Tuinbericht week 43 Moestuin de Haar

Het land wordt leger en leger: de aardappels zijn, net als de rode kolen echt op en de courgettes geven nog maar een paar vruchten per week. Gelukkig hebben we de kassen, nadat de tomaten-
en komkommerplanten eruit waren, helemaal vol gezet met najaarsgewassen. Deze week oogsten we voor het eerst uit de kas: lekkere kropsla, snijbiet en mini-venkel! Zoals altijd, wees voorzichtig in de kassen en kinderen alleen onder begeleiding.
De allerlaatste gewassen zijn de grond in gegaan: knoflook, tulpen en vaste bloemenplanten. Dat betekend dat het werk nu verschuift naar onderhoud klussen en andere voorbereidende klussen voor de winter.

We zijn op zoek naar een koele en vorstvrije plek voor onze dahlia's om te overwinteren. Heb jij ruimte voor 2 stapels met kratten, laat het ons weten.
De oogst van deze week:
- Knolselderij
- Sla
- Minivenkel
- Paarse koolrabi: Dit prachtige paarse gewas is een stengelknol. We eten dus de verdikte stengel. Rauw smaakt de koolrabi een beetje als milde radijs, gekookt meer als bloemkool maar dan pittiger. Ook de bladeren zijn eetbaar en kun je bijvoorbeeld gebruiken om soep van te maken of te gebruiken als ieder ander kool blad.

1 Keuzegroenten: Deze week maken we ook veel restje op. Dus kijk vooral op het bord wat er is, het aanbod zal wisselen.
- Andijvie
- Wittekool: op = op
- Courgette
- Paprika
- Groenselderij
- Koolraap: op = op
- Snijbiet
- Meiraap

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Mulchen

'Gaan jullie schapen telen?' was één van de vragen die we afgelopen week kregen. Het antwoord is uiteraard 'nee'. Maar er ligt inmiddels wel van ruim 200 schapen wol op de bedden van de kruiden- en bloementuin. Het bedekken van de bodem in de winter, mulchen, kan met allerlei materiaal: blad van bomen, een dikke laag compost, groenresten van planten, landbouwplastic en ook met wol. Het bedekken heeft een aantal voordelen: het zorgt ervoor dat voedingstoffen beter in de bodem blijven en niet uitspoelen, de warmte wordt vastgehouden waardoor het bodemleven langer actief blijft, de bodem droogt minder snel uit, en heftige regen wordt eerst geabsorbeerd door de wol waarna het langzaam de grond in kan zakken. Als in het voorjaar de wol eraf gaat hopen we mooie luchtig, losse aarde vol leven aan te treffen waar de kruiden en bloemen het erg naar hun zin gaan hebben. Eigenlijk hebben we de bodem met liefde bedekt met een warme, beschermende deken tegen de koude winterdagen die gaan komen.
Wol 2
IMG_9275

Oogsttijden

Jullie zijn welkom om te oogsten op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram