Tuinbericht week 41 Moestuin de Haar

Dauw in de ochtenden, kleurende bladeren en knolselderij op de oogstlijst: op en top herfst deze week. Op onze takenlijst voor de week staan ook echte herfst klussen. De klus die de meeste tijd in beslag zal nemen is het opgraven en schoonmaken van alle dahlia knollen. Deze kunnen niet tegen de vorst en natte aarde en laten we daarom droog en vorstvrij overwinteren.

De mais is inmiddels gemaaid en bedekt mooi de bodem en de bedden voor de knoflook zijn bijna klaar om de tenen er hun winteronderkomen in te laten vinden. Ook de tulpen voor volgend voorjaar gaan de grond alweer in. De kassen hebben inmiddels hun laatste groenten geplant en gezaaid gekregen en over een tijdje gaan we hier weer lekker van smullen.

Deze week ook echte herfstige groenten op de lijst. Gelukkig wederom weer 6 groenten op de lijst. Onderhand wordt duidelijk dat we ook dit jaar de gehoopte 'gemiddeld 5 groenten per week' weer gaan overschrijden. Wat een rijkdom!
Geniet de komende week lekker van de prachtige herfstkleuren op de tuin. Binnenkort zal het te donker zijn om op vrijdag nog tot 6 uur door te oogsen. We houden jullie op de hoogte als dit punt bereikt is.
De oogst van deze week:
- Spruitjes: Haal de grootste spruiten van de stam van de plant door ze voorzichtig te draaien. De kleine spruiten groeien nog verder, ga daarom voorzichtig met de plant om.
- Knolselderij: Deze knolgroente is verwant aan de bladselderij. Als je hem schilt is hij wit van kleur en milt kruidig van smaak. Natuurlijk is hij onmisbaar in erwtensoep, maar je kunt er ook puree van maken, frietjes van bakken of zelfs rauw in een salade verwerken. Je kunt er dus alle kanten mee op. Zoek een mooie grote knol uit en trek hem helemaal uit de grond.
- Andijvie

3 Keuzegroenten:
- Venkel
- Groenlof
- Groenselderij
- Witte of rode kool
- Meiraapjes: Zoek de grootste uit het bed. De kleintjes kunnen nog even doorgroeien.
- Bonen: De laatste bonen van dit jaar: Snijbonen, slabonen of sperziebonen. We kijken per dag wat er nog hangt en waar de vlag komt te staan.
- Taglio de Verde (groene snijbiet)
- Snijbiet
- Aardappel: liggen voor je klaar in de kraam.
- Courgette
- Prei
- Paprika
- Bietjes
- Sla
- Peper

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.
IMG_9230
IMG_9244

Oogsttijden

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_3086
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram