Moestuin de Haar

Tuinbericht week 17Na regen komt zonneschijn. Had ik het er in de vorige nieuwsbrief nog over dat het grondwaterpeil goed op niveau was gekomen, inmiddels snakt het land naar een goede regenbui want we zijn in een uitzonderlijk droog voorjaar beland. Gelukkig hebben we nu een aantal weken een stroomaansluiting en konden we beginnen met beregenen. Pas toen was het mogelijk om te beginnen met zaaien. Dit betekent dat we iets langer geduld zullen moeten hebben voor de eerste oogst.
Omdat ik het jammer vind jullie te moeten teleurstellen met een latere oogst krijgen jullie de eerste oogstweek een cadeautje. Ik heb stagiair Peter (die chefkok is, zie foto hieronder) gevraagd het voorjaar te vangen in een fles en siroop te maken van de paardenbloemen van de tuin. Zo kunnen we straks samen genieten van deze eerste oogst van de tuin.

Komen kijken

Het liefst zou ik jullie uitnodigen langs te komen op de tuin. Het advies vanuit de overheid is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te blijven en het organiseren van bijeenkomsten is verboden. Omdat de groep oogstaandeelhouders inmiddels is gegroeid tot 48 (met 8 mensen op de wachtlijst) vind ik het op dit moment onverantwoord om jullie uit te nodigen op de tuin. Daarom heb ik een fotoreportage gemaakt zodat jullie toch kunnen zien hoe de tuin erbij ligt op dit moment en praat ik jullie door middel van deze foto's bij over wat er allemaal is gebeurt op de tuin.

Foto 1: dit zijn de knoflook, uien en sjalotten en zoals je ziet kunnen we inmiddels beregenen (we hebben inmiddels dus ook stroom).
Foto 2: de eerste levering plantgoed is 2 weken geleden de grond in gegaan. (roodlof, batavia sla, spitskool, rode kool, broccoli en koolrabi). Volgende week komt de volgende lading alweer.
Foto 3: de grond in de kruidentuin is inmiddels bewerkt en komende week gaan we starten met het planten en zaaien van allerlei kruiden.
Foto 4: het beton voor het toegangshek is gestort en de toegang wordt binnenkort verhoogd en verhard. Binnenkort wordt een zeecontainer geleverd die dienst gaat doen als opslagruimte voor het gereedschap.
Foto 5: de eerste 20m3 compost is inmiddels verspreid over de moestuin bedden dus deze vrachtwagen heeft inmiddels alweer een nieuwe lading compost gebracht.
Foto 6: een foto van de eerste lading plantgoed.
Foto 7: stagiair Peter met de oogst van paardenbloemen waarmee hij siroop gaat maken.
Foto 8: 300 aardbeiplanten hebben inmiddels hun plekje gevonden. Over 8 weken verwacht ik de eerste oogst. Een van de rassen heet Korona.
Foto 9: de tunnelkas is inmiddels opgebouwd en de druppelbevloeiing aangelegd. Komende week komen de tomatenplanten.
Foto 10: dit is de aardappelpootmachine waarmee we 2o bedden van 28 meter hebben voorzien van 5 verschillende rassen aardappels. Hierdoor kunnen we straks een lange periode van aardappels genieten omdat we vroege, middellate en late rassen aardappels hebben.
Foto 11: dit is onze precisiezaaimachine waarmee we precies kunnen instellen om de hoeveel centimeter er gezaaid wordt. Inmiddels zijn de volgende gewassen gezaaid (deels ook met de hand): raapsteel, rucola, meiraap, radijs, zomerwortel, pastinaak, rode biet en chioggia biet, tuinbonen, kapucijners, sugarsnaps, peultjes, spinazie. Krijgen jullie er ook al honger van?
Foto 12: er is machinaal 1100 meter aan geulen gegraven en hierin is de beregeningsinstallatie geïnstalleerd. Inmiddels is driekwart van de geulen handmatig weer dichtgegooid met dank aan onze vrijwilligers (die inmiddels een top conditie hebben en dat zonder naar de sportschool te hoeven ;)).

Zoals je ziet is er een hoop werk verzet op de tuin. Terugkijkend besef ik mij dat ik jullie hiervan vaker op de hoogte had willen houden. Daarom is mijn voornemen om vanaf nu wekelijks een nieuwsbrief te gaan versturen. Vind je het leuk om vaker foto's en verhaaltjes te zien van de tuin? Bekijk dan de Facebook of Instagram of kijk op de home pagina van de website, hier kun je onze Instagram posts bekijken zonder zelf Instagram te hebben.
IMG_9257
IMG_9141 15.46.18
IMG_9192
IMG_9239
IMG_9136
IMG_9139 15.46.18
IMG_9267
IMG_9144 15.46.18
IMG_1529
IMG_9066
20200303-151132-_52A2650- Bibi Veth
IMG_1535

Oogsten

De afgelopen weken heb ik mijn gedachten laten gaan over een manier waarop ik jullie veilig kan uitnodigen te komen oogsten op de tuin. Hiervoor heb ik met andere tuinders overlegd en gekeken hoe het er op andere tuinen aantoe gaat. Met de details val ik jullie nu nog niet lastig, dit is al een erg lange e-mail. 1 ding wil ik al wel graag met jullie delen, er komt een manier waarop je een tijdslot kunt boeken om te komen oogsten. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijk op de tuin aanwezig zullen zijn.
Ook het geplande openingsfeest gaat tot mijn grote spijt niet door. Het organiseren van bijeenkomsten is op dit moment verboden en het zou niet mogelijk zijn om 1.5 meter afstand te houden. Op een later tijdstip gaan we dit inhalen.
IMG_9188

Corona-virus en de tuin

In samenwerking met Stichting Moestuin de Haar zijn er verschillende scenario's uitgewerkt omtrent het coronavirus. Ook staat er een team paraat voor het geval ikzelf het coronavirus oploop en een tijdje afwezig ben. Zij zullen de werkzaamheden oppakken en zijn inmiddels op de hoogte van het reilen en zeilen van de tuin. Om het werken op de tuin door te kunnen laten gaan zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen zodat het werken op de tuin zo veilig mogelijk is. Dit zijn de maatregelen die we hebben genomen:

- Verkoudheidsverschijnselen? Kom NIET naar de tuin.
- Behoor je tot een risicogroep of ben je boven de 70, overweeg om thuis te blijven.
- Neem je eigen handschoenen mee of adopteer een paar van de tuin en was ze zelf thuis.
- Handen wassen kan in het hutje en bij de Emmaus. Desinfectiemiddel staat in het hutje en in de krat bij de kas.
- Hou 1.5 meter afstand.
- Ik vraag je om je eigen drinken, eten en benodigd servies mee te nemen als je naar de tuin komt. Zo verkleinen we de kans het virus over te dragen door allemaal dezelfde spullen te gebruiken tijdens de pauze.
DSC01001
IMG_9244
Wil je op de hoogte blijven van de dagen waarop je mee kan komen werken op de tuin? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de vrijwilligers.

Veel gezondheid toegewenst de komende tijd en tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone Visser - Tuinder Moestuin de Haar
facebook instagram 
MailPoet