kleinere foto 2

Tuinbericht week 26

Deze week is het gelukkig iets minder warm. Heel fijn, want schoffelen en wieden met 30 graden is best heftig. En dit zijn nu de meest urgente activiteiten op de tuin. Het onkruid is enorm blij geworden van de hitte en de regen en is ontploft. De wied- en schofffelweken zijn aangebroken! Een fijne klus, want na een uurtje kijk je achterom en zie je een 'schoon' bed, waar de groente weer zichtbaar is en zich verder kan ontwikkelen.
In de kassen groeien de tomaten, komkommers, pepers en paprika's goed. De planten zien er vitaal uit en lijken de warmte goed aan te kunnen. Neem gerust een kijkje in de kas: je zal zien dat de tomatenplanten al volhangen met vruchten. Het is een kwestie van een paar weken voor de eerste tomaten geoogst kunnen worden!

De oogst van deze week:
- Sla: Er zijn verschillende soorten sla te oogsten deze week. Kijk op het oogstbord welke beschikbaar zijn.
- Snijbiet
- Deze week zijn er waarschijnlijk voor de laatste keer aardbeien te oogsten. Afgelopen woensdag was er voor iedereen nog voldoende maar vrijdag en zaterdag waren de aardbeien aan het einde van de oogsttijd op. Dus deze week aardbeien voor iedereen die vorige week geen aardbeien heeft kunnen oogsten.

3 keuzegroenten:
- Koolrabi
- 2e krop sla
- Andijvie: We hebben de andijvie tussen de kolen geplant. Ga met oogsten daarom voorzichtig te werk, want de kolen moeten nog een tijd staan om te volgroeien. Trek een hele krop tussen de kolenplanten uit. Snij daarna het kluitje van de krop af, of laat hem eraan zitten en zet hem thuis in het water om hem langer vers te houden.
- Komkommer: de komkommerplanten zijn nog in de 'opstart fase' en geven nog niet voor iedereen een komkommer per week. Daarom in het keuzemenu, en op = op.
- Courgette: net als de bij de komkommers komt de courgette oogst langzaam op gang. Daarom deze week nog een beperkt aantal. Er zijn 3 soorten dit jaar: de gewone groene courgette, een gele variant en de bolcourgette. Er komt de komende weken genoeg voor iedereen om alles uit te proberen!
- Knoflookstengel
- Zomerpostelein: deze groenten behoort tot de vetplanten. Het heeft een wat vlezige structuur en een lichtzure ietwat zoutige smaak. Rauw is het lekker als aanvulling in sla gerechten of bereid als pesto. Wanneer je de postelein verwarmt kan het wat slijmerig worden en daarom wordt hij vaak gebruikt in soepen en stoofpotten. Snij de takken dichtbij de grond af; zowel de steeltjes, als blaadjes als bloemknoppen zijn eetbaar.
- Basilicum toppen: Lekker in heel veel verschillende gerechten, en natuurlijk als basis voor pesto.

De bloemenpluktuin is open!

De mensen met een bloemenabonnement plukken al een aantal weken bloemen, maar nu staat er voldoende in bloei om de pluktuin voor iedereen open te stellen. Een bos kost € 13,50. Bij de bloemenkraam vind je een bloemenafmeter. Dit is een plankje met een gat erin. Je mag zoveel stelen plukken als in het gat passen. Betalen doe je vooraf, contant, met pin of met een plukbon bij de marktkraam. Er staan bloemen vooraan in de tuin bij het huisje, maar ook in de hele middentuin staat veel moois. Loop lekker rond, en laat je verassen!

Yoga op de tuin

Op maandag 10 juli geeft Beata de Leeuw-Wysocka yogales op de tuin. Ze heeft sinds 2007 haar eigen yogapraktijk BeYogafull in Maarssen. Het lijkt haar heel fijn om buiten yoga te geven op onze prachtige tuin.

Beata geeft Hatha Yoga, een vorm van Yoga die voor iedereen geschikt is. Ook zonder ervaring kun je meedoen met haar lessen.

De les start om 19.30 uur en is rond 20.45 uur afgelopen. Je neemt zelf een matje en een flesje water mee. Aan het einde van de les is er een ontspanningsoefening. Het kan fijn zijn om dan een kussentje en dekentje te gebruiken: neem deze eventueel ook mee.
Een les kost € 12,-. Betalen doe je op de dag zelf; het liefst contant en gepast. Mocht dit niet lukken dan kun je via een tikkie betalen.
Inschrijven kan door je naam op de lijst te zetten. De les gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen. Mocht het slecht weer zijn, dan gaat de les niet door en zal Beata dat op de inschrijflijst aangeven. Als het goed bevalt wil Beata deze zomer nog een aantal keer buiten yoga geven, dus doe lekker mee en schrijf je in!

Meewerkdag

Elke eerste zaterdag van de maand kun je een ochtend of een middag vrijblijvend meewerken op de tuin. Zaterdag 1 juli is de eerst volgende meewerkdag. We starten om 9.00 uur of om 13.00 uur.

Om 16.00 uur sluiten we af met een borrel en bite in de middentuin. Gewoon om gezellig samen te zijn, en te vieren dat het seizoen nu echt van start is gegaan. Opgeven is fijn, dan weten hoeveel boodschappen we moeten doen. Druk op de knop hieronder om naar het rooster te gaan en schrijf je naam op bij 1 juli. Je bent van harte uitgenodigd!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:

Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet