)

Tuinbericht week 46 Moestuin de Haar

De laatste twee oogstweken zijn aangebroken. Omdat we een aantal weken geleden al begonnen zijn met het maken van plannen voor het volgende seizoen hebben we jullie na de zomer een aantal vragen voorgelegd. Deze gingen vooral over het aanbod van de groentes. De antwoorden hebben we meegenomen bij maken van de keuzes rondom de aanschaf van plantgoed.
Zo aan het einde van het seizoen willen we graag heel open en breed terugkijken naar het afgelopen jaar, dus naar meer dan alleen of je liever rode tomaatjes of meerkleurige tomaatjes zou willen volgend jaar. Drie vragen staan wat ons betreft centraal:
1. Waar ben je heel blij van geworden afgelopen jaar? Waar moeten we zeker mee doorgaan?
2. Wat kan beter? Welke tip wil je ons meegeven?
3. Heb je nieuwe ideeën voor volgend jaar?
Vanaf woensdag staat onder het afdak achter de container een bord klaar waarop je jouw tops, tips en ideeën kan schrijven. Misschien zie je een tip waar je het helemaal mee eens bent, zet er dan een streepje achter, zo kunnen het aantal turven. Hoe meer input, hoe meer ruimte voor groei en ontwikkeling: dus voel je vooral vrij om je mening te geven!
De oogst van deze week:
- Witlof
Witlof teel je in 2 fases. Fase 1 hebben we afgerond, dat is het telen van de wortel en het rooien van de wortels. De wortels moeten dan een aantal dagen liggen. Deze stappen hebben we voor jullie gedaan. Fase 2 is het 'trekken'. Je kiest 3 wortels uit, snijdt het blad eraf en let hierbij goed op dat je het groeipunt van de wortel in tact laat. Hieruit groeit je witlofje. Snijd ongeveer 2.5 cm boven de wortel het blad af.
Vervolgens zet je deze wortels thuis dicht tegen elkaar in een emmer of bak gevuld met aarde of zand. Deze emmer geef je vervolgens water en zet je op een donkere plek weg, een gangkast of keukenkast bijvoorbeeld. Ergens waar het 16-17 graden is en donker is.

Je kan de eerste witlof dan na 4-5 weken oogsten. Snij de kropjes boven het groeipunt af en met een beetje geluk groeit er dan nog 1 of 2 keer een kropje terug. De eerste krop zal het mooist zijn, daarna worden ze losser. De kropjes zijn niet lang houdbaar dus oogst ze zodra je ze wilt gebruiken.
Controleer regelmatig even of de aarde nog licht vochtig is, zeker niet te nat.

- Prei
- Bieten
- Palmkool OF Red Russian boerenkool
- Bladmosterd OF raapsteel OF radijsjes

1 Keuzegroenten: kijk op het oogstbord want niet alles van onderstaande lijst zal elke dag beschikbaar zijn.
- Snijbiet
- Pompoen sugar babe
- Paarse koolrabi
- Meiraap
- Venkel
- Krulandijvie
- Groenselderij
- Knolselderij

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Feestoogst

Zaterdag 26 november is de laatste gewone oogstdag. De tuin is dan nog niet leeg en daarom organiseren we op zaterdag 17 december een feestoogst. Iedereen is dan welkom om echt de allerlaatste groentes op te halen van dit seizoen. Wij oogsten die dag voor jullie en zetten alles klaar. Reserveer dus alvast een uurtje in je agenda op de 17e!

Op vrijdag 16 december oogsten we voor de feestoogst. Alle hulp is die dag welkom want het is een grote klus. Schrijf je in op het rooster via de onderstaande link als je het leuk vind om samen met ons de laatste oogst van het land te halen.
witlof oogsten
IMG_3203

Houtsnippers

We kunnen nieuwe houtsnippers gebruiken voor op het toegangspad, in de kruiden- en bloementuin. Misschien ken jij iemand die nog een big bag (of meer) over heeft en dit aan ons wil doneren. Ophalen is geen probleem, want we hebben inmiddels een aanhangwagen. We horen het graag!

Drinkwater

Komende week sluiten we de drinkwaterkraan bij de badkuip en aan de buitenkant van het huisje af. In het huisje of bij de toilet bij Emmaus is nog wel drinkwater beschikbaar.

Oogsttijden

Jullie zijn welkom om te oogsten op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur: een uurtje korter!
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur


avondrood
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet