kleinere foto 2

Tuinbericht week 46

De leenlaarzen staan weer klaar in het huisje, voel je vrij om ze aan te trekken, want het is nog steeds aan te raden om met laarzen de tuin in te gaan. Deze week staan de spruiten op de oogstlijst: een groente die lang de tijd nodig heeft om te volgroeien en waar door velen naar uitgekeken wordt. Wij oogsten de spruiten voor jullie en leggen ze, nog wel aan de stam, klaar bij de kraam. Hier vind je ook de Laurin radijzen, de pompoenen en de Chineese kool. De gewassen uit de kas laten we jullie zelf oogsten.

De oogst van deze week:
- Paksoi: De slakken hebben de paksoi in de kas gevonden. Er zitten dus flink wat gaatjes in het blad. Gelukkig vinden ze de witte steel te hard en is deze nog heerlijk knapperig en vers.
- Laurin radijzen: deze radijzen worden ook wel witte rammenas genoemd en zijn verwant aan de rettich. Ze zijn heerlijk rauw te verwerken als pittige smaakmaker in een salade. maar warm zijn ze ook lekker bijvoorbeeld in een kerriesaus met rijst.
- Spruiten
- Voor een pittige 'touch' in je gerecht een klein bosje mosterdblad

2 keuzegroenten:
- Mini prei
- Chineese kool
- Sla
- Mini bietjes
- Pompoen

In vak C staat een bed groenselderij die niet meer volgroeit zal raken: In een soep of als smaakmaker in een ander gerecht is hij nog prima te gebruiken. Als je wilt mag je hiervan oogsten.

VOLGENDE WEEK IS DE LAATSTE OOGSTWEEK VAN HET SEIZOEN

Zwangerschapsverlof

Een berichtje van Simone:


Net zoals de spruitjes op het land er het hele seizoen over hebben gedaan om te groeien is er nog een ander spruitje het hele seizoen aan het groeien geweest, en wel het spruitje in mijn buik. Half december verwachten we onze zoon en dit is mijn laatste werkweek voor de start van mijn verlof.
Ik kijk ernaar uit om samen de winterse rust in te mogen duiken en in het voorjaar als de knoppen weer tot leven komen, ook zelf weer uit onze cocon te komen en terug te keren naar de tuin. Ik wens jullie een hele fijne winter toe en we zien elkaar weer in het voorjaar.

Terugkoppeling najaarsevaluatie

Een paar weken geleden hebben we jullie gevraagd de najaarsevaluatie in te vullen. 64 van jullie, 25% van alle oogstdeelnemers, heeft de moeite genomen om dit te doen: dank hiervoor!

Het weer had dit jaar een grote, minder positieve, invloed op de oogst: een zeer nat voorjaar, toen hete droge weken en nu wederom een kletsnatte periode in het najaar. Van overvloedige oogst, zoals vorig jaar, was dit jaar geen sprake. We hebben schaarste ervaren, en geprobeerd dit zo goed mogelijk te managen.
In de antwoorden op de eerste vraag; ‘wat zou je ons willen meegeven over de oogst en het verloop van het oogstseizoen’ kwam dit duidelijk naar voren. Een aantal van jullie was hierdoor teleurgesteld, of ontevreden. Maar de meerderheid toonde begrip voor de situatie, heeft afgelopen seizoen als positief ervaren en voelt zich betrokken bij de tuin (87%!). Als tuinders voelen we ons enorm gesteund door al deze fijne reacties.

Met het oog op mogelijk weer veel nattigheid komend jaar hebben we drie concrete acties ondernomen:
  • We hebben een aantal bedden nu al voorzien met compost en afgedekt met zwart plastic. Dit zijn de bedden in vak H. Als we het zeil er in maart afhalen zit er geen onkruid meer onder en kunnen we daar aan de slag. We hoeven voor deze bedden dan niet te wachten op een droog moment waarop de grote tractor de grond kan bewerken. Het is een experiment, en we gaan komend voorjaar zien of dit werkt.
  • Om te zorgen dat de kassen minder blank komen te staan hebben we afwaterings kuilen en geulen gegraven. Op dit moment is de bodem dusdanig verzadigd met water dat het nog niet heel effectief is, maar met iets minder regen zou het moeten gaan helpen om het overtollige water in de kassen af te gaan voeren.
  • We blijven de bodemstructuur verbeteren met compost en zo min mogelijk zware belasting. Dit gaat ervoor zorgen dat regenwater steeds beter door de grond wordt opgenomen. Het is een kwestie van lange adem, maar is wel de meest duurzame en structurele oplossing om wateroverlast te voorkomen.
Afgelopen jaren hebben we groei doorgemaakt, in reguliere oogstaandelen, maar ook in zomerabonnementen. Dit jaar hebben we de verkoop van de zomerabonnementen, bijna direct weer stopgezet nadat we zagen dat de oogst zo langzaam opgang kwam. Komend jaar zullen we niet groeien, en blijft het aantal leden op 250 staan. Het aanbieden van de zomerabonnementen laten we ook weer afhangen van de hoeveelheid oogst op dat moment. Het bloemenabonnement blijft bestaan, maar we denken nog na over een andere vorm.

Er is duidelijk vraag naar ruimere openingstijden en dan vooral op een avond. We hebben besloten om volgend seizoen in de maanden mei, juni, juli en augustus op woensdagavond een extra oogstmoment in te lassen. Je kunt dan op woensdag oogsten tussen 10.00 en 20.30 uur. Op vrijdag vervalt het uurtje tussen 17.00 en 18.00 uur, maar openen we wel een uur eerder: van 14.00 tot 17.00 uur. Zaterdag blijft ongewijzigd: van 10.00 tot 15.00 uur.
Aan deze avondopenstelling verbinden we het ‘avondschoffellen’. Dit jaar hebben we geëxperimenteerd met het openstellen van de tuin voor vrijwilligers en oogstdeelnemers die in de avond willen helpen. Dit was succesvol maar nog wel op incidentele basis. We gaan dit nu structureel inplannen op de woensdagavonden in mei, juni, juli en augustus.
Ook de meewerkdagen op zaterdag krijgen een meer structureel karakter: elke 1e zaterdag van de maand, van april t/m oktober, kun je meewerken en zelf ervaren hoe jouw groenten tot bloei komen.

Om iedereen nog beter te informeren verandert er iets in de mailtjes die jullie gaan ontvangen. Elke week, op dinsdagmiddag, versturen wij het oogstbericht. Hierin komt alleen de oogstlijst, de openingstijden en de agenda voor de komende maand te staan. Daarnaast ontvang je, minimaal 1x per maand, het tuinbericht waarin we jullie informeren over het wel en wee op de tuin, met nieuwtjes, uitnodigingen, informatie voor vrijwilligers en terugblikken op activiteiten die er hebben plaatsgevonden.

Heel duidelijk kwam uit de najaarsevaluatie naar voren dat weinig mensen het delen van de oogstlijst op Instagram als meerwaarde ervaarde. Hier stoppen we dan ook mee en we gaan kijken hoe we Instagram op een andere manier kunnen inzetten om mensen van buitenaf te enthousiasmeren over wat wij met elkaar doen op de tuin.

Tot slot kwamen er mooie dromen voor de tuin naar voren: van creatieve workshops, tot koken en samen eten en ‘dat de tuin nog lang mag blijven bestaan en dat die vele mensen blijft voeden en verbinden'. We hebben de ideeën opgeschreven en gaan kijken wat we volgend jaar willen en kunnen realiseren op dit gebied.

Nogmaals dank voor het invullen en op naar een vruchtbaar, minder nat, en (h)eerlijk nieuw oogstseizoen!

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur



Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram