kleinere foto 2

Tuinbericht week 44

'Uitzonderlijk natte oktobermaand met gemiddeld over het land 148 millimeter tegen 84 normaal' kopt weeronline vandaag. De tuin heeft veel moeite om al het hemelwater af te voeren, met als gevolg dat sommige bedden onderwater staan, en gewassen wegrotten terwijl ze nog niet echt lekker volgroeid zijn.
We gaan deze week een aantal gewassen voor jullie oogsten en in de marktkraam leggen zodat er minder over het land gelopen hoeft te worden. En we laten jullie ook de kleinere gewassen oogsten die anders zouden wegrotten. Het is allemaal een wat troosteloos gezicht, en zo niet wat we in gedachte hadden voor de laatste weken van het seizoen maar we laten ons niet uit het veld slaan en zorgen dat er 5 groentes geoogst kunnen worden deze week. Volgende week is er geen oogst.

Een paar mededelingen van huishoudelijke aard:
- Laarzen zijn echt aan te raden deze week: We hebben er een aantal in het huisje staan die je kunt lenen.
- De fietsenstalling in het gras is te nat om te gebruiken; je mag je fiets meteen achter het toegangshek zetten (voor de aanhangwagen).
- Ivm de wintertijd sluiten we vanaf deze week op vrijdagen om 17.00 uur. Het is gewoonweg te donker om tot 18.00 uur open te blijven.
- Zaterdag sluiten we eenmalig om 13.00 uur: we gaan in de middag met onze vrijwilligers op stap om ze te bedanken voor al hun positiviteit, inzet en harde werk op de tuin.

De oogst van deze week:
- Pompoen: kies uit 2 sweet dumplings (1 grote en 1 kleintje), 1 oranje pompoen of 1 blue kuri pompoen. Ze liggen bij de kraam of in de kas.
- Bindsla, mini radicchio (roodlof) of mini venkel
- Winterpostelein: deze staat in de kas. Je ziet een soort 'pollen' met blaadjes staan. Oogst 4 van deze polletjes door ze een paar centimeter boven de grond af te snijden. Trek ze niet uit de grond, want de winterpostelein groeit weer aan, en later kunnen we er nog een keer van oogsten.
- Snijbiet

1 keuzegroenten:
Laat je op de tuin verrassen door wat er op de keuzelijst staat.


In vak C staat een bed groenselderij die niet meer volgroeit zal raken: In een soep of als smaakmaker in een ander gerecht is hij nog prima te gebruiken. Als je wilt mag je hiervan oogsten.

Naam gezocht!

Afgelopen maanden was vrijwilligster Anna met grote regelmaat in de middentuin te vinden om aan het insectenhotel te werken. Inmiddels is het hotel helemaal af en zijn de eerste gasten gespot. Het enige wat ontbreekt is een naam. We hebben 5 kanshebbers geselecteerd: Polletje, Vliegensvlug Hotel, Haar hotel, Villa de Haar, Insectenkasteel de Haar. Druk op de link en laat weten welke naam jij het beste vind. Stemmen kan tot en met vrijdag want zaterdagmiddag onthullen we de naam!

Spooktocht

Op zaterdag 4 november organiseert de kermis- en Oranjevereniging Haarzuilens een griezeltocht voor kinderen. Ook de tuin was in de tocht opgenomen, maar door het natte weer kiezen ze voor een alternatieve, drogere, route. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.kovh.nl. Het belooft en griezelend spannende avond te worden!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 13:00 uurAfbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram