kleinere foto 2

Tuinbericht week 30

We waarderen het enorm dat mensen ons aanspreken en positieve observaties of vreugde over de tuin met ons delen. Zo genieten wij nog een beetje extra van ook jullie oogstgenot. Uiteraard is ook feedback altijd van harte welkom dus voel je vrij ons aan te spreken.

Het oogsten van de sperziebonen liet afgelopen week een gehavend bed na. Dat is zonde want deze planten kunnen nog een tijdje doorgroeien en ons van een 2e oogst voorzien. Het leek alsof er letterlijk over de planten heen is gelopen. We begrijpen dat het krap is en er ook veel onkruid staat. Wellicht zou het geholpen hebben als wij aangegeven zouden hebben dat deze planten nog een tijd mee mogen. Dat nemen we weer mee voor een volgende keer. Gelukkig hebben we nog veel sperziebonen in het verschiet.
Dit soort dingen gebeuren soms buiten ons blikveld. Laat het ons weten als je iets waarneemt waarvan je vindt dat de oogstbegeleider of tuinder er iets aan zou kunnen doen.

Op zaterdag 5 augustus ben je weer van harte welkom om je aan te sluiten bij een meewerk dag. Deze dag gaan we de kruidentuin en bloementuin aandacht geven en een opfrisbeurt geven. Het is de afgelopen weken behoorlijk in het onkruid gelopen en daarom hopen we samen een slag te kunnen slaan en het weer op te frissen. Je mag eerder of later aanschuiven, schrijf het even achter je naam hoe laat we je kunnen verwachten of haak spontaan aan. Voor koffie, thee en een koekje zorgen wij, ook het gereedschap en handschoenen hebben wij. Ook ervaring/groene kennis is niet nodig. Alleen een dosis goede zin komt goed van pas.

In verband met de vakanties van Anne en Maartje slaan we 1 weekje het avondschoffelen over. Op woensdag 9 augustus pakken we de draad weer op want wij ervaren het avondschoffelen als een groot succes. Ook afgelopen maandag hebben we weer met een lekkere groep mensen een grotere klus aangepakt en zo hebben we de kolen in vak A bijna volledig teruggewonnen van het onkruid. Wees welkom je aan te sluiten.
De oogst van deze week:
- Krop sla: weer verschillende rassen om uit te kiezen
- Ui
- Knoflook
- Komkommer OF Courgette: gele, groene, bolcourgette of zapallito. Dat noemen we allemaal 'courgette'.
- Rucola: Er is nog over van vorige week. De gaatjes zijn veroorzaakt door aardvlooien in een vroeg stadium. Dat doet niet af aan de smaak gelukkig, het ziet er alleen minder fraai uit.
- Basilicum: dit is het uitgelezen moment om lekker pesto te maken. De stelen en bloemen hiervoor niet gebruiken is het lekkerst. Ook rucola hierin verwerken is een goede combi.

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mails kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin. Sommige groenten zoals de paprika en aubergine zijn populair en zetten we op wisselende momenten op de keuzelijst zodat mensen die op verschillende tijden komen oogsten evenveel kans hebben ze aan te treffen. Ook gebruiken we de keuzelijst om restjes op te maken. Deze halen we van de lijst als de groenten op zijn en dan zetten we weer iets nieuws neer.
- Andijvie: de laatste kroppen voorlopig. Op=op
- Tomaat
- Paprika
- Aubergine
- Radijs
- Pluk sla
- Snijbiet
- Paarse koolrabi:
er staan prachtige exemplaren. We even goed speuren.
- Nieuwzeelandse spinazie
- Zomerpostelein
- Zomerboerenkool: Palmkool (ook wel cavolo nero genoemd) of Red Russian boerenkool: laat de planten staan en oogst alleen de buitenste grote bladeren. Deze planten kunnen ons maandenlang van oogst voorzien en daarom is het belangrijk om de voorste planten niet volledig kaal te plukken maar ook achteraan in het bed te oogsten.
- Bieten: achteraan in het bed oogsten, daar vind je de mooiste.
- 2e krop sla, komkommer of courgette

Yoga op de tuin

Vanavond is er weer yoga op de tuin en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Ook kun je via dit formulier aangeven welke dag jouw voorkeursdag zou zijn voor lessen in de toekomst.

Bloementuin bord

Ook de dagjesmensen die Haarzuilens bezoeken en bij 't Wapen van Haarzuylen neerstrijken worden op de hoogte gebracht van de bloementuin. We mogen daar namelijk een bord neerzetten ter promotie en daar zijn we heel dankbaar voor!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet