kleinere foto 2

Tuinbericht week 35

In de vroege ochtend hangt er een vleugje mist over de tuin. Het is dan zelfs een beetje fris, en een trui gaat weer even aan. Het zijn de eerste tekenen dat de herfst zich gaat aandienen. Je ziet het ook aan de gewassen op de tuin: de komkommerplanten zijn geel en slap en geven bijna geen vruchten meer. Als je naar het pompoenenveldje kijkt zie je dat een deel van de planten zijn blad verloren heeft waardoor de prachtige oranje vruchten bloot op het veld liggen, klaar om geoogst te worden. In de bloementuin laten we een aantal soorten in het zaad schieten, zodat we deze kunnen oogsten en volgend jaar kunnen gebruiken om nieuwe planten op te kweken.

De komkommerplanten halen we komende week uit de kas, we maken de grond los, verwennen hem met compost en planten en zaaien dan van allerlei lekkers voor in het najaar. Over een paar weken doen we dit ook met de tomatenplanten. En natuurlijk gaan we samen de pompoenen oogsten tijdens het oogstfeest! Over 2 weken is het zover; hierover verderop in het tuinbericht meer.

De overvloedige oogst van de zomer begint dus achter ons te liggen, de vruchtgewassen verdwijnen langzaam uit het assortiment, en maken plaats voor gewassen die beter bestand zijn tegen koelere nachten en kortere dagen. Het voelt wel een beetje weemoedig, maar ook het najaar heeft zijn eigen charme en uitdagingen. Tot die tijd genieten we nog even van heerlijke tomaten, aubergines, paprika's en de warme zonnestralen.

De oogst van deze week:
- Groenselderij
- Palmkool of Red Russian Boerenkool: op het oogstbord staat welke beschikbaar is.
- Sperziebonen of snijbonen: ook hiervoor geldt dat op het bord staat welke geoogst kunnen worden.

3 keuzegroenten:
De keuzelijst in deze mail kan verschillen met de lijst die je aantreft op de tuin.
- Aardappelen
- Paprika
- Aubergine
- Courgette
- Ananaskers
- Snijbiet
- Knoflook
- Artisjok
- Bietjes
- Tomaten
- Komkommer: De allerallerlaatste van dit seizoen! Op = op.
- Rode kool: Deze kolen zijn de komende weken in kleine hoeveelheden per keer oogstbaar. Wij zullen ze voor jullie oogsten en in de kraam leggen. Er is voor iedereen 1 rode kool beschikbaar in de komende weken. Dus als hij nu op is, is er volgend week weer een kans. Dan uiteraard alleen voor de oogstdeelnemers die nog niet gehad hebben.
- Bosui
- Nieuw Zeelandse spinazie

Ook deze week kun je aardbeienstekjes oogsten, en meteen een stukje van het aardbeienbed wieden: zo zorgen we samen dat de aardbeienplanten goed de winter in gaan.

Oogstfeest

Op zaterdag 16 september organiseren we ons jaarlijks terugkerend oogstfeest. Je bent van harte welkom om samen met ons de pompoenenoogst binnen te halen en gezellig samen te zijn op de tuin. Uiteraard kun je ook dit jaar een grote pompen winnen door het juiste aantal pompoenen in te schatten. We starten om 14.00 uur en gaan samen aan de slag. Na gedane arbeid is het tijd om te proosten en te eten. We willen je vragen iets lekkers of hartigs mee te nemen zodat we allerlei verschillende hapjes hebben om te delen. Om 16.00 uur sluiten we af. Kom ook en vier met ons mee!

Voor in de agenda:

Dinsdag 29 augustus: Avondschoffelen. Lekker buiten actief de dag afsluiten. Kom helpen van 19.00 tot 21.00 uur. Alle handen zijn welkom want er staat veel onkruid. Schrijf je in via de knop hieronder.
Dinsdag 5 september: yoga op de tuin, van 19.00 tot 20.30 uur. Ontspannen tussen de groenten, in de avondschemering. Een unieke ervaring: Inschrijven kan via de knop hieronder.
Zaterdag 9 september: meewerkdag, kom een dagdeel of een uurtje helpen en ervaar hoe het is om bezig te zijn op de tuin; ervaring is niet nodig.
Zaterdag 16 september: Oogstfeest.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet