Tuinbericht week 40 Moestuin de Haar

Het is oktober en na een natte week ziet de weersvoorspelling er prachtig uit voor de komende dagen. Op de tuin groeit alles dat het een lieve lust is. Normaalgesproken zou de overvloed aan oogst nu afnemen, maar kijkend naar de oogstlijst is er zeker geen sprake van minder keuze. We zijn er blij mee, maar de aanhoudende overvloed heeft ook een keerzijde: een groot aantal gewassen is veel eerder oogstbaar dan voorgaande jaren. Zo liepen we langs de spruitjes en die staan er prachtig bij, helemaal klaar om volgende week geoogst te worden. Dit is ruim een maand eerder dan wij gepland hadden. De natuur laat zich niet regisseren en dus gaan we lekker spruitjes eten in oktober. Dit betekend wel dat er in november geen spruitjes meer zijn, en ook geen prei, savooiekool of knolselderij, want die liggen de komende weken op ons bord. Er is dus niet minder oogst, zeker niet, maar wel eerder. Wellicht komen we tot de conclusie dat we niet helemaal tot eind november kunnen oogsten, of dat we om de week gaan oogsten in november. We houden jullie op de hoogte, en tot die tijd gaan we lekker genieten van winterse groenten in de herfst!
De oogst van deze week:
- Pompoen: Deze week krijg je onze andere pompoensoort mee: de groen-witte Sweet Dumpling of Sugar Babe. Met zijn nootachtige en zoete smaak is dit echt een topper!
- Groenselderij
- Venkel: 2 venkels per oogstaandeel. Kies een grote en een kleintje uit het bed.
- Groenlof: Dit bladgewas is familie van de witlof en heeft een licht bittere smaak. Lekker in een roerbakschotel, stampot of overschotel. Maar ook verwerkt in een salade is hij erg smaakvol.

2 Keuzegroenten:
- Witte of rode kool: De laatste kolen mogen van het land. Iedereen heeft deze inmiddels kunnen kiezen, dus nu in de tweede ronde voor iedereen die het lekker vind.
- Mais: we leggen de oogst in de kraam
- Meiraapjes: Deze groenten houd van wat kouder weer, en kan dus mooi in de herfst geteeld worden. Ze zijn prachtig! Zoek de grootste uit het bed. De kleintjes kunnen nog even doorgroeien.
- Watermeloen: We hebben nog een klein aantal watermeloenen. Op = op.
- Snijbonen geel en groen
- Slaboon te gebruiken als sperzieboon
- Sperziebonen
- Sojabonen: De laatste voor de liefhebbers.
- Taglio de Verde (groene snijbiet)
- Snijbiet: De snijbiet die we hadden afgesneden is weer mooi terug gegroeid en daarom deze week weer op de oogstlijst!
- Aardappel: De natte grond maakt dat de aardappels uit de grond moeten zodat ze niet gaan rotten. Daarnaast is het ook best moeilijk om ze te vinden tussen het onkruid. Vanaf nu oogsten wij de aardappels en liggen ze in de kraam voor je klaar.
- Courgette
- Prei: Ook zo'n lekkere wintergroente: ze staan er prachtig bij.
- Paprika
- Bietjes
- Sla
- Groene tomaten: Niet om rauw te eten maar om te verwerken in warme gerechten of om er lekkere chutney van te maken.
- Paprika
- Peper

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Vrijwilligersuitje

Afgelopen zaterdag sloten we een uurtje eerder. De reden? We wilde al onze vrijwilligers bedanken voor hun werk op de tuin. Deze groep gedreven mensen zorgt ervoor dat alles kan groeien en bloeien en daar zijn wij heel dankbaar voor!
Na de koffie werden we opgehaald door Evert Doornenbal, de tuinder van Kasteel de Haar. Door de oude kasteelpoort mochten we de kasteeltuin betreden en kregen we een rondleiding. Evert werk al vele jaren in de tuinen en kon hierover prachtig vertellen. Na anderhalf uur waren we weer terug en onder het genot van een borrel kreeg iedereen een, heel praktisch, cadeautje: waterdichte winter tuinhandschoenen. Zo houdt iedereen het komende maanden lekker droog en warm!
kasteel
bloemen oktober

Laatste week bloemen plukken

Volgende week maandag gaan we de dahliaknollen uit de grond halen. Met pijn in ons hart want ze staan er nog prachtig bij, maar de knollen kunnen niet tegen vorst, en ook niet tegen teveel nattigheid. Ze gaan dan rotten en dat willen we voorkomen.
Dit betekend dat er na maandag eigenlijk geen bloemen meer overblijven, en dus is deze week de laatste week bloemen plukken voor onze bloemenabonnementhouders.
23 weken (inclusief de tulpenpluk) hebben wij genoten van de bloemen: we hopen jullie ook! Volgend jaar zijn er maximaal 75 bloemen-abonnementen te koop. Meldt je nu aan voor een abonnement via de website zodat je zeker bent van een plekje!

Jam!

Er werd vorige week al veel naar gevraagd: 'Komt er ook weer aardbeien-zwarte bessen jam?' Zaterdagmiddag is hij gekomen en vanaf nu in de verkoop in de kraam. We hebben ook heerlijke courgette jam, gewone aardbeienjam, zoet-zure courgette, passata en chutney. Allemaal van onze eigen groentes. Ook heel leuk om cadeau te geven

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_3065
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram