Tuinbericht week 37 Moestuin de Haar

Eindelijk was er dan regen! Heel fijn voor de tuin, maar voor ons toch ook wennen: regenjassen aan, modder aan je schoenen en in het huisje. Komende week zijn er ook nog wat droge dagen en dat is heel fijn, want er moeten nog een aantal bedden bewerkt worden voor het laatste plantgoed dat nog buiten komt te staan. Dit bewerken kan alleen maar als de grond niet te nat is. Een groot deel van dit plantgoed zijn trouwens kolen die de hele winter blijven staan zodat we in 2023 vroege kolen kunnen oogsten. Vorig jaar is dat niet gelukt, maar die jaar proberen we het gewoon opnieuw.
De oogst van deze week:
- Sperziebonen: deze week de planten laten staan, alleen de bonen eraf oogsten. Er komen nog meer bonen aan.
- Soja bonen: zie de foto onder deze tekst. Sojabonen zijn die groene boontjes die je misschien kent uit de pokebowl: edamamebonen. Kook ze kort (een paar minuutjes) in de peul. Strooi er een beetje zout over een peuzel ze lekker uit de peul op. De peul zelf eet je niet. Oogst peulen waar dikke boontjes in zitten (zie foto voor referentie). Laat de rest hangen, die oogsten we dan volgende week. Houd er rekening mee dat de meeste mensen vooraan in het bed kijken. Graag gelijkmatig oogsten over het bed.
- Courgette

Er is nog voldoende bladmosterd, raapsteel, rucola, tuinkers en zomerpostelein. Neem lekker mee.

Er liggen ook weer watermeloenen voor wie nog niet gehad heeft.

4 Keuzegroenten:
- Witte kool: voor iedereen hebben we dit jaar een witte kool. Ook deze zijn niet allemaal tegelijk klaar maar er zijn er zeker 50 deze week. Normaal vragen we jullie niet in groenten te knijpen maar bij de witte kool mag het. Voel of de kool stevig is en de kool hard aanvoelt. Zo ja, dan is hij klaar om geoogst te worden.
- Mais: zullen we geoogst klaarleggen in de kraam
- Sla
- Snijbonen geel
- Spinazie: er staat erg veel onkruid in het bed. Toch zijn de mooie grote spinaziebladeren goed te herkennen. Kijk even rustig en pluk ze tussen het onkruid uit.
- Taglio de Verde (groene snijbiet) de meerkleurige snijbiet is er even niet. Die hebben we afgesneden om fris terug te laten groeien.
- Radijs: super voor het maken van zoet/zuur.
- Aardappel carolus: belangrijk: oogst aansluitend in de rij. Zoals jullie kunnen zien staat er veel onkruid. Als je de rij vanaf het begin volgt (het gele bordje) en verder gaat waar de persoon voor jou is gebleven slaan we geen stukken over en blijft het overzichtelijk.
- Koolraap
- Roodlof: voel of de krop stevig is.
- Tomaat
- Paprika
- Peper
- Nieuw Zeelandse spinazie
- Rode biet en Chioggia biet
- Groenselderij


Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin. Het venkelzaad is nu prachtig, neem daar vooral deze week van mee.

vpro
IMG_8858
IMG_8861
IMG_8859

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Gewijzigde oogsttijd op zaterdag 1 oktober!

Voor al onze vrijwilligers organiseren we een uitje op zaterdagmiddag 1 oktober. Oogsten kan daarom die dag eenmalig een uurtje korter. We sluiten de poort om 14.00 uur.
IMG_3025
IMG_2925

Bloemen plukken

Na de regen gaat het snel bergafwaarts met de kwaliteit van de bloemen in de pluktuin. Daarom hebben we besloten dat de losse pluk nog 2 weken doorgaat. Vanaf week 39 is de pluktuin dan nog alleen open voor de mensen die een bloemenabonnement hebben. Dus mocht je nog een cadeaukaart hebben liggen om een boeket te plukken dan is het nu de tijd om hem in te leveren.

Hakpotjes

Volgende week brengen we nog een lading oogst weg om jam en chutney te maken. We sparen dus nog steeds potjes van Hak. ze kunnen schoon, zonder label en zonder dekseltje bij ons ingeleverd worden.

Oogstfeest

Ben jij ook zo benieuwd hoeveel pompoenen er dit jaar liggen op het land? Op het oogstfeest oogsten we ze allemaal en gaan we ze tellen. Je bent van harte uitgenodigd om, met het hele gezin, op zaterdag 24 september vanaf 11.00 uur te komen helpen. Aansluitend lunchen we samen met de pompoensoep die wij maken, en de gerechtjes waarvan we vragen of jullie die mee willen nemen. We gaan er een prachtige ochtend van maken!
IMG_3014
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram