Tuinbericht week 42 Moestuin de Haar

Deze week is het tijd voor boerenkool! We hebben 4 soorten boerenkool op de tuin: de paarse boerenkool, de palmkool, de red russian boerenkool, en de welbekende 'normale' groene boerenkool. Allemaal even lekker maar allemaal met hun eigen smaaksensatie.
Onze oer Hollandse groene boerenkool heeft een stevige, pittige koolsmaak en combineert goed met hartige producten. De stamppot met spekjes is het meest bekend uiteraard. De paarse variant kleurt groen na het koken (jammer!), maar rauw, gestoomd of gebakken blijft hij wel paars. Er zit niet veel smaakverschil tussen groene en paarse boerenkool, maar voor de fijnproever....
De red russian is zoeter met een licht pittige boerenkoolsmaak. Het blad is de meest zachte van onze boerenkoolsoorten en is groen soms paars van kleur. Rauw heel lekker!
Palmkool is een Italiaanse variant en heeft een wat mildere smaak en leent zich daarom heel goed om te verwerken in salades, zeker als je de bladeren even 'masseert' en daardoor kneust zodat de stugheid van het blad wat minder wordt. Of wat te denken van een herfstig recept; palmkool met risotto en paddenstoelen. Er zijn oneindig veel recepten te vinden met boerenkool!

We oogsten de groene, paarse en palmkool van 'onder naar boven': Je knikt voorzichtig de onderste bladeren van de plant af. Haal de plant dus absoluut niet uit de grond, en oogst een stuk of 5/6 bladeren per plant. Ga dan naar de volgende. Op deze manier groeit de plant weer verder en kunnen we meerdere malen genieten van de boerenkool. Hieronder zie je links een foto van 2 bladeren paarse boerenkool, het blad dat al wat meer roze kleurt is niet meer lekker en mag in de kruiwagen voor de composthoop. Bij de groene- en palmkool zijn geel verkleurde bladeren niet meer lekker.
Van de red russian boerenkool haal je mooie bladeren af en laat je de kern van de plant in tact. Dit is het groeipunt waar vanuit de plant weer verder groeit. Rechts op de foto zie je een mooi blad red russian.

Wij kijken elke dag welke soort boerenkool er geoogst kan worden, daar staat een vlag bij. Het kan dus zijn dat de paarse boerenkool op is en we overstappen naar de palmkool of andersom: laat je verrassen!
IMG_3104
IMG_3105
De oogst van deze week:
- Boerenkool: bij één van de 4 soorten staat de vlag. Dit is de boerenkool die op dat moment geoogst kan worden.
- Meiraapjes
- Groenselderij
- Snijbiet of Taglio da Verde

2 Keuzegroenten:
- Knolselderij
- Andijvie
- Venkel
- Groenlof: de laatste paar op = op
- Witte of rode kool
- Aardappel
- Courgette
- Prei
- Paprika
- Bietjes
- Sla
- Peper

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Potjes

De jam, chutney en zoetzuur is heerlijk, en de verkoop gaat hard. Wacht niet te lang als je nog een pot wilt kopen! We zouden de potjes graag hergebruiken volgend jaar, dus lege exemplaren liever terug naar de tuin dan in de glasbak.

Oogsttijden

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur


Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
IMG_2941
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram