)

Tuinbericht week 47 Moestuin de Haar

Koude en gure dagen zo halverwege november; zeker op de tuin is het weleens afzien en daarom voelt het als een natuurlijk moment dat de laatste oogstweek is aangebroken. We hopen dat jullie allemaal het weer trotseren en voor de laatste keer langskomen, want we hebben nog een prachtige oogst deze week!

We hopen ook dat jullie volgend seizoen weer met ons meedoen en oogstdeelnemer willen blijven. Er is voor iedereen een plekje; je hoeft je dus niet aan te melden via de website. Ergens in februari sturen wij een mail met alle informatie: van de prijs van het oogstaandeel, de oogsttijden tot hoe je je definitief kan inschrijven. Mocht je al besloten hebben om te stoppen dan horen we dat wel graag nu al. Stuur in dat geval een mailtje naar tuinders@moestuindehaar.nl. We kunnen dan een inschatting maken hoeveel mensen we van de wachtlijst kunnen toelaten.

De oogst van deze week:
- Oranje pompoen
- Roodlof: Dit zusje van de witlof zit, in de supermarkt, vaak kleingesneden in zakjes met gemengde sla. Het zijn de stevige, knapperige, rode blaadjes die wat bitter smaken. De bitterheid neemt wat af zodra je de roodlof verwarmd, daarom ook lekker in een pastagerecht of gegrild uit de oven.
Kies een grote krop uit het bed die stevig/hard aanvoelt. Trek hem volledig uit de grond en snij de wortels en de losse bladeren bij de kruiwagen af. De kleine kroppen groeien nog even verder en oogsten we voor jullie op 17 december.
- Kervel: Met veel zorg en aandacht hebben onze vrijwilligers 2 bedden kervel met de hand gezaaid, nadat de kervel die we met het zaaimachine gezaaid hadden niet was opgekomen. Een grote klus, maar met prachtig resultaat!
Kervel is verwant aan peterselie en koriander. Kervelsoep is waarschijnlijk het meest bekende gerecht: de licht zoete anijsachtige smaak komt hierin goed tot zijn recht. Het aroma van kervel verdwijnt snel als je hem bewaard, dus je kunt het beste meteen een lekker soepje maken, of de fijngeknipte kervel gebruiken als smaakmaker over bijvoorbeeld gekookte worteltjes, in vissaus, in kruidenboter of in een omelet.
Snij of knip een bosje kervel een paar centimeter boven de grond af. Oogst aansluitend: ga dus verder waar de vorige oogster gebleven is.

- Witlof: Voor iedereen die nog geen witlof heeft kunnen meenemen ligt er op het land nog een portie klaar. Kijk in het tuinbericht van vorige week naar de uitgebreide instructie over het telen van je eigen witlof in je schuurtje of het keukenkastje.

2 Keuzegroenten: kijk op het oogstbord want niet alles van onderstaande lijst zal elke dag beschikbaar zijn.
- Winterpostelein
- Snijbiet
- Bieten
- Pompoen sugar babe
- Paarse koolrabi
- Meiraap: de laatste meiraapjes hebben we voor jullie geoogst en liggen in de kraam.
- Venkel
- Krulandijvie
- Knolselderij: Ook hiervan liggen de laatste exemplaren in de kraam .

Kruiden mogen worden geoogst in alle bedden in de kruidentuin.

Anne, Maartje

Teamversterking

Afgelopen donderdag was een heugelijke dag: Anne Verhage en Maartje Heerkens tekende de samenwerkingsovereenkomst waarmee we bezegelde dat zij vanaf januari het tuindersteam komen versterken!
Beide zijn al een vast gezicht op de tuin want ze hebben afgelopen jaar stagegelopen. De positieve energie was, en is, voelbaar en we kijken uit naar een prachtig nieuw seizoen met heerlijke, eerlijke, groentes, kleurrijke bloemen, kruidige kruiden en mooie nieuwe ontwikkelingen die zeker zich zullen aandienen. We hebben er veel zin in!

Oogsttijden

Jullie zijn deze week voor de laatste keer dit seizoen welkom om te oogsten op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur: een uurtje korter!
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur


IMG_3220
Mirjam en Simone

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone en Mirjam - Tuinders Moestuin de Haar
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet