kleinere foto 2

Tuinbericht week 41

Dank aan iedereen die de najaarsevaluatie afgelopen week heeft ingevuld! Als het nog niet gelukt is; hieronder staat nogmaals de knop die toegang geeft tot het bestand. Hij blijft nog een week openstaan. Daarna nemen we de tijd om alles door te lezen en te bespreken. Uiteraard koppelen we vervolgens onze bevinden naar jullie terug in het tuinbericht.
Er komen steeds meer herfstgroenten op de oogstlijst zoals knolselderij, verschillende kolen en andijvie. De paprika's en aubergines, echte zomergroenten, halen we uit de kas en staan dus voor het laatst op de lijst deze week. Het is leuk om een kijkje te nemen in de kassen: je ziet er al het lekkers wat nog komen gaat!

De oogst van deze week:
- Knolselderij: niet de mooiste groente als je hem uit de grond getrokken hebt, maar de smaak is heerlijk: mild en met een vleugje anijs. Schillen kan een uitdaging zijn. Het beste kun je eerst de boven- en onderkant eraf snijden waarna hij daarna redelijk makkelijk te schillen is. Lekker in aardappel-knolselderij puree (met gegratineerde kaas uit de oven!), als basis voor soep, of geroosterd met bijvoorbeeld venkel.
- Witte kool of palmkool.
- Aardappel: Vorige week merkte we dat de aardappels aan kwaliteit verliezen: er zitten exemplaren met aardappelholheid bij: je ziet aan de buitenkant niets, maar als je de aardappel opensnijd zit er een holte in, of soms zelfs rot. Dit ontstaat als aardappels onregelmatig groeien: bijvoorbeeld als er na een droge periode weer veel regen valt zoals in de zomervakantie het geval is geweest. Als de holte klein is kun de rest van de aardappel nog prima gebruiken door het aangetaste deel eruit te snijden. Soms is het groot en lukt dit niet meer. Daarom oogsten we deze week alle aardappels op, zodat de holtes niet groter worden.

2 keuzegroenten:
Van sommige groenten hebben we een kleinere hoeveelheden beschikbaar. Laat je verassen en kijk op het oogstbord welke groente er beschikbaar is.
- Bindsla
- Rode kool: Alleen als je nog niet gehad hebt.
- Sla
- Spinazie
- Andijvie
- Courgette
- Snijbiet
- Paprika
- Portie groene pepers: om bijvoorbeeld sambal mee te maken.
- Paarse sperziebonen
- Paksoi
- Aubergine: De laatste van dit jaar, we halen deze week de planten uit de kas.
- Paprika: Ook dit zijn de laatste van het jaar.

Volgende week is het herfstvakantie: ben je er zelf niet? Laat je vriendin, buurman, opa, moeder of wie het dan ook leuk vindt in jouw plaats oogsten.

Tuin in de media

RTV Utrecht zendt een prachtige documentaire uit over de ontwikkeling van de historische moestuin op landgoed Vollenhove. Dit gebeurt in drie delen. Op dinsdag 31 oktober komt de diversiteit aan functies, teelten en beheersvormen in beeld in 9 korte registraties van de moestuinen waaronder onze moestuin.

OBS Haarzicht op de tuin

Afgelopen week waren de drie bovenbouwgroepen van basisschool Haarzicht op de tuin om te leren, te werken en te koken. We maakte courgettesoep, die schoorvoetend geproefd werd, en daarna in bijna alle gevallen helemaal op ging! In het voorjaar komen ze nogmaals langs om dan te ervaren hoe het is om te zaaien en te planten.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram