kleinere foto 2

Nieuwsbrief Moestuin de Haar

De ene dag zitten we met de vrijwilligers in de zon koffie te drinken en voelt de lente heel dichtbij. Het andere moment vallen dikke wollige vlokken sneeuw uit de hemel, is het guur en koud en zoeken we klussen die we kunnen doen in de kassen. Zo gaat dat op de tuin in het vroege voorjaar. Toch overheerst het gevoel dat de lente er nu toch echt aankomt: de knoppen van de bessenstruiken staan op springen, de daglelies en tulpen steken fier hun kop boven de grond, en in de kassen is het eerste plantgoed de grond in gegaan.

Na een maandje rust en vakantie, waren januari en februari vooral gevuld met computerwerk en overleg. Compost bestellen, voorzaailijsten maken, vrijwilligersbeleid uitwerken, website up-to-date maken, oogstdeelnemers werven, de lijst was lang. Nu komt er langzaam een eind aan en genieten we, samen met de vrijwilligers, weer van het buiten werken op de tuin. En hoewel er genoeg klussen te doen zijn is het wachten op droog weer, zodat de grond bewerkt kan worden door de loonwerker. We laten alle vakken frezen om zo de bodem los te maken, en het onkruid en de groenbemester onder te werken. Dit kan alleen als de grond echt goed droog is en dus is de zon wat ons betreft meer dan welkom. Na het frezen kunnen we ook buiten starten met planten en zaaien en start het tuinseizoen echt.

Een seizoen waarin we doen wat goed werkte vorig jaar, en laten wat niet goed ging of voor verbetering vatbaar was. Zo passen we de marktkraam aan om de doorstroom van oogsters beter te laten verlopen. Gaan we minder plantgoed inkopen, en meer zelf vanuit zaad opkweken. Organiseren we een plantjesmarkt op de feestdag waarop Haarzuilens zijn 125-jarig bestaan viert (13 mei). En, voor iedereen die geen vrijwilliger wil worden, maar het wel leuk vind om af en toe te helpen in de tuin, staan er meewerkdagen gepland.

Wij hebben er weer veel zin in en nodigen je van harte uit om met ons mee te genieten. Er zijn nog oogstaandelen voor de groentetuin en voor de bloementuin te koop (stuur een mailtje naar tuinders@moestuindehaar.nl voor informatie), daarnaast ben je welkom om de tuin te bezoeken. Gewoon om een rondje te lopen, een praatje te maken, een bos bloemen te plukken of om een dagdeel mee te werken. Voel je welkom!

Even voorstellen

Het tuindersteam is versterkt! Vanaf januari zijn we met z'n vieren. Samen vullen we 2,4 fte (fulltime banen). Graag stellen Anne en Maartje zich voor:

Als vrijwilliger kwam ik tijdens de COVID periode de tuin binnen lopen. De tijd stond stil en op de tuin kwam ik tot rust. Het werken met de handen maakte het hoofd leeg en een nieuwe verbinding werd gelegd. Dat heeft een omscholing en carrière switch geleid. Hoge hakken en nagellak zijn verruild voor hele dagen buiten zijn, laarzen met stalen neuzen en standaard nagelborstel naast de zeep. Waar ik voorheen in de zakelijke dienstverlening met de groei en ontwikkeling van medewerkers bezig was, voorzie ik nu in de groei van gewassen en ontwikkeling van een bewustzijn om anders met dier, mens en milieu om te gaan. Het geeft mij heel veel voldoening om dit samen met vrijwilligers en oogsters voor elkaar te krijgen. Ik ben dit seizoen benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen op de tuin. Spreek me vooral aan en we lopen samen een eind op! Maartje

Ook ik mag mij voorstellen: Ik ben Anne en ik ben het liefst de hele dag buiten in de tuin aan het werk. Thuis of in de moestuin. In 2020 heb ik mijn kantoorbaan opgezegd en ben ik gestart met de biologisch dynamische landbouw deeltijd opleiding van Warmonderhof. Juli dit jaar studeer ik af. Ik heb gekozen voor dit mooie vak omdat het mij weer terug brengt naar wat voor mij de essentie is. Mijn motto is 'samen met de natuur'. Door dit te doen, kan ik werken vanuit mijn hart en uit mijn hoofd gaan. Opkweken van eigen groenten en bloemen geeft een mooie spanning en er is niets leukers dan te zien dat de eerste kiemblaadjes van een plant hun kopje boven de grond uitsteken. Bij Moestuin de Haar richt ik mij hier dan ook op. Kom je een keer mee zaaien met mij?
Anne

Meewerkdagen

Vind je het leuk om af en toe mee te werken op de tuin, maar is vrijwilliger worden teveel van het goede? Kom dan naar 1 van de meewerkdagen. Trek je oude kleding, en stevige schoenen aan en kom naar de tuin. Zo simpel is het. Wij zorgen voor leuke klussen, handschoenen, gezelligheid, een goed gesprek, koffie, thee, limonade en koekjes.

We organiseren meewerkdagen op de volgende zaterdagen:
8 april
6 mei
3 juni
1 juli
5 augustus
9 september
7 oktober
4 november
Aansluiten kan om 9.30 uur of om 13.00 uur. Opgeven is niet nodig.

Plantjesmarkt

Op zaterdag 13 mei organiseren we een plantjesmarkt.
We verkopen groenten, kruiden en bloemenplantjes. Van tomaten, komkommers, andijvie, basilicum tot allerlei verschillende soorten bloemen. Allemaal opgekweekt volgens de principes van de biologisch landbouw.
We verkopen ook potgrond en tuincompost van Biokultura. Kom op 13 mei tussen 10.00 en 15.00 uur lekker neuzen tussen de plantjes, en bezoek direct alle feestelijkheden die er in het dorp georganiseerd worden op deze feestelijke dag waarop Haarzuilens zijn 125-jarig bestaan viert.
Je kan je plantjes reserveren via deze link.

Bloemenabonnement

Pluk een seizoen lang elke week een bos onbespoten, lokaal geteelde bloemen uit de volle grond. Dit jaar is het assortiment bloemen nog groter! Het seizoen voor de bloemen loopt, afhankelijk van het weer, van mei tot begin oktober; gemiddeld 20 weken. Als opwarmer voor het seizoen plukt je een bos tulpen in maart of begin april!

Het bloemenabonnement kost € 220,- (€ 11,00 per week). Neem je ook een groenten oogstaandeel, dan betaal je € 200,- (€ 10,00 per week).

Tip: geef een bloemenabonnement cadeau, bijvoorbeeld aan je (schoon-)moeder voor moederdag. Het blijf mogelijk om een losse bos bloemen te plukken. Dit kost € 13,50 per boeket.
9e3c7e49-6ca2-4fe0-83ca-203ad552f021

Muurkas in aantocht

Als een vergunning eenmaal is ingediend wordt het spannend. Je zegt dan eigenlijk; ”We gaan ervoor!”
Dat was november 2022 en we weten inmiddels dat de afdeling Erfgoed van de Gemeente Utrecht het goed vindt. Maar er zijn nog meer afdelingen en een kleine tegenslag. Waar de stichting er steeds van uitging dat de maximale doorlooptijd van de vergunning 26 weken is wordt nu aangegeven dat dit de minimale doorlooptijd is. Met slechts enkele zinnen een vertraging van 13 weken in de planning. Het is wat het is.
Maar het geeft ook ruimte. Want de financiering is nog niet helemaal rond, we wachten op bericht van diverse aanvragen bij fondsen. Naast één akkoord en twee afwijzingen, dan gaan we de Fondsenmeter weer bijwerken. Maar ook hier wegen de laatste loodjes het zwaarst.

Jaarverslag

We kijken als tuinders terug op een prachtig 2022: rijke oogst, veel vrijwilligers, fijne stagiaires en heel veel kleurrijke oogsters en bezoekers. In het jaarverslag 2022 blikken we uitgebreid terug in woord en beeld. Klik hier om het document te bekijken en te lezen.

Plan van aanpak

Jaarlijks maakt de stichting een Plan van Aanpak dat ook op de site gepubliceerd wordt. Terugblikkend op 2022 kunnen we zeggen dat het een succesvol jaar was. Alle plannen zijn gerealiseerd op het verder onderzoeken van onze bijdrage op sociaal en maatschappelijk vlak na.
De middentuin is volgroeid naar een prachtig klaslokaal in de buitenlucht met een mooi schoolbord, picknickbanken om in groepjes uiteen te gaan en het verder aanvullen van de vast beplanting. Vaker halen we aan dat de tuin is ‘Om den Schoonheid en den Nutte’, met de middentuin is de schoonheid van de moestuin zeker toegenomen. In het voorjaar van 2023 volgt de laatste afronding om het geheel compleet te maken, inclusief mooie informatieborden.

In 2023 zijn er ook weer vele plannen. Voor een deel uitbreiding van plannen die er in 2022 al waren, zoals de eb- en vloedtafels. De wens was er al maar de behoefte is groter geworden en dat gaat lukken. Klimaatgevolgen krijgen een plek. Gezond gereedschap, hoe maken we het werken op de moestuin ergonomisch beter, efficiënter en fijner en nog veel meer.
Waar we trots op zijn als stichting is dat het Plan van Aanpak is geschreven aan de hand van de Sustrainable Development Goals (SDG's), 17 doelen voor een betere & duurzame wereld voor iedereen. We nodigen u dan ook graag uit om ons Plan van Aanpak 2023 te lezen.
Afbeelding 4 tuinders

Tot op de tuin!

Hartelijke groet,
Simone, Mirjam, Anne en Maartje
Tuinders Moestuin de Haar

facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet