kleinere foto 2

Tuinbericht week 28

Een lekker zonnetje en af en toe een bui, het is heerlijk groeizaam weer. De tuin lacht je op dit moment tegemoet en de groei zit er goed in. Zowel bij onze groenten, bloemen en kruiden als bij het onkruid. Ook de bloementuin lacht, zij is in juli en augustus op haar mooist. We hopen dat jullie er net zo van aan het genieten zijn als wij. Voel je vrij de picknicktafels in de middentuin te gebruiken.

Storm Poly heeft bij ons gelukkig geen schade aangericht. Het was een spannende dag met regelmatig een nat pak maar we prijzen onszelf gelukkig met de beschutte ligging van de tuin.

De oogst van deze week:
- Knoflook: de komende tijd zal de knoflook en de bosui op de oogstlijst blijven staan. We verwachten dat de bewaarbaarheid van de knoflook dit jaar minder goed zal zijn. In 1 keer een voorraad laten drogen is daarom niet verstandig. De knoflookbol heeft nog geen stevige schil ontwikkeld tussen alle tenen, wel is het loof afgestorven en zal de bol niet verder groeien. Daarom iedere week een kleinere portie uitgesmeerd zodat we er wel van kunnen genieten.
- Bosui: de ui heeft dit jaar een grote concurrentiestrijd met het onkruid. Door het wisselvallige weer is het lastig geweest het onkruid voor te blijven (natte klei kan niet geschoffeld worden). Hierdoor verwachten we ook bij de ui een minder goede afrijping. Daarom kiezen we ervoor een aantal weken lang van verse uien te genieten. De komende weken dus van beide iedere week een portie.
- Radijs
- Komkommer
- Courgette

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mails kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin. Sommige groenten zoals de paprika en aubergine zijn populair en zetten we op wisselende momenten op de keuzelijst zodat mensen die op verschillende tijden komen oogsten evenveel kans hebben ze aan te treffen. Ook gebruiken we de keuzelijst om restjes op te maken. Deze halen we van de lijst als de groenten op zijn en dan zetten we weer iets nieuws neer.
- Spitskool: we willen je aanmoedigen deze te oogsten. Ze zijn nu prachtig en zitten strak in hun velletje. Als we nog een week wachten (en regen krijgen) scheuren ze wellicht uit hun velletje.
- Andijvie:
- Venkel: we oogsten ze jong omdat ze door het warme weer aangemoedigd zijn een bloem te gaan vormen in plaats van dikker te groeien.
- Snijbiet:
- Pluksla: dit is de jong geoogste variant van een krop sla. Je trekt de plant niet uit de grond maar oogst de buitenste bladeren van meerdere planten. Zo heb je een mix van verschillende soorten sla en een kleurrijke salade. Dit is de eerste keer dat we dit telen en we zijn benieuwd of jullie dit bevalt.
- Bietjes: kijk vooral achteraan in de bedden
- Zwarte bes

We zien de meeste mensen oogsten uit de eerste paar meter van het bed, het dichtst bij de vlag. Voornamelijk achterin het bed vind je vaak de mooiste groenten, kijk daar dus vooral.

Er staan geen vlaggen meer in de kruidentuin. Je mag nu uit alle bedden oogsten tenzij er een bordje 'niet oogsten' staat. Ook uit de muntbakken mag je lekker een portie meenemen.

Ook zal er vanaf nu bijna iedere week een bakje staan bij de kraam met 'een pepertje voor de liefhebber'.

Calendula zalf

Afgelopen week hebben we calendula bloemen geoogst voor het maken van calendula zalf. De komende dagen gaat Ria voor ons in de weer om deze bloemen om te toveren tot een fijne zalf met helende werking.
Ook is de eerste lading jam in de maak en deze kun je over een paar weken in de kraam vinden.

Schoffel actie

Afgelopen woensdagavond hebben we weer een avond schoffel ronde gehad op de tuin. Na de storm was het een druk gekwetter van de vogels en het blijkt een heerlijk moment op tijd door te brengen op de tuin.
Dat viel in de smaak en daarom vanavond weer de mogelijkheid in de avond aan te sluiten.
Veel van de vaste vrijwilligers gaan op vakantie en daarom kunnen we extra hulp heel goed gebruiken. Op een ander moment aansluiten is ook heel welkom. Gewoon je naam op de lijst zetten, meer heb je niet nodig.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet