Tuinbericht week 39 Moestuin de Haar

Het ongelooflijke aantal van 1329 pompoenen hebben we afgelopen zaterdag tijdens het oogstfeest van het land af gehaald. Ondanks de regen was er een groep oogstdeelnemers en vrijwilligers aanwezig om samen deze klus te klaren. De wedstrijd 'wie raad hoeveel pompoenen er liggen' werd gewonnen door één van onze jonge helpers. Hij mocht een reuzepompoen uitzoeken en mee naar huis nemen. Na de groepsfoto en een lunch met allerlei zelfgemaakte lekkernijen hebben we een groot deel van de pompoenen naar de jachthut achter de oude muur gebracht waar ze de komende weken donker en droog bewaard worden. Zo kunnen we in november ook nog genieten van pompoenen. Tot slot mocht iedereen een pompoen mee naar huis nemen. In dit tuinbericht de foto's om na te genieten. Dank aan iedereen voor de hulp en de gezellige ochtend!

De bloementuin is voor iedereen met een abonnement nog open maar voor de losse verkoop de rest van het jaar gesloten. Wat zijn er veel mooie creaties voorbij gekomen het afgelopen seizoen, we hebben ervan genoten.
IMG_8998-2
Belangrijk:
Komende zaterdag, 1 oktober, sluiten we eenmalig om 14.oo uur!

De oogst van deze week:
- Pompoen Fictor (oranje): Soep, gevuld, geroosterd, allemaal mogelijk met de groenten die de herfst inluid. We zijn benieuwd naar wat jullie ervan maken. Heb je een lekker recept? Stuur hem, met een mooie foto, naar kokenmet@moestuindehaar.nl, dan plaatsen wij hem op de de koken met webpagina. Heb je er zaterdag al een meegenomen, sla hem dan deze week even over.
- Sperziebonen (wellicht wordt dit vervangen door een andere bonensoort, houd het oogstbord in de gaten)
- Groene tomaten: deze week halen we de tomatenplanten uit de kas, wat hebben ze het knetter-goed gegaan dit jaar. Daarom oogsten we ook de groene tomaten nu. Deze kun je niet rauw eten, maar zijn heerlijk om bijvoorbeeld chutney van te maken of het Amerikaanse Green Fried Tomatoes.

Afgelopen zaterdag heeft iedereen watermeloen mee kunnen nemen. Komende woensdag en vrijdag zal er ook voor iedereen die nog niet gehad heeft watermeloen zijn.

3 Keuzegroenten:
- Witte kool: Alleen als je nog niet gehad hebt .
- Rode kool: Alleen als je nog niet gehad hebt.
- Mais: zullen we geoogst klaarleggen in de kraam
- Uien: Ze liggen klaar achter de container. We zetten er een weegschaal bij zodat je daar kunt afwegen. Als ze op zijn halen we het van de lijst.
- Snijbonen geel en groen wat zijn ze lekker he!
- Slaboon te gebruiken als sperzieboon
- Taglio de Verde (groene snijbiet)
- Aardappel Alouette: Mooie rode aardappel. De laatste van het oogstseizoen! Het is even goed zoeken want de plant is helemaal afgestorven en er staat behoorlijk wat onkruid. Maar ze zijn er echt in grote getalen. Ze de spitvork neer bij de plant zodat de volgende oogster niet te veel hoeft te zoeken. Een goede geheugensteun is dat het bed altijd bij het gele bordje begint. Als je vanuit daar recht het bed in gaat moet je eigenlijk altijd aardappels tegenkomen. We hebben ons voor volgend jaar wel gebogen over betere onkruidcontrole, gaan we proberen!
- Courgette
- Paprika
- Bietjes
- Groenselderij
- Koolraap deze keer uit een ander bedje, naast de mais
- Spinazie: het is even goed kijken tussen het onkruid maar het staat er echt en de smaak is fantastisch nu. Het zijn hele grote bladeren, je kunt ze herkennen. Kijk in de 2e helft van het bed.
- Sla
- Tomaten rijpe tomaten zijn er nog maar een paar, deze kunnen dus op zijn.

Voor de liefhebben is er vast nog wel wat bladmosterd te vinden.

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Bodemliefde

Eigenlijk is de bodem het dierbaarste bezit van de tuin. Zonder een vitale en gezonde bodem geen mooie, sterke, weerbare planten die weer zorgen voor smakelijke groentes.
Onze kleigrond is heel vruchtbaar, maar ook gevoelig voor verdichting, zeker als de bodem nat is. Verdichting maakt de bodem hard en moeilijker doordringbaar voor water en de wortels van de planten.
We werken er hard aan om de structuur van de bodem te verbeteren, bijvoorbeeld door compost aan de bodem toe te voegen, maar ook door iedereen steeds opnieuw te vragen om alleen op de paden te lopen en niet in de bedden.

Afgelopen week hebben we, voor de regen, een aantal bedden nog kunnen bewerken. Deze zijn makkelijk te herkennen, want je ziet de rulle aarde als een mooi strak tapijt op deze bedden liggen. Lopen op deze bedden na de flinke regenbuien is echt funest voor de structuur van de bodem. Je verwacht het misschien niet, maar verdichting treedt al op als je op een natte bodem loopt. Dus hier nogmaals de vraag: willen jullie alléén op de paden lopen, en zeker niet in de net bewerkte bedden? Met een beetje 'bodemliefde' van iedereen zorgen we samen voor een vitale tuin!
IMG_9013-2
IMG_8969-2
IMG_8977
IMG_9006-2

Jam en ander lekkers

De eerste potten jam, chutney, passata en zoetzure courgettes van onze eigen groentes zijn gemaakt en nu te koop in de marktkraam. Je kunt ze lekker lang bewaren en zo in de winter ook nog genieten van al het lekkers wat de tuin te bieden heeft.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag 1 oktober: van 10:00 tot 14:00 uur
IMG_9017
IMG_9011
IMG_8959
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram