kleinere foto 2

Tuinbericht week 45

Deze week is er geen oogst.


Met goede moed en laarzen hebben veel van jullie vorige week de regen en modder getrotseerd om te komen oogsten. Zo fijn om iedereen ook in deze, toch wel wat moeilijke, omstandigheden te verwelkomen!
Gisteren hebben we geïnventariseerd wat er nog staat op het land, en ingeschat hoe lang de gewassen het nog volhouden in de natte klei. We hebben besloten om alle groenten die er nog staat te verdelen over week 46 en 47 zodat jullie nog 2 weken met volle tassen naar huis kunnen. Op zaterdag 25 november sluiten we het seizoen dan af, en zorgen we naast de groenten voor een warme beker chocomelk of glühwein en iets lekkers.
We gaan net als vorige week zoveel mogelijk proberen te oogsten voor jullie, zodat de meeste groentes bij de kraam liggen. Op naar 2 mooie, laatste weken van seizoen 2023!

Voor in de agenda:

Week 46 (woensdag 15, vrijdag 17 en zaterdag 18 november): voorlaatste oogstweek.
Week 47 (woensdag 22, vrijdag 24, zaterdag 25 november): laatste oogstweek

Zaterdag 25 november: feestelijk afsluiting van het oogstseizoen op de tuin tussen 10.00 en 15.00 uur.

Onze buren, Emmaus, zijn 25 november ook open en organiseren een workshop Furoshiki inpakken van 11.30 tot 13.00 uur. Dit is een Japanse manier van inpakken waarbij gebruik wordt gemaakt van inpakdoeken. Leuk voor de feestdagen! Je kunt gewoon aansluiten.

Steigerbuizen gezocht

Achter de oude tuinmuur staat een houten schuurtje waar wij spullen in opslaan. Het is al een oud gebouwtje en het plafond van de zolder, waar de palen van de bonenrekken lagen, begint door te zakken. De palen krijgen een nieuwe plek in een, nog te bouwen, rek. We zijn hiervoor opzoek naar steigerbuizen en koppelingen. Daarnaast zoeken we 1 of 2 bouwstempels om het plafond mee te ondersteunen. Heb jij een buis, koppeling(en) of bouwstempel liggen waar je niets mee doet? Laat het ons weten via tuinders@moestuindehaar.nl

Vrijwilligersuitje

Afgelopen zaterdag sloten we het hek eerder om met onze vrijwilligers op pad te gaan. We startte met een bezoek aan voedselbos Lekker Landgoed, het voedselbos achter Wielrevelt. Eigenaar Jan vertelde met passie over het ontstaan van het bos en hoe de natuur zich razendsnel ontwikkeld heeft op positieve wijze. Er staan veel bijzondere eetbare planten en bomen waarvan we er een aantal konden proeven. Inspirerend om te zien, te horen en te proeven hoe een voedselbos kan bijdragen aan natuurherstel en aan voedsel voor de mens.

Na dit bezoek stond er een borrel klaar, niet op de tuin dit keer, maar lekker droog bij de Emmaus. De naam van ons nieuwe instectenhotel werd door hotelmanager Anna onthult: Villa de Haar. Een gezellig samen zijn, met mooie woorden en dankbaarheid voor iedereen die op zijn eigen wijze een bijdrage heeft geleverd aan de tuin, sloot de middag af. Het is echt hartverwarmend om zoveel mensen elke keer weer te verwelkomen die hun handen uit de mouwen steken en ons helpen om te tuin te laten groeien en bloeien: Nogmaals dank aan iedereen!
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram