kleinere foto 2

Tuinbericht week 34

De bloementuin is op zijn mooist in augustus. Om dat te vieren organiseren we komende zaterdag het Moestuin de Haar bloemenfeest. Uiteraard kun je een bos bloemen plukken. Speciaal voor kinderen is er het kinderboeket; voor een gereduceerde prijs kunnen zij een kleiner formaat bosje plukken. Er is een tuinder en een bloemist aanwezig die advies geven over plukken van bloemen en het maken van een boeket. En tijdens een gratis rondleiding krijg je informatie over de functie van bloemen in de natuurgeneeskunde (om 12.00, 13.00 en 14.00 uur). Kortom: laat je verwonderen en inspireren door de bloemenpracht op de tuin! Je bent van harte welkom tussen 11.00 en 15.00 uur. Het beloofd gezellig druk te worden want onze buren, Emmaus, organiseren hun jaarlijkse zomerfeestmarkt op hetzelfde moment.

Willen jullie nogmaals kijken of je een oogstschaartje thuis hebt liggen? We missen er nog steeds een groot aantal.

De oogst van deze week:
- Bosui
- Tomaten
- Sperziebonen of snijbonen
- Ananaskers: Dit bijzonder vruchtje hebben we dit jaar voor het eerst geteeld. Ze hebben wel wat weg van de bekende tuinplant met oranje lampionnetjes. Echter die zijn niet eetbaar en de ananaskers wel. In het lampionnetje zit een geel/oranje bes met een fris zoet-zure smaak. De besjes zijn rijp als het lampionnetje droog, dor en bruin zijn. Als je het lampionnetje vastpakt moet deze scheuren. Een groen, nog stevig lampionnetje heeft een onrijpe bes in zich, die kun je dus beter nog even laten hangen.

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mail kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin.
- Paprika
- Aubergine
- Courgette: gewone, bol of zapalitto.


- Snijbiet
- Komkommer
- Groenselderij
- Sla
- Venkel
- Artisjok
- Bietjes
- Spitskool
- Red Russian zomerboerenkool: Deze boerenkool heeft diep gekarteld blauwgroen blad met rode nerven. Een plaatje om te zien. Met een zoetig, maar toch licht pittige boerenkoolsmaak is hij heel goed rauw te eten. Maar wist je dat ook een lekkere pesto kunt maken van deze boerenkool? Blancheer de blaadjes, mix ze met Parmezaanse kaas, noten, wat knoflook en olie. En klaar om te gebruiken!

Ook deze week kun je aardbeienstekjes oogsten, en meteen een stukje van het aardbeienbed wieden: zo zorgen we samen dat de aardbeienplanten goed de winter in gaan.

Leaderprijs

Vanaf de start van de moestuin krijgt Stichting Moestuin de Haar via Leader subsidie in het kader van plattelandsontwikkeling. Hiervan zijn onder andere de tunnelkassen gebouwd en is de beregeningsinstallatie aangelegd. Een groep van 26 projecten in Utrecht West is nu genomineerd voor de Leader periodeprijs. Binnen alle projecten projecten staat verbinding tussen stad en land, korte ketens, voedsel van dichtbij en verduurzaming centraal. Wij zijn ook genomineerd voor deze prijs! Stem op de moestuin: klik hier en kies voor het project: 'De Historische Moestuin de Haar in ere hersteld en weer in bedrijf".

Appel, peren en pruimen

Achter de oude kasteelmuur ligt een openbare boomgaard van Natuurmonumenten. Er staan verschillende soorten fruitbomen waaronder appels, peren en pruimen. Je mag er vrij plukken voor eigen gebruik. Het is echt leuk om daar een keer een kijkje te nemen en meteen wat fruit mee te nemen. Er staan helemaal achteraan ook bijenkasten waarvan wij zeker bijen op de tuin hebben om onze planten te bevruchten. Je komt bij de boomgaard door in het dorp, voor de dierenweide, de Wethouder de Greeflaan in de gaan. Op een gegeven ogenblik zie je dan links de muur van de tuin, en rechts de boomgaard.

Voor in de agenda:

Dinsdag 22 augustus: yoga op de tuin van 19.00 tot 20.15 uur. Schrijf je in via de knop hieronder.
Zaterdag 26 augustus: Bloemenfeest en feestmarkt bij Emmaus van 11.00 tot 15.00 uur.
Maandag 28 augustus: yoga op de tuin van 19.00 tot 20.15 uur. Schrijf je in via de knop hieronder. Gaat door bij minimaal 4 deelnemers.
Dinsdag 29 augustus: Avondschoffelen. Lekker buiten actief de dag afsluiten! Kom helpen van 19.00 tot 21.00 uur. Alle handen zijn welkom want er staat veel onkruid. Schrijf je in via de knop hieronder.
Zaterdag 9 september: meewerkdag.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet