kleinere foto 2

Tuinbericht week 40

Nu de herfst begonnen is, neemt de werkdruk op de tuin beetje bij beetje af. Onkruid groeit minder hard, zaaien en planten kan nog een paar weken voordat het te koud wordt, en we hoeven geen tomaten en komkommers meer te oogsten. Tijd om opruimklussen op te pakken, zoals het verwijderen van de palen van de bonen. In de bloementuin verjongen we veel vaste planten en ruimen we de eenjarige bloemen op. Als tuinders starten we met het maken van plannen voor het volgende seizoen. Graag nemen we jullie feedback, meningen en enthousiasme mee in deze plannenmakerij: de knop hieronder geeft toegang tot de najaarsevaluatie. Vul jij hem ook in? Alvast bedankt!
De oogst van deze week:
- Andijvie
- Boerenkool of een witte kool. Belangrijkje oogstinformatie over de boerenkool: oogst van de boerenkool maximaal 4 van de onderste bladeren per plant. Kijk even goed of er al van een plant geoogst is, en ga zo nodig naar een volgende plant. Zo zorgen we ervoor dat iedere plant nog ruim bladeren heeft aan de top en ze kunnen doorgroeien zodat we over een paar weken weer kunnen oogsten van de boerenkool. Oogst NOOIT DE TOP uit de boerenkool, er is dan geen groeipunt meer en de plant zal dood gaan.
- Paksoi

2 keuzegroenten:
Van sommige groenten hebben we een kleinere hoeveelheden beschikbaar. Laat je verassen en kijk op het oogstbord welke groente er beschikbaar is.
- Bindsla: een slasoort met een stevig en knapperig blad. Lekker als salade maar ook prima om te stoven of te roerbakken.
- Paprika
- Rode kool: alleen als je nog niet gehad hebt.
- Groenselderij
- Spinazie
- Nieuw Zeelandse spinazie
- Spruitkoppen
- Snijbiet
- Paprika
- Portie groene pepers: om bijvoorbeeld sambal mee te maken.
- Droogbonen: De snijbonen zijn aan het indrogen, en dus is het tijd om ze te oogsten als droogboon. Laat de bonen na het oogsten nog een tijdje op een droge, donkere plek goed indrogen, zodat je zeker weet dat ze echt droog zijn. Daarna kun je ze doppen en bewaren. Zo heb je van de winter ook nog bonen. Maar je kunt ze natuurlijk ook meteen opeten.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram