kleinere foto 2

Tuinbericht week 33

BELANGRIJKE OPROEP: START MET OOGSTEN ACHTERIN HET BED.
We hebben het al vaker in het tuinbericht gezet, maar toch nog een een keer: Er hangen prachtige en veel snijbonen achterin de rij; er staan mooie bieten, achterin het bed; de Red Russian boerenkool is op zijn mooist, helemaal achteraan. Eigenlijk geldt dat voor alle groenten op dit moment. Er wordt heel veel geoogst vlakbij de vlag, en dat is jammer want achteraan staat veel moois!

Tot nu toe hebben wij de courgettes en komkommers geoogst en kon je ze meenemen vanuit de marktkraam. De planten staan lange tijd in de kas en op het land. We proberen zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Zo binden we de komkommers wekelijks op, verwijderen we lelijke bladeren en oogsten we zelf om op deze manier zoveel mogelijk oogst van de planten te krijgen. Rond deze tijd van het jaar zie je de planten langzaam minder vitaal worden. Bladeren worden geel, krijgen meeldauw en ze geven minder vruchten. Over een paar weken maken de komkommers plaats voor de planten die we in het najaar uit de kas gaan oogsten, en ruimen we de courgettes buiten op. Dit is het moment waarop we jullie willen laten kennismaken met het oogsten van de komkommers en de gewone courgette. Vanaf nu mag je dus zelf naar de kas om komkommer te oogsten en het land op om een courgette uit te zoeken. De bolcourgettes en zapalitto's liggen nog wel bij de kraam, die oogsten wij.

Oogsttips voor komkommer:
- Loop alleen op de paden die niet afgezet zijn. Let op: er kunnen waterslangen, ladders en gereedschap liggen.
- Kinderen graag alleen onder begeleiding in de kassen.
- Gebruik altijd een schaartje.
- Kies een komkommer die een mooie rond onderkant heeft: als er een spits puntje aan zit is hij nog niet rijp.
- Knip dichtbij de komkommer het steeltje door.
- Let goed op dat je de hoofdsteel van de plant niet doorknipt.
- Oogst 1 grote of 2 snack komkommer.

Oogsttips voor gewone courgette:
- De bladeren van deze planten kunnen irritatie aan de huid geven, draag liefst lange mouwen en handschoenen. Er hangen in het huisje aan de kapstok overhemden die je kunt lenen, als je een T-shirt aan hebt.
- Loop voorzichtig tussen de planten door: ze zijn groot en liggen ook op het pad.
- Gebruik altijd een schaartje of een mes.
- Knip of snij de dikke steel dichtbij de courgette door.
- Let goed op dat je de hoofdtak van de plant niet doorknipt.
- Oogst de bloemen niet: daar groeien weer nieuwe courgettes uit.
- Je mag 1 courgette oogsten: een grote is goed voor soep, een kleintje smaakvol voor andere gerechten.

We missen behoorlijk wat oogstschaartjes, we denken dat er een aantal ongemerkt mee naar huis genomen zijn. Wil je even kijken of je nog een schaartje thuis hebt liggen, en deze weer meenemen naar de tuin? We hebben alle schaartjes de komende weken nodig.

De oogst van deze week:
- Komkommer
- Groenselderij: Dit is de ongebleekte variant van de welbekende bleekselderij. De stengels zijn wat steviger dan zijn gebleekte broertje, daardoor knapperiger en ook wat beter houdbaar. Qua smaak ontloopt het elkaar niet veel. Lekker in soep, pasta's en hartige taarten. Maar ook rauw te verwerken in een salade of als 'dipper' bij de borrel.
- Sla
- Venkel

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mail kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin.
- Aardappelen
- Tomaten
- Paprika
- Aubergine
- Courgette: gewone, bol of zapalitto.
- Bieten
- Prei
- Nieuw-Zeelandse spinazie
- Red Russian boerenkool of Palmkool
- Snijbiet
- Sperziebonen of snijbonen

Heb je 2 oogstaandelen en wil je liever één van je 'vaste' groenten vervangen door een keuzegroente? Dat mag! Heb je 1 oogstaandeel dan staat je hoeveelheid keuzegroenten vast.

Aardbeienstekjes oogsten voor thuis:

De aardbeienplanten hebben weer stekjes gemaakt. Deze moeten van de planten af. Het leuke is dat je deze stekjes thuis in de tuin of in een pot kan zetten waardoor je volgend jaar ook zelf aardbeien hebt!
Naast de vele stekjes aan de plant staat er ook veel onkruid in het bed. Help mee om de planten klaar te maken voor de winter: wied een metertje, en knip de stekken af om mee naar huis te nemen. Gebruik alleen het eerste stekje na de plant: die is het sterkste. De tweede of derde stek aan de uitloper zal minder vruchten geven.
We zetten een vlag neer bij het bed waar je kunt wieden en stekken kunt oogsten.

Voor in de agenda:

Dinsdag 22 augustus: yoga op de tuin van 19.00 tot 20.15 uur. Schrijf je in via de knop hieronder. De yoga gaat door bij minimaal 4 deelnemers.
Dinsdag 29 augustus: Avondschoffelen. Lekker buiten actief de dag afsluiten! Kom helpen van 19.00 tot 21.00 uur. Alle handen zijn welkom want er staat veel onkruid. Schrijf je in via de knop hieronder.
Zaterdag 9 september: meewerkdag.


Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet