kleinere foto 2

Tuinbericht week 39

Afgelopen zaterdag was de herfst equinox: het moment in het jaar dat de nacht en de dag even lang is. Hiermee heeft de herfst haar intrede gemaakt. Ook in de kassen zijn de seizoenen aan het wisselen: de komkommers en bijna alle tomatenplanten hebben inmiddels plaats gemaakt voor de najaarslichting groenten. Dat is dit najaar onder andere: winterpostelein, krulandijvie, sla, tatsoi, venkel en radijs. Moedigen jullie ze ook af en toe aan als je langs loopt?

De kasgewassen hebben het deze zomer uitzonderlijk goed gegaan. De komkommer- en tomatenoogst was overvloedig en we hebben geen noemenswaardige last gehad van ziektes of plagen. We knijpen ons in onze handjes. Voor het eerst hebben we een kleine hoeveelheid aubergines geteeld zodat we konden leren wat deze plant van ons vraagt. We hebben veel enthousiaste reacties van jullie mogen ontvangen en de planten goed gemonitord. Daarom nemen we de aubergine volgend jaar op in ons teeltplant want het is ons goed bevallen.

De oogst van deze week:
- Aardappel: we oogsten het ras Sevilla. Dit ras is veelzijdig en staat bekend om haar uitzonderlijk goede smaak. Ook geschikt voor het maken van friet of chips maar ook als tafelaardappel en zelfs door de stamp wat ons betreft prima.
- Groene tomaten: een bijzondere groente op de oogstlijst deze week, maar 1 keer per jaar: de groene tomaat. Niet rauw te eten (giftig) maar door verhitting verteerbaar. Op Google zijn genoeg recepten te vinden. Vaak wordt er chutney van gemaakt, worden ze gefrituurd of in curry's gebruikt.
- Sweet Dumpling pompoen: deze ronde beauty is niet groot maar blinkt uit qua smaak en is de smaakvolste pompoen die wij telen. De schil blijft hard en wordt niet gegeten. Het gemakkelijkst is daarom om hem in zijn geheel of in 2 helften in de oven te bereiden. De smaak is zo zoet dat deze ook goed te gebruiken is voor zoete gerechten.

2 keuzegroenten:
Van sommige groenten hebben we een kleinere hoeveelheden beschikbaar. Laat je verassen door het oogstbord welke er is.
- Cherry tomaten: vanaf deze week niet meer voor iedereen voldoende beschikbaar.
- Paprika
- Courgette
- Groenselderij
- Sla
- Spinazie
- Nieuw Zeelandse spinazie
- Palmkool/Red Russian
- Mais
- Snijbiet

Vanaf deze week is de bloemen pluktuin gesloten voor dit seizoen. De tuin heeft nog niet eerder zo'n overvloedige bloemenoogst gegeven en we kijken heel tevreden terug op de afgelopen maanden. De mensen die een bloemenabonnement hebben mogen als enige nog wel door blijven knippen. Dit mag je doen zolang je nog een bosje bij elkaar kunt vinden. Dat is waarschijnlijk tot de eerste vorst.

Schoolklas restaurant

Afgelopen vrijdagmorgen was de tuin toneel voor een heel bijzondere gebeurtenis. Groep 7 en 8 van de Bonifatius basisschool opende voor de gelegenheid restaurant 'Vers'.
In de ochtend is er druk geoogst en gekookt en zijn de tafels mooi gedekt. Op bezoek kwamen opa's, oma's en de 70 plussers uit het dorp. Zij werden getrakteerd op de gastvrijheid en kookkunsten van de kinderen en wij werken getrakteerd op verhalen van vroegere tijden op deze tuin: bessen plukken omdat vaders bij de kassen werkte, kwajongensstreken uithalen of verhalen over de oranje kermis vereniging die in de schuur hun spullen opsloeg.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Op de foto hiernaast een bijzondere tuingast: de Rode Amerikaanse rivierkreeft.
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram