hopen jullie ook.
Tijdens de vakantie ontmoeten we wekelijks nieuwe deelnemers op de tuin die de oogst voor iemand die op vakantie is komt ophalen. Laat vooral ook aan anderen weten dat iedereen, oogstdeelnemer of niet, tijdens de oogsttijden voor € 12,- een bos bloemen kan komen plukken: Op deze manier delen we de tuin met steeds meer mensen. En delen in genieten voelt goed!

Het oogstoverzicht voor deze week:
- Snijbiet of Taglio da Verde: Taglio da Verder telen we dit jaar voor het eerst en is een broertje van de snijbiet. Zijn heldere groene bladeren zijn malser en hebben qua smaak wat meer weg van spinazie. Ook hier oogst je door de bladeren ongeveer 10 cm boven de grond af te snijden zodat de plant weer verder kan groeien.
- Stengel ui: deze kleine uitjes worden ook wel lente-ui of bos-ui genoemd. Je gebruikt de hele plant fijngesneden in warme of koude gerechten. Ze staan in een klein bosje geplant en kunt zo'n clustertje van 3 of 4 uitjes er makkelijk met de hand uit trekken. Even goed zoeken tussen het onkruid.
- Sla
- Komkommer

3 keuzegroenten:
- Nieuw-Zeelandse spinazie: Oogst de uitlopers (takken) van de plant door ze er met een mesje af te snijden. Laat de kern van de plant vooral staan, want deze groeit nog een aantal maanden lekker door.
- Chinese kool: Een cilindervormige kool met mooie witte nerven. De smaak is mild en zoetig en de bladeren zijn lekker mals en daardoor prima rauw te eten. De koolplantjes zijn wat onregelmatig gegroeid en daarom zijn nog niet alle kolen geschikt om te oogsten en is er deze week niet voor iedereen een kool. Hij komt de komende weken op de keuzelijst, dus uiteindelijk zal iedereen, die dat wil, een Chineese kool kunnen oogsten. Kies een exemplaar waar je duidelijk een stevige kool voelt en trek deze volledig uit de grond.
- Courgette: deze week hebben we vooral bolcourgettes, deze zijn qua smaak bijna gelijk aan de normale courgette.
- Fluo melde
- Red Russian: Zomerboerenkool. Knip de grootste bladeren af en laat de kern van de plant in tact. Oogst ook achteraan in het bed.
- Sperziebonen
- Rode biet en Chioggia biet: Even goed zoeken tussen het onkruid, maar dan staan er nog veel hele mooie bieten: vooral achterin het bed!
- Aardappel: Oogst aansluitend: dus waar de vorige oogster gestopt is met oogsten graag doorgaan.
- Paprika: liggen ze niet bij de kraam dan zijn ze op voor die dag
- Tomaten: De beschikbare tomaten liggen in de kraam, liggen ze er niet dan zijn ze op. We doen ons best het aanbod te verspreiden over de week en tijd van de dag zodat iedereen gelijke kans heeft.
- Venkel: laatste restje op = op

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. De basilicum vind je in kas 1.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur


Meehelpen?

Wil je tijdens je vakantie een ochtend of een middag meewerken op de tuin? Je bent van harte welkom! Schrijf je in op het rooster door op onderstaande knop te drukken.
stengelui
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram