kleinere foto 2

Tuinbericht week 42

Na een paar dagen hevige regen weten we weer dat onze tuin een 'kleigrond tuin' is. In de bedden zak je weg, lopen met een volle kruiwagen is 2x zo zwaar en de graspaden veranderen langzaam in modderpaden. Op zulke momenten zou je wensen dat je een 'zandgrond tuin' had. Aan de andere kant: onze bodem houdt vocht goed vast, wat heel fijn is in de droge zomers, en is rijk aan voedingsstoffen en mineralen waardoor wij met alleen compost kunnen bemesten om de bodem gezond te houden. Dit is allemaal gemijmer op een natte herfstochtend, want we hebben het te doen met de tuin ons geeft, en dat is goed genoeg en prachtig: Tussen de buien door is er een regenboog, de opkomende zon over het nevelige veld is adembenemend en als je goed rondkijkt landt er zomaar een insect op de artisjok die in bloei staat. En, waar we het allemaal voor doen: Deze week geeft de tuin ons weer 5 lekkere verse groentes!
Zoals we in een eerder tuinbericht al gemeld hebben, zal er vanaf nu af en toe een stopweek zijn qua oogst: Volgende week (week 43; woensdag 25, vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober) is een stopweek en is er dus géén oogst. Alles wat er na deze week staat is nog wat te klein om geoogst te worden, en groeit uiteraard ook minder snel. In de eerste week van november hebben we weer genoeg voor een goed gevulde tas.

De oogst van deze week:
- Pompoen of knolselderij: We hadden de knolselderij nog graag een paar weken bewaard, maar er is kans op nachtvorst en daar kan hij niet tegen. Thuis kun je hem wel prima bewaren (op een donkere en koele plek), dus als je van knolselderij houdt, neem hem dan vooral mee, want wellicht is hij na deze week weg. De pompoenen liggen in de kas, je kunt er daar eentje ophalen.
- Venkel: Kleine knapperige venkeltjes uit de tuin: je mag er 2 meenemen.
- Bindsla of Salanova sla

2 keuzegroenten:
Van sommige groenten hebben we een kleinere hoeveelheden beschikbaar. Laat je verassen en kijk op het oogstbord welke groente er beschikbaar is.
- Aardappelen
- Spinazie
- Andijvie
- Courgette
- Snijbiet
- Bietjes: er zijn weer bietjes! Ze groeien wat onregelmatig en vooral achter in het bed staan de grote exemplaren. Laat de kleintjes liever nog staan, die groeien nog door.
- Groenselderij
- Koolrabi: kies een mooie grote uit het bed.
- Palmkool
- Red Russian boerenkool

Dahlia's en bonenrekken

De dahliaknollen halen we elk jaar de grond uit wat ze kunnen niet tegen vorst en langdurige nattigheid. Het is een grote klus. Heb je zin om een uurtje te helpen? Dat kan deze week op woensdag of vrijdag. Je kunt gewoon binnenlopen.
Een lichtere klus is het opruimen van de bonenrekken. Als een paar mensen een metertje bamboestokken weghalen, verdelen we het werk, en dat is van harte welkom!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:
Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram