Tuinbericht week 36 Moestuin de Haar

Deze keer een uitgebreide nieuwsbrief met een terugkoppeling op de feedback die jullie ons gegeven hebben via de vragenlijst. Daarnaast de uitnodiging om deel te nemen aan het oogstfeest. Scrol dus vooral even voorbij de oogstlijst van deze week om verder te lezen.
De oogst van deze week:
Sommige van de bladgewassen zijn deze week op hun mooist en moeten we dus vooral nu oogsten:
- Bladmosterd
- Raapsteel
- Rucola
- Tuinkers
- Zomerpostelein

- Courgette
- Sla
- Meloen: als je nog niet eerder genomen hebt

3 keuzegroenten:
- Mais: helaas hebben we dit jaar een slechte oogst. Vanaf een afstand ziet de mais er prachtig uit, ruim 2 meter hoog. Als je dichterbij kijkt zie je dat er bijna geen kolven in zitten. We weten niet hoe dat kan. Daarom max 1 kolf, als keuzegroente en waarschijnlijk ook verdeeld over de komende weken niet voor iedereen beschikbaar.
- Radijs
- Roodlof: kies een krop die stevig aanvoelt
- Snijbiet/ taglio
- Groenselderij
- Rodekool: als je nog niet eerder genomen hebt
- Aardappel: Carolus, een kruimige aardappel
- Koolraap
- Snijbiet/Taglio da Verde
- Nieuw-Zeelandse spinazie:
- Rode biet en Chioggia biet
- Paprika
- Tomaten
- Komkommer: deze week de laatste oogst

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. Het venkelzaad is nu prachtig, neem daar vooral deze week van mee.

We laten komende week weer heerlijke jam maken van de aardbeien die nu in de vriezer zitten, chutney van de tomaten en zoetzuur van de courgettes. Hiervoor kunnen we nog potjes gebruiken. We verzamelen alleen het standaard formaat hak potje zonder label en schoon. Andere potjes kunnen we niet gebruiken. Als je mee wilt sparen is dat welkom!

Voor in de agenda: het oogstfeest vindt dit jaar plaats op 8 oktober.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Gewijzigde oogsttijd op zaterdag 1 oktober!

Voor al onze vrijwilligers organiseren we een uitje op zaterdagmiddag 1 oktober. Oogsten kan daarom die dag eenmalig een uurtje korter. We sluiten de poort om 14.00 uur.
bloemen
IMG_2982 2

Oogstfeest

Op zaterdag 24 september vieren we ons jaarlijkse oogstfeest. Iedereen is van harte uitgenodigd met ons de pompoenen te oogsten en daarna samen te lunchen op de tuin.
Wij zorgen voor thee, koffie, limonade en.... pompoensoep. Als iedereen daarnaast iets lekkers of iets voor de lunch meeneemt zorgen we samen voor een feestelijke maaltijd. We starten om 11.00 uur en ronden na de lunch af.

Zomerfeedback

Hartelijk bedankt voor al jullie reacties op de vragenlijst. 114 van jullie hebben hieraan gehoor gegeven. We koppelen de reacties graag aan jullie terug en nemen ook even de ruimte om te reageren op sommige van jullie vragen en opmerkingen. Bedankt voor alle lieve complimenten. Het is fijn om te merken dat vele van jullie met volle teugen genieten van de tuin.
  • Komkommers: 50/50 populariteit voor snack vs grote komkommer. Ze komen beide terug
  • Courgette: de helft van jullie vind de bolcourgette een meerwaarde en 1/3 van jullie de zapallito. Hier gaan we de hoeveelheden plantgoed in 2023 op afstemmen.
  • De gekleurde cherrytomaten zijn populair, die houden we er lekker in.
  • Snijbiet: het nieuwe snijbiet ras Taglio de Verde oogst de helft van jullie volgend jaar graag opnieuw. 3 bedden snijbiet blijkt wat veel, dus volgend jaar weer 2 bedden en daarvan laten we een deel uit Taglio de Verde bestaan.
  • Zomerpostelein: is bij ongeveer de helft van jullie heel goed bevallen. Daarom laten we hem terug komen maar niet te vaak als hoofdgroente zodat je er zelf voor kunt kiezen.
  • Stengelui: blijkt heel populair. Tot nu toe is het ons niet naar onze tevredenheid gelukt om een mooi gewas te telen. We blijven het proberen en streven ernaar wat vaker kleinere hoeveelheden te hebben zodat je af en toe een stengeluitje mee kunt nemen naar behoefte.
  • Fluomelde: 22 van jullie zien hem graag terug. Dat is te weinig om hem volgend jaar weer mee te nemen in het teeltplan dus in dat bed plannen we iets anders. We zouden ook op zoek moeten naar een nieuwe zaadleverancier voor Fluomelde, want onze huidige leverancier is gestopt met telen van deze zaden.
  • Puntpaprika: is jullie (en ons) heel goed bevallen. Paprika is een tricky gewas om te telen. Dit jaar staan de planten in een bed in de kas zonder druppelslangen daardoor is de bodemvochtigheid lastig onder controle te houden met de hitte. Hierdoor worden de planten vatbaarder voor imperfecties. Daarom oogsten we ze dit jaar onrijp. We zien dat als we ze laten afrijpen de kwaliteit achteruit gaat. Dus volgend jaar telen we ze in een bed met betere mogelijkheden om water te geven. Een klusje voor deze winter op onze lijst, 1 extra bed druppelslang aanleggen.
  • Sla is zeer populair maar de helft van jullie zien hem liever niet iedere week als hoofdgroente. Hier houden we rekening mee.
  • Een klein groepje heeft interesse in de tulpen. Dat betekend dat we een kleine hoeveelheid extra bollen inkomen zodat we ze wel aan jullie kunnen aanbieden.
Veel van jullie hebben ook een opmerking geplaatst. Jullie antwoorden zijn anoniem, in persoon reageren kunnen we dus niet. Hieronder geven we antwoord op een deel van jullie vragen en vertellen we ook wat meer zodat jullie weten welke afwegingen er schuil gaan achter de groentes die er geoogst worden.
  • Gele bieten: ze worden gemist. Wij missen ze ook! Het was niet mogelijk om biologisch zaad te krijgen de afgelopen 2 jaar. Waarschijnlijk is er in de zaadteelt iets mis gegaan de afgelopen 2 seizoenen. We gaan komende winter weer op zoek.
  • Wortels: In de kas hebben we in het voorjaar 3 bedden gezaaid en deze zijn helaas niet goed opgekomen. We hebben de ruimte vrij gemaakt voor andijvie en andere groeten als voorteelt. Toen we er in het voorjaar met 2 tuinders voor bleven staan ipv 3 hebben we ervoor gekozen de rest van de wortels niet te zaaien. Op de kleigrond blijft het moeilijk en het is een arbeidsintensief gewas. We hebben een onderdeel gekocht voor onze zaaimachine waarmee het zaaien niet meer met de hand hoeft en hebben goede hoop dat het volgend jaar weer gaat lukken. Ze zijn namelijk lekker en wij missen ze ook.
  • Rabarber: naast de kassen bij de bessen hebben we de grond afgedekt om hier dit najaar 55 planten te zetten. Het is nog even zoeken naar een bio leverancier want niemand lijkt te leveren. We gaan ons best doen. Oogst zal er overigens het eerste jaar nog niet zijn. De planten moeten eerst goed wortelen en daar hebben ze de bladeren voor nodig. Als wij ze dan oogsten komt het niet goed. Dus het is nog wel even wachten op de rabarber.
  • Uien: de zomer van 2021 was erg nat. Hierdoor is de teelt van plant-uitjes bij onze leverancier (ja het telen van uien duurt 2 jaar!) voor een deel mislukt. Daarom hebben alle kleine telers 80% van hun bestelling geleverd gekregen zodat niemand zonder zat. Met de mooie zomer die we hebben gehad verwachten we volgend jaar weer meer plantuitjes geleverd te krijgen.
  • Knoflook: helaas bleef de knoflook dit jaar klein. Dit kan te maken hebben met de droogte. Ze stonden ook in het vak met de meeste compacte bodem waardoor het voor de plant moeilijker is om een goede bol te vormen. Volgend jaar schuift het vak op en staat de knoflook in vak B. Daar doen ze het vast beter.
  • Peulvruchten en bonen: een deel van de oogst moet nog komen, die van de klimbonen aan de tipi’s. Helaas blijft de groei achter en het is afhankelijk van het weer de komende weken of we nog snijbonen kunnen oogsten dit jaar. Volgend jaar gaan we ze eerder zaaien. Ook zullen we meer tuinbonen zaaien want dit jaar waren het er te weinig. De vraag waarom we geen paarse sperziebonen hadden dit jaar kwam ook langs. Door kleurvariatie lever je soms in aan ziekteresistentie of andere voordelen zoals uniformiteit of kwantiteit. Dat zijn allemaal dingen die we meenemen als we een ras uitzoeken. Dit jaar hebben we alleen groene sperziebonen van een professioneel ras dat trefzeker is. Het zijn afwegingen die we ieder jaar opnieuw maken.
  • Schorseneren: zijn helaas echt niet mogelijk op de kleigrond.
  • Groentes die nog moeten komen maar wel genoemd werden: knolselderij, mais, paksoi. De pastinaak is helaas mislukt dit jaar. We hebben een bijzondere plantmachine uitgeprobeerd omdat het zaaien met de hand mega veel werk is en deze zaden traag kiemen. Hierdoor krijgt het onkruid vaak de overhand omdat je pas weer kunt schoffelen als je de plantgoed goed kunt zien (duurt ongeveer 4 weken). Conclusie van het experiment, we zijn geen vrienden geworden met dit apparaat en zullen kijken of we volgend jaar weer met de hand gaan zaaien. Mais: de mais staat er prachtig bij, ruim 2 meter hoog. Nadere inspectie laat zien dat er weinig kolven aan de planten zitten. We moeten nog uitzoeken waar dit aan kan liggen. Er komt dus nog wel mais aan, maar in een kleine hoeveelheid.
  • Augurken: hebben we uit het teeltplan gehaald. Het oogsten komt heel nauw en moet iedere dag gebeuren. Dit maakt het een te arbeidsintensief proces en is niet haalbaar op onze tuin.
  • Broccoli/ bloemkool: het formaat van ons kolenvak bepaald hoeveel kolen we kunnen telen. Meer kolen telen is niet mogelijk omdat er een aantal jaar tussen 2 teelten kolen moet zitten. Daarom kiezen we kolen die trefzeker en populair zijn. Broccoli en bloemkool zijn ongeopende bloemhoofden. Ben je te laat met oogsten dan zijn het bloemen. Dit maakt dat je op het juiste moment moet oogsten en hierdoor zijn ze helaas absoluut niet trefzeker. Met warm weer schieten ze binnen 1 dag ‘door’. Daarom kiezen we ervoor de ruimte te gebruiken voor andere kolen met een betere slagingskans.
  • Spinazie: we blijven het proberen met wisselend succes. 2 maanden geleden hebben we 4 bedden gezaaid. 2 zijn er gelukt. Waar dat aan ligt? We weten het niet zeker maar blijven waarnemen en bijschaven.
  • Asperge: we hebben een klein veldje aangelegd voor de kassen. Inmiddels is ons ledenaantal groter dan de potentiële opbrengt. Hoe gaan we dat oplossen? Bijplanten duurt weer 2 jaar voordat ze opbrengt geven. Wellicht dat we de asperges in de verkoop in de kraam aanbieden aan jullie.
  • Fruit: we hebben 25o bessenstruiken aangeplant dus er zit schot in de zaak. Appels, peren en kersen gaan we niet planten. Hiervoor verwijzen we jullie naar aanbieders verderop in de straat. De Haarse Gaard, Geertjeshoeve en Oosterom kersen. Nu we het toch over onze buren hebben. Voor goed vlees kun je terecht bij Boer Peter. Frambozen zitten nog wel in ons achterhoofd om aan te leggen de komende jaren.
  • Zoete aardappel: inmiddels is ons klimaat 2 graden warmer en behoort bataat (zoete aardappel) tot onze mogelijkheden. Het plantgoed is erg duur en een goede oogst erg afhankelijk van het weer. Het is dus een gokje. Er wordt volop gewerkt bij veredelingsbedrijven aan rassen die nog beter geschikt zijn voor Nederlandse bodems en klimaat. We houden het in de gaten en maken ieder jaar opnieuw de afweging of we de gok gaan wagen.
  • Artisjok: een hele leuke teelt waar we ons wellicht de komende jaren aan gaan wagen. Het zijn vaste planten en ze moeten dus een vaste plek krijgen op de tuin. Voor 220 leden heb je gelijk een behoorlijke hoeveelheid planten nodig. We nemen het mee in onze gedachten als we de stukken gras naast de kassen in gaan richten. Ze zijn matig winterhard en dat maakt dat je altijd het risico hebt dat ze de winter niet overleven.
Alle overige opmerkingen hebben we allemaal gelezen en nemen we mee in onze gedachten!
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram