kleinere foto 2

Tuinbericht week 31

Tjongejonge wat een regen. Heerlijk groeizaam weer voor de bonen en voor het onkruid, minder geschikt weer voor het schoffelen of bewerken van de bodem. We waren net lekker bezig met een inhaalslag na de achterstand van het rare voorjaar en nu kunnen we al een tijdje niet meer schoffelen. Zo krijgt het onkruid toch weer een voorsprong helaas. Het voordeel van onze kleigrond is dat het mooi vruchtbare grond is en niet snel last heeft van droogte. Het nadeel is dat het lang nat blijft en we dus toe moeten kijken hoe in sommige bedden het onkruid te groot groeit om nog te kunnen schoffelen.

De productie van de warmte minnende gewassen zien we stagneren en de gewassen die kwetsbaar zijn voor bladaantastingen door schimmel beginnen het lastig te krijgen met deze hoge luchtvochtigheid. We vrezen daarom ook dat de meloenen die we buiten hebben staan het niet gaan redden...

Om op een positieve noot te eindigen: het voordeel van deze regen is dat de kassen er weer mooi schoon bij staan want hier is het goed vertoeven. Dit jaar telen we voor het eerst aubergines, maar 10 planten. Op deze manier kunnen we leren wat deze planten van ons nodig hebben en wat de potentiële opbrengst is. Wat ons betreft is het een heel succesvol experiment en we horen ook van jullie dat het een welkome toevoeging is aan het assortiment. We gaan waarschijnlijk volgend jaar dus een grotere hoeveelheid planten.

De oogst van deze week:
- Krop sla: weer verschillende rassen om uit te kiezen
- Komkommer
- Sperzieboon: we hebben 4 bedden beschikbaar en het is altijd lastig inschatten: is dit nou voldoende, te weinig of teveel voor 250 oogstaandelen? We schatten in dat het voldoende is voor iedereen. Als dit niet zo blijkt te zijn staat er op zaterdag iets anders op de lijst. Sperzieboon komt nog vaker op de lijst binnenkort.
- Nz spinazie, zomerpostelein of snijbiet: In de kraam deze week een boekentip van Simone: Groenten van Mari Maris. Blader eens door dit boek voor inspiratie.

Voor iedereen 1 keer deze zomer een zonnebloem! Het oogsten hiervan gaat op goed vertrouwen. Heb je er al een meegenomen, dan niet nog een keer. Alleen oogsten als hij op de lijst staat, iedere week is een beperkte hoeveelheid beschikbaar.

Ook is er weer rucola, knoflook en het laatste restje radijs. De basilicum planten laten we een weekje bijkomen van de oogst van vorige week.

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mails kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin.
- Andijvie: nog 15 kroppen beschikbaar, helemaal achteraan in de bedden.
- Tomaat
- Paprika
- Spitskool: ongeveer 10 stuks beschikbaar. Als de kool stevig aanvoelt als je erin knijpt is hij oogstrijp.
- Aubergine
- Pluk sla
- Courgette: 'gewone', bol of zapalitto.
- Paarse koolrabi:
er staan prachtige exemplaren. Wel even goed speuren.
- Red Russian boerenkool: laat de planten staan en oogst alleen de buitenste grote bladeren.
- Bieten: achteraan in het bed oogsten, daar vind je de mooiste.
- 2e krop sla, komkommer, Nz spinazie, zomerpostelein of snijbiet

Heb je 2 oogstaandelen en wil je liever een van je 'vaste' groenten vervangen door een keuzegroente, dat mag. Heb je 1 oogstaandeel dan staat je hoeveelheid keuzegroenten vast.

Voor in de agenda:

Meewerkdag op zaterdag 5 augustus. Deze dag gaan we de kruidentuin en bloementuin aandacht geven. Ben je er rond de lunch dan kun je aanschuiven bij de courgettesoep. Neem je zelf een broodje mee? Het is fijn om een inschatting te hebben van de hoeveelheid mensen. Eet je graag soep mee, zet dat dan even achter je naam bij het vrijwilligersrooster.

Op woensdag 9 augustus gaan we weer avondschoffelen. Geef jezelf op via het rooster.

Op dinsdag 8 augustus is er weer yoga op de tuin van 19:00 tot 20:15.

Foto's delen

Heb je leuke foto's van jezelf op de tuin?
Deel ze met ons via tuinders@moestuindehaar.nl als we deze mogen gebruiken voor de nieuwsbrieven, social media en de website.

Recepten kun je delen via kokenmet@moestuindehaar.nl dan verwerken wij ze op de Koken Met pagina.

Jam

De aardbeienjam ligt weer in de kraam. Dit jaar hebben we een volzoete variant en een halfzoete variant met 50% minder toegevoegde suiker.
Zodra de labeltjes geschreven zijn ligt ook de calendula zalf in de kraam en over een tijdje komt ook de courgettejam, de atjar en de zoetzuur van komkommer weer in de kraam.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet