Nieuwsbrief Moestuin de Haar

We kijken terug naar een prachtig 2022: een overvloedige oogst, een oneindig warme zomer, veel warme contacten en tevreden mensen. In september haalde we, tijdens het oogstfeest, alle pompoenen van het veld. Het waren er ruim 1300! Een groep enthousiaste vrijwilligers en oogstdeelnemers hielp mee, in de stromende regen. En ondanks de nattigheid was het een hele fijne dag.

De laatste maanden van het jaar planten en zaaiden we nog enkele gewassen, en dan vooral in de kas om zo te zorgen dat we ook de laatste weken van het jaar groentes konden aanbieden aan onze deelnemers. Door het warme weer ging dit heel voorspoedig en was er zelfs in het najaar overvloed.
Deze maanden stonden ook in het teken van opruimen, winterklaar maken, onderhouden, en vooruitkijken. Opruimen van gewasresten op het land, compost en wol aanbrengen in de bloemen- en kruidentuin, gereedschap slijpen maar ook het teeltplan maken voor 2023 en zaden bestellen. En zoals de groei op het land vertraagd, vertraagd ook het werktempo: we zijn minder dagen op de tuin aanwezig, en als het tijdens de lunch regent is het heerlijk om nog wat langer in het tuinhuis te blijven en lekker te kletsen of een goed gesprek te hebben. Die tijd en ruimte is er nu, en dat is heel waardevol.

De tuin heeft gegroeid en gebloeid dit jaar en samen groeien we verder. We heette dit jaar 220 oogstdeelnemers welkom en konden wekelijks ruimschoots 5 groentes aanbieden. Volgende jaar groeien we verder en gaan we 250 oogstaandelen uitgeven, en 75 bloemenabonnementen. Door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers en stagiaires kunnen we dit realiseren. Daarnaast ondersteunt Stichting Moestuin de Haar op allerlei gebieden. Een belangrijke manier van ondersteunen is de fondsenwerving. Hierdoor hebben we dit jaar een aantal mooie gereedschappen kunnen aanschaffen, zoals een wielschoffel en preipoter, die het werken op de tuin een stuk efficiënter en lichter maken. Dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, KIEM Utrecht en De Versterking die een financiële bijdrage leverde.
IMG_8998-2
IMG_8969-2
IMG_9013-2
winnar

Plan van aanpak 2023

Jaarlijks maken we, tuinders en Stichting Moestuin de Haar, een plan van aanpak. In dit plan staat niet wat we gaan telen maar wat er aan groei op alle andere vlakken op de tuin gewenst is. De nadruk zal komend jaar liggen op verstevigen van de basis; al het moois wat er al is willen we verder tot bloei laten komen, en daarnaast willen we groeien op gebied van efficiëntie en kwaliteit. Op de website is het Plan van Aanpak 2023 te lezen.

Versterking tuindersteam

Donderdag 17 november was een heugelijke dag: Anne Verhage en Maartje Heerkens tekende de samenwerkingsovereenkomst waarmee we bezegelde dat zij vanaf januari het tuindersteam komen versterken.
Beide zijn al een bekend gezicht op de tuin want ze hebben afgelopen jaar stage gelopen. De positieve energie was, en is, voelbaar en we kijken uit naar een samenwerking in een team van 4, waarin we elkaar kunnen versterken, tot nieuwe inzichten kunnen komen, en vooral veel werkplezier kunnen hebben samen!
Anne, Maartje
IMG_9011

Vrijwilligers

Zoals al eerder gezegd: zonder onze trouwe, loyale en hard werkende vrijwilligers zou de tuin niet zijn wat hij nu is. We hopen dat we de dankbaarheid hiervoor dagelijks uitstralen, maar om iedereen tegelijkertijd in het zonnetje te zetten organiseerde we een speciale middag. Evert Doornenbal werk al vele jaren in de tuinen van Kasteel de Haar en kon hierover prachtig vertellen tijdens een rondleiding. Naderhand kreeg iedereen onder het genot van een borrel een heel praktisch cadeautje: waterdichte winter tuinhandschoenen.

19 december is de laatste werkdag voor vrijwilligers. In januari werken we vooral
thuis, en zorgen we dat alle administratieve zaken op orde zijn. Maandag 30 januari zal de eerste dag zijn waarop we weer samen met vrijwilligers aan de slag gaan. Voel je welkom je bij ons team aan te sluiten.
b32198a3-e267-4ed9-acba-b105657e625f

Opkweek

Elk jaar kopen we veel plantgoed in. De plantjes zijn van goede kwaliteit en de kans dat er mooie gewassen uit voort komen is groot. Toch gaan we komend seizoen meer plantgoed zelf opkweken. De keuze om dit te doen heeft twee redenen: het plantgoed dat we inkopen wordt in een verwarmde kas geteeld, en de aanschaf zal door de hoge energieprijzen flink stijgen. Daarnaast hebben we geen rassenkeuze. We bestellen boerenkool, en krijgen het ras dat de kweker gekozen heeft. Bij zaadgoed kies je wel zelf het ras, en kun je bijvoorbeeld selecteren op smaak. Met geld vanuit de stichting hebben we kweektafels en zaaitray's kunnen aanschaffen en gaan we het avontuur van zelf opkweken aan. Niet meteen alles, maar vooral de kolen zullen uit eigen opkweek komen.
IMG_9129
opkweek
schoolbord

Het mooiste klaslokaal van Nederland

Midden tussen de acht vakken waar de groenten geteeld worden ligt de middentuin. Als je er van bovenaf naar kijkt zie je het boom-ornament van het oude Cupershekwerk terugkomen in de graspaden. Het is landschapskunst geworden die de moestuin verbindt met Kasteel de Haar.
Een mooi houten schoolbord geeft de mogelijkheid om uitleg te visualiseren. Door de aanschaf van tafels en banken ontstaat de ruimte om in kleine groepjes uiteen te gaan. Kookactiviteiten, met de zelf geoogste groenten en kruiden, kunnen daar plaatsvinden.
De realisatie van dit klaslokaal is mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze vrijwilligers en de bijdragen van het Carel Nengermanfonds, de Ionastichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bloementuin

Door een financiële bijdrage vanuit de stichting hebben we een uitbreiding van de bloementuin kunnen realiseren. Met een grote hoeveelheid vaste planten zijn de nieuwe bedden aangeplant. Deze uitbreiding maakt het mogelijk dat we komend jaar 75 bloemenabonnementen kunnen aanbieden. Hiermee mag je een bloemenseizoen lang elke week een eerlijke, heerlijke bos bloemen komen plukken.

Meld je nu aan via de onderstaande link, of nog leuker geef een abonnement als kerstcadeau. Heb jij nog goede ideeën om ons bloemenabonnement te promoten? We horen het heel graag.
IMG_3001

Nieuwe stichtingsleden

In het begin van 2022 is het bestuur op zoek gegaan naar een penningmeester. Dolf van Baarlen, een van de initiatiefnemers van Moestuin de Haar, had in de beginjaren een dubbelfunctie want hij was ook secretaris. In zijn plaats is Ed de financiën gaan verzorgen.

Ik ben Ed Hofstra, de nieuwe penningmeester. Al lange tijd ben ik actief voor Natuurmonumenten in Haarzuilens en van daaruit ook vanaf een vroeg stadium betrokken bij Moestuin de Haar. Oorspronkelijk was ik meerdere dagdelen actief op de tuin, beginnende bij de aanleg van het hekwerk en het inzaaien van de eerste groenbemesters. Van het woord groenbemester had ik nog nooit gehoord, dus het leren over tuinieren begon al vroeg. Nu werk ik iedere maandagmorgen met een gezellig team op de tuin en ben ik ook oogstaandeelhouder. Al doende vertelde ik over mijn werkzame leven in de financiële sector en de link naar een rol voor mij als penningmeester was snel gelegd. Dit doe ik nu alweer sinds april 2021 met veel plezier. Dan komen mijn vaardigheden rond kantoorautomatisering toch nog van pas.

Aan het einde van de zomer gaf Dolf aan te gaan verhuizen naar Drenthe. Dolf is in 2018 samen met twee andere bestuurders gestart aan het opnieuw leven inblazen van de tuin. We hebben mede dankzij de inzet van de Dolf daarbij de wind mee gehad. In zijn dubbelrol heeft Dolf vele subsidies aangevraagd en weten te realiseren.
Daardoor was de start van de tuin succesvol en groeien we nog door. Maar wie is dan de nieuwe secretaris?

Mijn naam is Annabelle van Roosmalen, vanaf februari 2021 vrijwilliger op de moestuin. Ik ben heel enthousiast over de tuin in alle seizoenen. Het is heerlijk om bij te dragen aan de ontwikkeling ervan en te genieten van de oogst. De tuin brengt mij op een ontspannen manier in verbinding met de aarde, seizoenen en met anderen. Ik voel mij vereerd dat ik de plek van secretaris mag innemen en vervullen.
Ed en Annabelle

Update project muurkas

Het wachten is begonnen! De vergunningsaanvragen zijn ingediend bij de gemeente Utrecht. Aankomende periode wordt de benodigde constructietekeningen gemaakt. Duimen jullie met ons mee? 74% van het benodigde bedrag voor het bouwen van de muurkas is binnen. We gaan volop inzetten om het laatste kwart binnen te halen. Mocht je tips hebben, we horen het graag via muurkas@moestuindehaar.nl.
muurkas
unnamed
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone & Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet