kleinere foto 2

Tuinbericht week 47

De laatste oogstweek van seizoen 2023 is aangebroken. Het is een dubbel gevoel: heel jammer dat we dit jaar in de voorlaatste week van november al moeten stoppen, maar de afgelopen weken waren ook ploeteren op de tuin. De aanhoudende regen en grote hoeveelheid modder maakte het werken zwaar en ook soms frustrerend als we zagen dat er weer oogst was weggerot. Ook voor jullie was het, denken we, wel afzien om je oogst op te halen in de stromende regen. Deze week maken we er een feestje van met lekker veel groenten en op zaterdag chocolademelk en glühwein!

We gaan zoveel mogelijk voor jullie oogsten en klaarleggen bij de kraam. In de kassen staat nog oa andijvie en venkel die jullie zelf uit de grond mogen halen. En dan is zaterdag om 15.00 uur het land leeg. Wij gebruiken de weken tot kerst om, samen met onze vrijwilligers, plantenresten op te ruimen, kassen netjes te maken, kruiden- en bloementuin onkruid vrij te maken en het huisje te soppen. Daarna sluiten we het hek om uit te rusten. Volgende week sturen we nog een laatste tuinbericht met meer informatie over het teeltseizoen 2024.

Maar eerst de oogst van deze laatste week!
- Salademix uit de kas van rucola, mosterdblad, raapstelen en winter postelein: Maak een lekkere blaadjes salade van deze 4 groenten uit de kas. Daar kan een zakje salademix uit de supermarkt niet tegenop!
- Mini venkel: oogst aansluitend: pak de 2 eerste venkelplanten die je in het bed met de vlag ziet staan.
- Krulandijvie: Deze andijviesoort heeft mooie gekrulde bladeren en smaakt wat bitterder dan de gewone andijvie. Lekker in de stamppot, maar ook goed voor andijviesoep.
- Boerenkool: Een echte wintergroente die de nattigheid heeft doorstaan. Wij oogsten de bovenkant van de plant; je krijgt dus een steel met bladeren mee naar huis.
- Pompoen

2 keuzegroenten:
De keuzegroentes kunnen verschillen, laat je verrassen op de tuin.
- Snijbiet
- Sla
- Palmkool of Red Russian Boerenkool
- Kool: Er staan nog kleine hoeveelheden van verschillende kolen (witte, savooie, chineese) op het land. Kijk in de kraam welke beschikbaar is.
- Koolraap
- Yacon: dit knolgewas ziet eruit als een zoete aardappel, maar heeft qua smaak meer weg van een gewone appel. Hij kan rauw gegeten worden, maar je kunt hem ook frituren, koken of wokken. Verwerkt in een appeltaart schijnt hij erg lekker te zijn. Kijk voor recepten op internet: op onze eigen receptensite 'koken met' staat hij nog niet want het is voor ons een nieuw gewas. Dit jaar geplant om te vermeerderen zodat we volgend jaar voor iedereen genoeg hebben, maar nu al een bescheiden oogst.
- Radijs
- Meiraapjes
- Paksoi

In vak C staat een bed groenselderij die niet meer volgroeit zal raken: In een soep of als smaakmaker in een ander gerecht is hij nog prima te gebruiken. Als je wilt mag je hiervan oogsten.

Oogsttijden:

Jullie zijn welkom voor de oogst op:


Woensdag van 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uurAfbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Anne, Mirjam en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram