kleinere foto 2

Tuinbericht week 36

Na een hete week was de regen van afgelopen nacht zeer welkom. In de kassen planten we de eerste najaarsgroenten, in de bloementuin zijn we begonnen met het winterklaar maken van de bedden waar 1-jarige bloemen zijn uitgebloeid, en zoals we al aangekondigd hebben:
Komende zaterdag vieren we ons jaarlijkse oogstfeest!
Om 14.00 uur starten we samen met het oogsten van de pompoenen. Raad jij hoeveel pompoenen we van het veld halen? Met deze prijsvraag kun je een reuze pompoen winnen!
Na gedane arbeid is het tijd om te proosten en te eten. We willen je vragen iets lekkers of hartigs mee te nemen zodat we allerlei verschillende hapjes hebben om te delen. Om 16.00 uur sluiten we af. We hopen dat jullie allemaal komen om gezellig samen te zijn en om te vieren dat de tuin ons ook dit jaar zoveel geeft!

Heb jij een potje calendulazalf gekocht en afgelopen week ervaren dat de zalf wel erg vloeibaar is? Dit klopt: de zalf is gemaakt op basis van kokosolie en deze heeft een smeltpunt van 26 graden. Nu het wat koeler wordt, zal dit probleem opgelost zijn.

De oogst van deze week:
- Sperzieboontjes of Toverboontjes: De prachtige paarse sperziebonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Wij noemen ze graag toverboontjes omdat ze groen kleuren als je ze kookt. Qua smaakt zijn ze wat voller en zoeter dan de gewone sperziebonen. Je kunt ze koken, roerbakken, wokken, stomen of in de oven bereiden. In een salade zijn ze ook lekker: eerst wel koken en laten afkoelen voordat je ze in een salade verwerkt. Rauw kun je ze beter niet eten vanwege een licht giftig eiwit dat door verhitten onschadelijk gemaakt wordt.
- Sla
- Aardappelen
- Basilicum: Volgende week gaan de planten uit de kas, dus neem vooral basilicum mee!
- Ananaskers

2 keuzegroenten:
Van een aantal groenten hebben we een klein aantal porties. Deze zetten we in wisselende volgorde op het oogstbord. Laat je verassen op de tuin!
- Radicchio: Ook wel roodlof genoemd. Deze kleine ronde, stevige krop hoort bij de witloffamilie en heeft een wat bittere smaak. In de supermarkt zitten ze vaak in zakjes met gemengde sla. Je kunt de radicchio ook in kwarten snijden en grillen, of in dunnen reepjes stomen en in een lekkere pasta verwerken. Bij het oogsten is het belangrijk dat je goed voelt of de krop stevig is. Een krop die je nog kunt indrukken is nog niet oogstbaar.
- Paprika
- Courgette
- Snijbiet
- Tomaten
- Groenselderij
- Aubergine: Alleen als je nog niet gehad hebt.
- Worteltjes

Kijk voor een mooie zonnebloem in vak E: op = op.

Leader periodeprijs

Een paar weken geleden deden we via het tuinbericht de oproep om te stemmen op ons project voor de Leader periodeprijs 2016-2022. Na het tellen van alle stemmen en de samenvoeging van het jury oordeel blijkt dat ‘De historische Moestuin de Haar in ere hersteld en weer in bedrijf’ de eerste plaats heeft behaald. Bedankt voor jullie steun, we zijn er heel blij mee!

Veel van de elementen uit het project zijn al gerealiseerd op de tuin, de muurkas is een van de laatste projecten. Om daar al wel vast een beeld van te geven heeft de stichting afgelopen zaterdag de contouren van de muurkas geplaatst op de plaats waar de kas gaat komen. Loop eens door tot achter de tunnelkassen en krijg een eerste indruk. De locatie is niet exact maar vooral om een beeld te geven van de realisatie.
Binnenkort volgt meer informatie over bouw, inrichting en hoe we de kracht van de CSA willen inzetten om tot een prachtig eindresultaat te komen.

Voor in de agenda:

Dinsdag 12 september: Vanavond gaat de yoga niet door ivm de voorspelde regen. Het was afgelopen seizoen een succes, en daarom zal de yoga ook volgende zomer weer gegeven worden op de tuin.
Zaterdag 16 september: Oogstfeest. Kom ook van 14.00 tot 16.000 uur!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram