kleinere foto 2

Tuinbericht week 25

De aardbeien rijpen waar je bij staat met dit warme en zonnige weer. Deze week is er voor iedereen een mooie portie te plukken. Als je in de gelegenheid bent om morgen (woensdag) te oogsten is dat heel fijn, want we zagen gisteren dat er heel veel rijpe aardbeien aan de planten hangen die graag eraf gehaald willen worden. Als je de bladeren van de plant op tilt zul je verrast zijn hoeveel er ook onderaan de plant hangt. Gewoon lekker uit het vuistje zijn aardbeien natuurlijk heerlijk, maar je kunt er ook een creatieve aardbeiensalade van maken met tomaatjes, basilicum en munt. In een mooie schaal is het ook nog eens een plaatje om te zien: zie de foto verderop in het tuinbericht. Ook verderop in dit bericht de uitnodiging om kersen te gaan plukken!

De oogst van deze week:
- Aardbeien
- Sla: Op het oogstbord staat welke soort oogstbaar is. Kijk even goed waar de vlag staat in het betreffende bed. Het makkelijkste is om de hele plant uit de grond te trekken. Je kunt ervoor kiezen om het kluitje eraf te snijden, maar je kunt hem er ook aanlaten en thuis in water zetten. Zo blijft je krop sla langer vers.
- Wasabino en tuinkers als smaakmaker voor in je salade. Beide planten staan in bloei, maar zijn prima te gebruiken om je salade lekker pittig mee te maken. Snij de bloemen en blaadjes dichtbij de grond af.

1 keuzegroenten:
- Koolrabi: trek de hele plant uit de grond. Je kunt daarna het kluitje met de wortels afknippen of afsnijden.
- 2e krop sla
- Snijbiet: Deze prachtige groenten heeft een wat aardse smaak. Je kunt de hele stengel en het blad gebruiken. Heerlijk om te roerbakken, te verwerken in een stamppot maar ook verrassend in een snijbiettaart uit de oven. Je oogst snijbiet door de buitenste bladeren om te knakken met je hand, dichtbij de grond. De kern, het groeipunt, van de plant blijft zo in tact waardoor hij verder kan groeien en we er nog lang van kunnen genieten. Oogst dus van verschillende planten de grootste bladeren.
- Komkommer: wij oogsten de komkommers voor jullie. Ze liggen bij de marktkraam.
- Knoflookstengel: de lange gekrulde groene stengel met aan het einde een bloemknop van de knoflook is nu oogstbaar. De stengels hebben een milde knoflooksmaak. Gebruik ze zoals je een lente-uitje zou gebruiken in een omelet of in een wokgerecht. Je kunt ze ook rauw verwerken in een salade. Eén stengel staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1/2 teentje knoflook.

Kersen oogsten! Schrijf je in

Op de Emmy van Lokhorststraat in Leidsche Rijn is er een hoogstamkersenboomgaard waar momenteel kersen geoogst kunnen worden. Wij Jesse en Britt die aan de kersenboomgaard wonen, zoeken mensen die willen oogsten want er is gewoon te veel voor ons bewoners.

De pluk momenten zijn donderdag de 22e 14:00-18:00 en as zaterdag de 24e van 14:00-18:00, vervolg momenten worden komend weekend gepland als er nog kersen zijn. Er is iemand aanwezig om je te ontvangen en er zijn ladders aanwezig (gebruik op eigen risico).
Bij het oogsten van kersen kan vrij makkelijk de vruchtknop beschadigen. Dus let op bij het plukken van de kersen dat je niet te hard aan de takken trekt. Maar met jullie oogst ervaring moet dat wel goed komen. Bekijk van tevoren dit filmpje over hoe een kers te oogsten.
www.youtube.com/watch?v=wXdjKzxiXbk

Inschrijven via onderstaande knop zodat wij een indicatie hebben hoeveel mensen komen oogsten en daar de portie grootte op kunnen aanpassen. Neem een bakje of emmertje mee.

Groeten en hopelijk tot gauw Jesse en Britt.

Emmy van lokhorststraat 16 en 40
3544HM Utrecht

Meewerkdag

Elke eerste zaterdag van de maand kun je een ochtend of een middag vrijblijvend meewerken op de tuin. Zaterdag 1 juli is de eerst volgende meewerkdag. We starten om 9.00 uur of om 13.00 uur.

Om 16.00 uur sluiten we af met een borrel en bite in de middentuin. Gewoon om gezellig samen te zijn, en te vieren dat het seizoen nu echt van start is gegaan. Opgeven is fijn, dan weten hoeveel boodschappen we moeten doen. Druk op de knop hieronder om naar het rooster te gaan en schrijf je naam op bij 1 juli. Je bent van harte uitgenodigd!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet