kleinere foto 2

Tuinbericht week 27

Het wat koelere weer doet de groentes goed, en langzaam wordt de tuin groener en groener. Er komt meer keuze op de oogstlijst en deze week is er voor het eerst voor iedereen een komkommer. In de bloementuin komt steeds meer kleur, voel je vrij om een kijkje te nemen en tussen de bloembedden door te lopen. Als je een bos wilt plukken kun je terecht bij de oogstbegeleider bij de marktkraam.
Het onkruid vind dit weer ook heel fijn en we schoffelen en wieden dat het een lieve lust is. We kunnen hierbij hulp gebruiken. Woensdagavond is er een speciale wied- en schoffelactie avond. Lees hierover meer verderop in het tuinbericht.

De oogst van deze week:
- Knoflook: De knoflook hebben we in november vorig jaar geplant en is nu klaar om geoogst te worden. Gebruik hiervoor een spitvork die bij het bed staat. We oogsten aansluitend, dus start waar je voorganger gebleven is. Je kunt de bollen drogen door ze op te hangen op een droge, donkere en koele plek. Zo heb je heel lang plezier van de knoflook van de tuin.
- Bosui: Stengelui, lente-ui, bosui, het zijn allemaal namen voor de jonge groene stengels van de net uitgelopen pootuitjes. Ook het uitje zelf is natuurlijk eetbaar, maar bij bosui gaat het vooral om frisse, lichtpittige smaak van de stengels. Net als de knoflook oogsten we de bosui aansluitend.
- Komkommer
- Bietjes: gekookt, uit de oven, in een stamppot, geroosterd, in zuur gelegd of als prachtig rode bietensoep, allemaal even lekker met de eerste bietjes van dit jaar! Oogst de grootste bietjes uit het bed, zo kunnen de kleinere exemplaren nog even doorgroeien. Ook het blad van de bietjes is eetbaar en lekker in bijvoorbeeld wok gerechten. Een bereidingstip: boen de bietjes schoon en kook ze met schil en al. Laat ze even wat afkoelen en pel de schil eraf, dit gaat dan heel makkelijk. Op deze manier hoef je de bietjes niet van te voren te schillen.

1 keuzegroenten:
- Koolrabi
- Sla
- Andijvie: Zoek de een mooie volle krop uit. Ze staan tussen de rode kolen, dus graag voorzichtig oogsten zodat de rode kool verder kan groeien.
- Courgette
- Zomerpostelein: voor de liefhebber nog een portie zomerpostelein. Op = op.
- Spitskooltje: de spitskooltjes hebben last gehad van vogelvraat, de buitenste bladeren zien er daardoor wat raar uit, en het kooltje is klein gebleven. Zoek het grootste kooltje uit het bed, trek hem helemaal uit de grond en snij bij de kruiwagen het kluitje van de kool af.
- Snijbiet

Vanaf deze week zetten we geen vlaggen meer neer in de kruidentuin en mag je overal van oogsten. Als een gewas even rust nodig heeft, zetten we een geel bordje met de tekst 'niet oogsten' in het bed. Neem vooral ook munt uit de muntbakken vooraan de tuin mee.

Tekenalert

Wellicht verwacht je teken alleen in het bos, maar ze zijn ook aanwezig op de tuin. Er zijn verschillende mensen die na een bezoekje aan de tuin een teek hebben op hun been of arm. Goed om hier na de oogst even alert op te zijn.

Komende woensdagavond schoffel- en wiedactie

Helpen jullie mee het onkruid weer een beetje de baas te worden? Woensdagavond 5 juli organiseren we een schoffel- en wiedactie. Van 19.00 tot 21.00 uur bundelen we alle krachten en gaan we er samen voor zorgen dat er heel veel onkruid op de composthoop beland. Neem gezellig je buurman, vriendin of collega mee, ervaring is niet nodig alleen kleding die vies mag worden en een dosis positiviteit! Geef je op door op onderstaande knop te drukken en je naam bij woensdagavond te zetten.

Bloembericht

Een bijzondere samenwerking in de bloementuin is de afgelopen weken tot stand gekomen. Narda Delhaas is oprichter van Bloembericht en komt voor haar prachtige boeketten bloemen plukken bij ons.
Met een bloembericht geef je samen met een groep vrienden, familie of collega's een bos bloemen cadeau met aan elke bloem een kaartje van de gever met een persoonlijk berichtje. Neem eens een kijkje op haar website: bloembericht.nl.
De eerste bos uit de bloementuin zie je hiernaast op de foto.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet